De zachte fietsband loopt op zijn laatste benen

Hebben

De zachte fietsband loopt op zijn laatste benen

Door -

Deel dit artikel

Niets treuriger dan een fiets met te zachte banden. Vooral als er een passagier op de lastdrager zit die elke oneffenheid van het wegdek tot in de botten voelt. Vraag me niet waarom, maar om de één of andere reden vind ik het zielig voor fiets en fietsband.

En het fietst natuurlijk waardeloos, met zachte banden. Daarom knijp ik altijd even in de banden, voordat we de fiets pakken. Eerst in die van Grote Liefde's fiets, want Mannenzaken gedraagt zich bij voorkeur als heer, en daarna in die fijne zwarte bandjes van mijn eigen fiets. En bij de geringste twijfel, pak ik de pomp erbij. Dat is een makkie, want de fietspomp, mét spanningsmeter, staat altijd binnen handbereik. Laten we het erop houden dat het me een fijn gevoel geeft, ervoor te zorgen dat onze fietsbanden de juiste spanning hebben.

Mochten er testcoureurs worden gezocht... ik meld me bij dezen aan

Maar binnenkort is het misschien wel definitief gedaan met de zachter wordende fietsband. De Japanse bandenkoning Bridgestone introduceerde enige jaren geleden de autoband die je nooit meer hoefde op te pompen. Zogenaamde Air Free Tires. Waarbij de met lucht - of helium - gevulde band vervangen werd door een dunnere strook 'rubber', en de trildemping werd geregeld door de flexibele 'velg'. Voor de liefhebbers van mooie velgen misschien niet de fijnste oplossing, maar ik vond het wel wat hebben. Vooral omdat dit soort banden bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot, en ze voor 100% worden gemaakt van hergebruikt materiaal.

En nu vindt Bridgestone het de hoogste tijd om ook fietsen van Air Free tires te gaan voorzien. Het is even wennen, maar bij Jove, het ziet er wel spannend uit! De verwachting is dat we de nooit meer zacht wordende fietsband in 2019 onder onze fietsen kunnen gaan monteren. Mochten er testcoureurs worden gezocht... ik meld me bij dezen aan.

Nu zul je misschien denken, hoe moet het dan met het fijne gevoel van het voor de juiste bandenspanning zorgen? Daar ga ik hard over nadenken.

Deel dit artikel