Zondagrust voor iedereen

Health

Zondagrust voor iedereen

Door -

Deel dit artikel

De nacht van zondag of maandag bezorgt hele legioenen een slapeloze nacht. Daarom stelt Mannenzaken je voor aan je nieuwe bedpartner: Somnox,  's werelds eerste slaaprobot.

Circa 40% van ons slaapt slecht in de nacht van zondag op maandag. Of beter gezegd, valt met de grootst mogelijke moeite in slaap. Terwijl je toch zou denken dat je juist goed zou slapen, na zo'n heerlijk weekend waarin je al onze 'Het is weer weekend' tips hebt uitgeprobeerd. Amerikaans onderzoek - er zijn ook nog wel verstandige mensen in dat land - onder ruim 3000 mensen helpt ons uit de droom. Wat blijkt? Veel slechte zondagslapers hebben last van een zogenaamde 'Social Jetlag'. Omdat we op vrijdag- en zaterdagavond doorgaans wat later naar bed gaan, en ook wat later opstaan, raakt onze biologische klok een tikje van slag. Dat gebeurt dus al na 2 nachtjes. En omdat we op zondagavond weer op tijd tussen de lakens kruipen - want morgen is het weer vroeg dag en er wacht een drukke week - raakt ons systeem in verwarring.

Deel het bed met een slaaprobot

We stellen je voor aan je nieuwe bedpartner: de Somnox, 's werelds eerste slaaprobot. Zal geen partner ooit bezwaar tegen maken, want als jij rustig slaapt, doet zij het ook. (En omgekeerd...) De Somnox is een technisch hoogstandje dat aanvoelt als een knuffelkussen. Bedacht en ontwikkeld op de TU in Delft, in samenwerking met onder andere Auping. Waarbij in de afgelopen twee jaar honderden prototypes werden getest, aan de hand van de bevindingen van 5000 mensen die over de hele wereld verspreid wonen. Want de zondagslaper is geen specifiek Nederlands fenomeen.

Een ingebouwde luidspreker die de juiste rustgevende geluiden maakt om je in slaap te sussen. En automatisch stilvalt zodra je slaapt 

Je ziet het er aan de buitenkant niet aan af, maar de Somnox slaaprobot zit berstensvol technologie. Waaronder bijvoorbeeld een CO2 sensor die je adem analyseert; een accelerometer om je bewegingen te monitoren; verlichting; een microfoon die jouw geluiden interpreteert en een luidspreker die de juiste rustgevende geluiden maakt om je in slaap te sussen. (En automatisch stilvalt zodra je slaapt.) Uiteraard is er een app voor Somnox, waarmee je bijvoorbeeld favoriete audiobestanden naar de Somnox kunt opladen.

En het nog betere nieuws is: deze ultieme knuffelkont werd begin januari aan de wereld voorgesteld en kan nu alvast worden besteld. Prijs € 499. Levering vanaf medio juli 2018. Om te voorkomen dat je die circa 26 zondagnachtjes in opperste staat van waakzaamheid doorbrengt, hierbij een paar simpele tips om beter in slaap te kunnen vallen.

1. Lees een kwartiertje voor in bed. Daar wordt je bedgenoot ook erg blij en soezerig van. En het maakt niet uit of je Doornroosje voorleest of een Stephen King. Het rustige geluid van je stem does the trick.

2. Mijd de beeldschermen van smartphone en laptop voor het slapen gaan, of installeer in ieder geval een blauwlicht filter. (Zoals f.lux)

3. Adem in door alleen je linker neusgat. Dat doe je door je rechter neusgat zachtjes dicht te duwen met je duim. Adem rustig in en uit. Zo kalmeert het parasympatische systeem en vertraagt je hartslag.

Deel dit artikel