De Mercedes EQC 400 fluistert comfort

Hebben

De Mercedes EQC 400 fluistert comfort

Door -

Deel dit artikel

Een week lang mocht ik in een auto rijden, die de geschiedenis in zal gaan als de eerste volledig elektrische Mercedes binnen het EQ-label. En als je van comfort houdt zoals ik, dat zit je in deze EQC 400 beter dan best.

beeld: Alexander Forrest

Wat vooral opvalt, is hoe hoog het rijcomfort is. Binnen in de auto hoor je helemaal, maar dan ook helemaal niets. En je zweeft letterlijk over de weg.

Op de ochtend van de tweede dag dat de Mercedes voor de deur stond, keek ik uit het raam van mijn woning in Zandvoort. Ons appartementen-complex wordt opgeknapt en beneden op straat stonden 6 bouwvakkers om de auto heen. Toen ik op het raam tikte en de heren een brede glimlach bood, gingen gelijktijdig zes duimen de lucht in. Jammer. Ik had het moeten filmen.

De dagen daarna was het niet anders. Zo lauwtjes als de paar besprekingen waren, die ik had gelezen, zo warm waren de reacties van de bewonderaars die werden geconfronteerd met deze echte, maar tegelijkertijd toch ook weer zeer afwijkende Mercedes. Er was zelfs een man die op dag twee van mijn test in datzelfde Zandvoort vroeg of hij de auto even mocht aanraken en voordat ik 'ja' had gezegd, wreef hij met zijn hand voorzichtig over wat ik persoonlijk ook het mooiste deel van de auto vind: de black panel grille. Waarbij de koplampen en grille zijn versmolten met elkaar en je in de voorkant van de EQC met een beetje fantasie een gestileerde krulsnor ziet.

Spieroefeningen achter het stuur

Nu zijn ze in Zandvoort sowieso autogek. Wat met de dorpsgeschiedenis en de toekomst van de Formule 1 natuurlijk niet zo verwonderlijk is. Maar deze adoratie ging wel behoorlijk ver, moet ik zeggen. 'En?' vroeg ik. 'is de grille lekker?' De man was te overdonderd om de ironie te voelen. 'Ik vind hem zoveel mooier in het echt dan op de foto's,' zei hij bewonderend. 'Hoe rijdt 'ie?'

Ik kon dat nog niet zeggen, maar al na dag 3 had ik een mooi beeld van deze fantastische elektrische Mercedes. Wat vooral opvalt, is hoe hoog het rijcomfort is. Binnen in de auto hoor je helemaal, maar dan ook helemaal niets. En je zweeft letterlijk over de weg. Eigenlijk is het een limousine vermomd als middelgrote SUV.

Tel daarbij op dat het interieur helemaal de bom is, licht, blauw, fraaie details, dat de auto naar je luistert, letterlijk want als je 'Hey Mercedes' zegt, kun je vragen stellen en opdrachten geven ('Hey, Mercedes, rijd over de Autobahn rechtstreeks naar Berlijn'), dat je in een lage snelheid semi-autonoom kunt rijden, dat je zelfs een programma hebt die de automobilist spieroefeningen achter het stuur laat doen, dat je een fraaie en zeer goed klinkende audioinstallatie van Burmester tot je beschikking hebt en je begrijpt dat ik ik goed lyrisch over de EQC 400 ben.

Luxe broodjeszaken

Waar ik dan ook niet bij kan met mijn pet, zijn de kritieken die ik gelezen heb over deze auto. Waarbij vooral de 'tegenvallende actieradius alle punten die ik net heb opgesomd van tafel veegt. Ik snap dat niet. De auto legt zo'n 400 kilometer af met een volle batterij en aan de snellader zit 'ie in 40 minuten van tien op tachtig procent. En de benzinestations in Nederland waar die snelladers staan, zijn nagenoeg stuk voor stuk getransformeerd in luxe broodjeszaken, dus waar hebben we het over? Als je daar het hoge, muisstille comfort, de wegligging en de rijke, luxe uitrusting bij optelt, dan vind ik het persoonlijk nogal scheef dat de EQC louter wordt afgerekend op het aantal kilometers dat de wagen met een volle accu aflegt. Te categoriseren onder het hoofdstuk geneuzel. Maar ja, ik heb dan ook – samen met het gros van de Nederlanders – geen verstand van auto's.

De Mercedes EQC 400 is verkrijgbaar vanaf € 80.995,- www.mercedes-benz.nl

p.s. Waar we het tot slot nog niet over hebben gehad, is de acceleratie van deze EQC! Als je door het voorafgaande denkt dat het een comfortabele oude mannen auto is, think again. Daartoe heb ik mijn neef Alexander Forrest opgetrommeld, die van rap rijden houdt en mooie filmpjes en foto's maakt, en hem het gaspedaal laten intrappen. En dan krijg je dit:

GalleryDeel dit artikel