Wapen je tegen Corona

Health

Wapen je tegen Corona

Door -

Deel dit artikel

The war is on: Corona kidnapt de laatste weken de headlines! Een kordon opwerpen tegen het Coronavirus; kan dat eigenlijk wel? Ja en nee: er is voor zoiets complex als het bestrijden en onschadelijk maken van een virus geen silver bullet. En toch kun je je wapenen tegen het virus.

Foto: Jaco Pretorius via Unsplash

Edward Kalisvaart (1965), de schrijver van dit stuk, werkt sinds 1994 als coach van (management-) teams en organisaties. In zeer diverse organisaties werkt hij met teams en professionals, die in hun context een prestatie moeten/willen neerzetten. Het ‘wat’ is meestal redelijk duidelijk; het ‘hoe’ kan soms lastig zijn. Naast zijn praktijk als organisatiecoach is Edward martial artist, personal trainer en Vitaalcoach.

Ons eigen immuunsysteem is sowieso de sterkste verdediger, vaak sterker dan menig medicijn.

Er zijn zes varianten bekend van het Coronavirus, die besmettelijk zijn voor de mens en deze kunnen we opdelen in milde en sterke ziekteverwekkende virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk.

Twee soorten staan bekend als sterk ziekteverwekkend en dus ook als gevaarlijk: het SARS-coronavirus en MERS-coronavirus. Deze virussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn, omdat ze zo een sterke immuunreactie activeren, dat deze ontspoort en veel schade aanricht.

Samenspel van actie & reactie

Een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem zou van de milde Coronavirussen geen last mogen hebben. Ouderen en mensen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd, zoals diabetes of hart- en vaatziekten, zijn vaak kwetsbaarder (ook voor de milde varianten).

Omdat er helaas nog geen vaccin ontwikkeld is voor dit nieuwe, relatief milde, Coronavirus, is het dus belangrijk dat ons immuunsysteem dit virus correct aanpakt. Bij een immuunreactie komt veel kijken: het is een complex samenspel van actie & reactie, waardoor de ziekteverwekker idealiter wordt uitgeschakeld. Indien we het virus overwinnen, zullen we vanaf dat moment antilichamen produceren, waardoor we niet meer opnieuw besmet kunnen worden.

Handelingsperspectief

Het virus is wat het is, maar we staan niet ‘machteloos’: we kunnen actief werken aan een gezond immuunsysteem. Hierbij draait het om de balans tussen twee complementaire en tegengestelde krachten: het effectief verslaan van het virus gecombineerd met het op tijd staken van de strijd tegen datzelfde virus.

Wat kun je zelf doen, naast het volgen van de obligate adviezen die we de hele dag voorbij zien komen? Deze zeven basics zorgen voor het fundament waarop je een gezond immuunsysteem kunt bouwen en handhaven:

7 basics

1) Stressreductie: een verantwoord stressniveau is fundamenteel om ons immuunsysteem op orde te houden. Naast een gezonde werkbelasting, helpen zaken als meditatie, yoga, sporten (niet te lang en niet te veel!), ademhalingsoefeningen en massage om ons stressniveau te reguleren.

2) Beweeg dagelijks minimaal 30 – 45 minuten licht intensief in de buitenlucht (wandelen, fietsen, tuinieren). En gun jezelf een aantal keren per week een koude douche (in de ochtend).

3) Zorg voor voldoende slaap! Ons herstelsysteem staat vooral ’s nachts ‘aan’. Dat betekent: skip die late night show en pak die 7 tot 8 uur slaap!

4) Neem je voedingspatroon onder de loep: eet verse groenten (minimaal 300 gram per dag) en gezonde vetten, vermijd snelle suikers, denk aan voldoende eiwitten, eet drie stuks fruit per dag. Zowel in groenten als in fruit zitten vezels die essentieel zijn voor een gezond darmbioom.

5) Drink voldoende: water, (kruiden)thee. Geen frisdranken en minimaliseer alcoholconsumptie! Dit is voor veel mensen een radicale ommekeer in habits.

6) Overweeg het gebruik van vitaminesupplementen: neem preventief 2 tot 4 gram vitamine C, 75 microgram vitamine D3, 30 milligram zink en Omega-3 vetzuren.

7) Last but not least: richt je op gezonde en positieve emoties! Liefde, empathie, zorg en steun. Piekeren, stress en paniek (i.v.m. het Coronavirus) werken allemaal averechts voor een gezond immuunsysteem.

Zoals je kunt lezen, zijn deze zeven basics heel normale richtlijnen voor een gezonde levensstijl. Wanneer je hier naar leeft, geef je de zelfregulatie van je immuunsysteem een optimale kans. Ons eigen immuunsysteem is sowieso de sterkste verdediger, vaak sterker dan menig medicijn. Wanneer je voor jezelf helder hebt tegen welke van de zeven basics je regelmatig zondigt, heb je een mooie ingang om beter toegerust een kordon op te werpen…tegen welke indringer dan ook!

 

Deel dit artikel