Boskamp wordt gek van blijdschap

Hebben

Boskamp wordt gek van blijdschap

Door -

Deel dit artikel

We hebben een mooi filmpje voor je. Van onze hoofdredacteur en MZ-oprichter Mick Boskamp, die gek van blijdschap wordt als hij bij Lexus in Raamsdonksveer zijn droomauto de LC 500 ophaalt.

Met hun spierwitte handschoenen voelen zij direct de kleinste imperfecties, tot afwijkingen van minder dan een millimeter. Daarmee staan zij garant voor superieure kwaliteit.

En terwijl Boskamp zich gedraagt als een kind in een snoepwinkel (check filmpje onderaan) hebben we een mooi verhaal over de speciale ambachtslieden van Lexus, Takumi genaamd. Van de 7.700 medewerkers in de Miyata Lexus fabriek in Kyushi bekleden er slechts 19 de positie van Takumi. Binnen onze technische functies bestaat er geen grotere eer.

Elke Takumi heeft minimaal 25 jaar ervaring binnen zijn vakgebied. Door deze jaren van ervaring en training hebben zij ontzaglijk veel kennis. Minstens zo bijzonder is hun enorm ontwikkelde intuïtie. Ze verbreden continu hun kennis en delen deze ook. Vanuit hun positie als teamleider bewaken zij de tradities binnen Lexus en stimuleren zij creativiteit bij nieuw talent. Daarmee geven zij hun waardevolle kennis door aan volgende generaties, terwijl ze er ondertussen voor zorgen dat elke Lexus tot in het kleinste detail perfect is.

Eenvoudige origami kat

Voordat ze mogen toetreden tot de rangen der Takumi, wordt elke kandidaat op een aantal verschillende punten streng beoordeeld. Eén van de tests is typisch Japans en heeft betrekking op de kracht van menselijk handwerk. De oefening is gebaseerd op origami - de Japanse papiervouwkunst. Elke aspirant Takumi krijgt de opdracht om een relatief eenvoudige origami kat te vouwen. De opdracht moet echter volbracht worden met één hand - hun niet-dominante hand - en hun creatie moet binnen 90 seconden helemaal af zijn.

Met dat trotse hoofd

Takumi zijn zeer bedreven in het gebruik van de modernste technologieën. Ze spelen zelfs een belangrijke rol bij het ontwikkelen ervan. Een groot deel van hun vermaarde technische kunnen stamt echter van voor het digitale tijdperk. De gevoelige tastzin van de Takumi is ronduit legendarisch. Hun handen zijn hun waardevolste gereedschap. Met hun spierwitte handschoenen voelen zij direct de kleinste imperfecties, tot afwijkingen van minder dan een millimeter. Daarmee staan zij garant voor superieure kwaliteit.

Met andere woorden: de auto waar Boskamp deze week in rond rijdt met dat trotse hoofd van hem, is gemaakt door de allerbeste ambachtslieden die Japan rijk is. Onze eindbaas komt er binnenkort in een ongetwijfeld lovend stuk op terug.

Deel dit artikel