De ideale 100 km/u auto

Hebben

De ideale 100 km/u auto

Door -

Deel dit artikel

'Wat pas echt sensationeel mag worden genoemd, is dat dit buitenmodel SUV zo heerlijk rijdt bij de nieuwe maximumsnelheid'. Mick Boskamp stapte op de bok van een Range Rover Sport plug-in hybrid.

Fotografie: Alexander Forrest

Alles in deze cabine voelt alsof het thuishoort in een auto van zes cijfers.

Als we lang en breed onderweg zijn naar vrienden aan de andere kant van Nederland, begin ik 'm opeens te knijpen. Ik heb mijn bankpasje thuis laten liggen en de heerlijke vrouw die naast me zit, toevallig ook nog mijn eigen vrouw, heeft in haar opwindende outfit nergens plek voor een bankpasje, laat staan voor wat knaken. Dat wordt tanken straks met de tank. Maar hoe dan? En dan opeens bedenk ik me dat deze reusachtige auto haast een buitenaards laag verbruik heeft voor een wagen met in totaal (benzine- + elektromotor) 416 pk; ruim 30 km op 1 liter benzine. Is dat kicken of niet?

Buitenaards. Dat woord had ook de bevallige passagier even hiervoor gebezigd. Wat haar opvalt, is dat je niet alleen hoog en zeer comfortabel zit in deze Range Rovert Sport P400e HSE Dynamic, maar dat de auto tegelijkertijd dusdanig stil is en kaarsrecht op de weg ligt, dat het lijkt alsof je in een simulator hebt plaatsgenomen. Dit is complete luxe. Alleen als de weg verandert in een onbegaanbaar geacht modderlandschap, dan trekt 'ie zijn James Bond smoking uit, waaronder de outfit van Indiana Jones tevoorschijn komt en wordt het lachen geblazen. Letterlijk, want er zijn dan weinig obstakels waar deze Ranger Rover niet over- of doorheen blaast.

Extreem ondersteunend

Snel is 'ie ook. Van 0 tot 100 in 6,7 seconden is voor zo'n grote auto natuurlijk op z'n minst bijzonder te noemen. En een top van 220 km per uur is ook al behoorlijk opvallend. Maar wat pas echt sensationeel mag worden genoemd, is dat de auto zo heerlijk rijdt bij 100 km per uur. En laat dat nou net de nieuwe maximum snelheid zijn in Nederland (wist je dat nog niet?). Niks geen onrust in de motor, niks geen getrek en geduw, maar gewoon steady as a rock. Eigenlijk verwacht je ook niets anders van een Range Rover, maar als je het persoonlijk meemaakt als bestuurder is het wel heel erg lekker.

Wat comfort betreft scoort dit model een 10+. Vindt ook het model dat naast me zit. Met slechts twee rijen stoelen in zo'n groot voertuig, is het geen verrassing dat die comfortscore zo hoog is. De voorstoelen zijn extreem ondersteunend en comfortabel (had ik ze maar thuis voor de televisie staan!). Kleine details, zoals de neerklapbare armleuningen tussen de stoel en de middenconsole, verbeteren het algehele comfort verder. En omdat Land Rover slechts twee rijen stoelen biedt, is er voldoende laadruimte, zelfs in dit plug-in-model (de elektromotor bevindt zich onder de laadruimte).

Volbloed Range Rover

Wa betreft vormgeving is dit een volbloed Range Rover. Dat betekent een elegant, aantrekkelijk exterieur met strakke lijnen en een algeheel verfijnd karakter. Zeker niet stijf, maar we vallen ook weer niet om van de hippigheid bij het zien van deze riante SUV. De uitrusting van de cabine is dik voor elkaar. Je kunt het niet bedenken of het is er. Het onderste touchscreen vormt een aanvulling op het hoofdscherm in het dashboard. Een en ander geeft nog meer voeding aan de eerdere opmerking van de dame naast me dat het lijkt alsof we in een simulator zitten.

Maar geen simulator ter wereld die zo strak, elegant en slim is als deze cockpit. De materiaalkwaliteit is ongelooflijk hoog, met prachtig leer, accenten van echt metaal en warme houtsoorten. Alles in deze cabine voelt alsof het thuishoort in een auto van zes cijfers.

Ontwenningsverschijnselen

Op de terugweg naar huis, waarbij ik nog zeker 30 km puur elektrisch kan rijden volgens de meter, vraagt mijn lief wat nou het verschil dan wel de overeenkomst is tussen Land Rover en Range Rover.

Ik begin te vertellen dat Range Rover, die in 1970 voor het eerst het levenslicht zag, oorspronkelijk een model was van Land Rover en eigenlijk een Land Rover Range Rover had moeten heten, maar dat klonk natuurlijk voor geen meter. 'Wat het geheel lastig maakt', vertel ik verder. 'Is dat Range Rover zich niet als een los automerk positioneert, maar een model is van Land Rover. Alleen wordt Land Rover niet benoemd als je het over een Range Rover hebt. En dat terwijl op de grille, achterzijde, velgen en het navigatiesysteem van een Range Rover wél het Land Rover-logo prijkt. Op de motorkap en het stuurwiel is dan wel weer een apart Range Rover-logo toegepast. Snap jij het nog?'

Ik krijg geen reactie en als ik vervolgens naast me kijk, zit ze slapend in dat heerlijke recht op staande bed. Heb ik met mijn geouwehoer mooi mijn eigen glazen ingegooid voor de rest van de avond.

En wat misschien wel nog vervelender is, is dat morgen de Range Rover terug moet. Voor 5 dagen heb ik 'm mee gekregen van Aldo van Troost van Jaguar Land Rover. En dat is natuurlijk heel fijn. Maar misschien waren 5 uurtjes wel beter geweest. Want na een kleine week deze imposante wagen te hebben bereden, weet ik zeker dat de ontwenningsverschijnselen wreed zullen zijn.

Voor alles over de Range Rovert Sport P400e HSE Dynamic ga naar deze site.

 

Gallery
Deel dit artikel