Wagenziekte

Health

Wagenziekte

Door -

Deel dit artikel

We hebben er allebei geen last van. De ziekte van Wagen, ofwel wagenziekte.

We zijn weleens wegenziek. Bijvoorbeeld als in de spitsdrukte een rijbaan in één van de buizen van de Coentunnel om volstrekt onverklaarbare redenen ‘afgekruist’ blijft met rode verbodskruizen. En toegegeven, in onze momenten met een laag Zen-gehalte worden we ook weleens beroerd van het weggedrag van sommige lieden. Maar wagenziek?... Nee, dat euvel kennen we niet.

Mick’s geliefde werd onbeschoft hard door bochten geragd

Hoewel, dat is niet helemaal waar. Mick heeft ooit een paar rondjes op het Circuit van Zandvoort naast een coureur gezeten die zijn toenmalige geliefde – een nagelnieuwe rode Alfa Romeo 33 Q4 – zo onbeschoft hard door alle bochten ragde, dat Mick er daadwerkelijk ziek van werd. Maar dat is het dan ook wel.

70% heeft last van wagenziekte

Maar in de praktijk blijken er verrassend veel mensen wel degelijk last te hebben van wagenziekte: 70% van de mensen, zo hebben Engelse wetenschappers becijferd. Maar er is good news uit Engeland, dankzij een rijbaanbrekend onderzoek van Jaguar Land Rover. Tijdens ruim 24.000 kilometers werden passagiers aan allerlei wagenziekte bevorderende zaken onderworpen, zoals plotselinge stuurcorrecties en het lezen van e-mails. Aan de hand daarvan werd een algoritme gecreëerd dat de ‘welzijnsscore’ voor elke inzittende bepaalt.

In combinatie met verzamelde data over het rijgedrag, weet de auto dat een inzittende ziek wordt, voordat diegene dat zelf weet.

Toekomstige Jaguar en Land Rover modellen worden uitgerust met elektronica die kan meten of iemand in de auto wagenziek is. De techniek gebruikt biometrische sensoren om psychologische signalen te herkennen. In combinatie met verzamelde data over het rijgedrag, weet de auto dat een inzittende ziek wordt, voordat diegene dat zelf weet. Waarna volautomatisch de voertuiginstellingen (zowel rijgedrag als interieur) worden aangepast. Het moet de kans op wagenziekte met tot wel 60% verminderen.

Toekomstmuziek? Niet helemaal. De huidige modellen van Jaguar en Land Rover zijn al ontworpen om het gevoel van misselijkheid te bestrijden. De meervoudig elektrische stoelverstelling en de slimme plaatsing van het infotainmentsysteem in de Jaguar E-PACE, bijvoorbeeld, hebben al bewezen dat ze wagenziekte verminderen.

Foto: Jesse Bowser op Unsplash

Deel dit artikel