Van A naar Borsten

Health

Van A naar Borsten

Door -

Deel dit artikel

Het is eind januari en dat betekent dat ik nog vijf maanden heb om een lichaam te krijgen dat zwembroekwaardig is...

Een feit is dat ik in ieder geval goed op weg ben. En als het gaat zoals het nu gaat, betekent dit dat de zomer van 2018 de zomer wordt dat ik mezelf na jaren van verstoppertje spelen weer met ontbloot bovenlijf durf te tonen in een short. Dat ik dat nog mag meemaken op mijn 61e!

Dat was een tijd geleden wel anders. Toen schreef ik namelijk onderstaand verhaal:

Over die buik van me is nog wel heen te stappen met een zevenmijlslaars. Zo schijnen vrouwen overtollig vet rond onze tailles niet als een onoverkomelijk probleem te zien. En zelf slapen we er ook niet slechter om. De foto’s van gasten die trots hun bierbuik vasthouden, prijken achter de bar van menig provinciaalse uitspanning. Een six-pack geldt als ideaal, maar een buikje, hoe je het wendt of keert, oogt nog steeds mannelijk.

Een ramp van formaat

Als het overtollige vet noordwaarts gaat en zich behaaglijk rond onze borstpieren nestelt, is dat wel een ramp van formaat. Dan hebben we geen borst meer, maar hebben we borsten. Borsten die baat zouden hebben bij een beugel-bh. En wat je daarbij ook kunt bedenken, mannelijk wordt het nooit.

Nog niet zo lang geleden wees een zogenaamde vriend naar de letter B op het T-shirt van ondergetekende en vroeg: ‘Is dat je cup-maat?’ Daarop bracht hij met een korte polsbeweging een stuk borst onder het kledingstuk in trilling. Die actie zoemde nog lang na bij me. Als de wake-up-call van een wekker die niet van ophouden wist. Het werd de hoogste tijd dat er iets aan die tieten ging gebeuren.

Uiteindelijk ontkomen we geen van allen aan de wet van de zwaartekracht

Hoe groot de nachtmerrie van moobs (male boobs) is, blijkt als je de foto’s van mannelijke sterren ziet, die ooit bekend stonden om hun viriele uitstraling. Zoals Steven Tyler, Kurt Russell, Jack Nicholson, Mel Gibson, John Travolta en zelfs een betrekkelijk jonge celeb als Leonardo DiCaprio. Daar is weinig meer van over. En dat heeft met name te maken met hun C- en B-cups.

Grofweg zijn er twee soorten borstvorming bij mannen. De zogenaamde bitch tits zijn het zeldzaamst. Die kun je krijgen nadat je een kuur van anabole steroïden hebt beëindigd en de testosteronspiegel in je lichaam dermate daalt dat het vrouwelijk oestrogeen de overhand krijgt.

Hoewel er nog steeds body-builders rondlopen die een rug als een vliegdekschip alsmede de pronte borsten van een 18-jarig fotomodel bezitten, is deze categorie te verwaarlozen. Zeker in verhouding met de freakshow die ontstaat door overgewicht en/of ouder worden. Het klinkt weinig hoopvol, maar uiteindelijk ontkomen we geen van allen aan de wet van de zwaartekracht. Vrouwen niet, maar ook mannen niet.

Volg geen crash dieet 

Op een dag kijk je net als schrijver dezes ’s ochtends in de spiegel en voel je opnieuw de angst die je ooit als puber had toen je tijdelijk borstklieren begon te ontwikkelen. Alleen zijn ze nu aanmerkelijk groter geworden en wijzen de tepels naar de enige plek die nog het verschil met het andere geslacht maakt.

Een lichtpuntje is dat je er iets aan kunt doen door simpelweg beter voor je lichaam te gaan zorgen. Volg geen crashdieet, want daar komen na verloop alleen maar nog grotere borsten van (omdat daarna altijd een terugval komt, het bekende jojo-effect), maar begin net als ondergetekende (ja, want ik ben inmiddels op de goede weg!) als vaste gewoonte meer eiwitten, groente en fruit en minder koolhydraten in je dagelijkse voeding te stoppen. Beweeg meer, in een groep of geholpen door een coach. Eet driemaal per dag op gezette tijden, of nog beter: eet vijf maal per dag kleinere porties, drink veel water, laat zoetigheden en vetmakers staan en ruim elke ochtend een kwartiertje in voor push-ups of nog beter: ga naar de gym. Veel moeilijker hoef je het jezelf niet te maken.

Zorg uiteindelijk dat die veranderingen in je leven een automatisme wordt en dat wordt het, want je gaat je gewoon beter voelen. En als die jongens van je na verloop van tijd niet willen wijken, kun je ze bij een plastisch chirurg altijd nog een cupje kleiner laten maken.

 

 

Deel dit artikel