Slapen voor 50plussers

Health

Slapen voor 50plussers

Door -

Deel dit artikel

Vergeet de fabel dat je, naarmate je ouder wordt, met minder slaap toekunt. Het grootste slaaponderzoek uit de geschiedenis van de mensheid toont aan dat óók voor 50plussers geldt: 7 tot 8 uur slaap houdt onze hersenen gezonder!

Op 21 december is het zo ver: de kortste dag van het jaar 2018 in Nederland. De zon komt op om 8.48 uur en duikt om 16.30 uur weer onder. Nu hoef je geen geleerde te zijn om uit te rekenen dat de kortste dag van het jaar voorafgaat aan de langste nacht van het jaar. Op 22 december is de zonsopgang om klokslag 8.49 uur. Toch adviseren de wetenschappers achter het grootste slaaponderzoek – ruim 10.000 deelnemers wereldwijd – om ook in de langste nacht van 21 op 22 december gewoon 7 tot 8 uur te slapen.

Een onrustig nachtje? Accepteer het en lig er vooral niet wakker van!

We hebben er vrijwel allemaal weleens mee te kampen: het een tikje ‘gekneusd’ opstaan na een onverklaarbaar onrustige nacht. Want je hebt meestal geen idee hebt waarom je hoofd uitgerekend tijdens de nachtelijke uurtjes op volle kracht wilde doorwerken. Accepteer het en lig er vooral niet wakker van. Het gebeurt gewoon en het kan geen kwaad. Tenzij het structureel is. Dan moet je actie ondernemen. Zoek dan op Google naar sites met info over slapen. Of leg het voor aan je huisarts. Maar sus jezelf vooral niet in slaap met de fabel dat je als 50plusser minder slaap nodig hebt. Want dat is niet waar, zo blijkt uit het onderzoek dat op 13 september 2018 in het online tijdschrift Sleep werd gepubliceerd.

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Kijk, een pasgeboren baby mag gerust gemiddeld 16 uur per dag tukjes doen. Dat is goed voor kind én ouders. En pubers hebben met 9 uur per dag ook nog wat méér slaap nodig om uit te groeien tot een volwassen mens. Maar gemiddeld vanaf ons twintigste levensjaar doen we er zeer verstandig aan om 7 tot 8 uurtjes (dat verschilt een beetje per persoon) slaap per nacht te pakken. En dat geldt dus óók voor ons 50plussers!

Overigens, een veranderend slaappatroon wanneer je ouder wordt betekent niet automatisch dat je aan slapeloosheid lijdt. Slaapklachten komen op alle leeftijden voor. Maar feit is wel dat ongeveer de helft van de patiënten 65 jaar of ouder is.

Te lang slapen is net zo ongezond als te kort slapen

Eén van de significante conclusies uit het eerdergenoemde slaaponderzoek is dat te lang slapen net zo ongezond is als te kort slapen. Daar waren in eerdere onderzoeken al aanwijzingen voor, maar het is nu daadwerkelijk aangetoond. Zeven tot acht uur slaap per nacht houdt onze 50plus hersenen gezonder. Het scherpt ons cognitieve vermogen om kennis op te nemen en te verwerken; ons vermogen om waar te nemen en de aandacht erbij te houden; om te denken; om ons bewustzijn, geheugen en onze concentratie optimaal te houden. Het was al bekend dat te weinig slaap niet goed voor de mens is. Maar te véél is dus net zo schadelijk. In beide gevallen geldt: het maakt je geestelijk ouder. Om het maar bot te zeggen: je takelt – volkomen onnodig – sneller af.

Je kent ze vast wel, die hypertypes die claimen maximaal 5 uur per nacht te slapen. En dan stoer roepen dat met je ogen dicht liggen zonde van de tijd is. Misschien moeten we ze maar eens naar de dopingcontrole sturen.

De droom van iedere 50plus man

Naarmate je ouder wordt, verandert je slaappatroon. Je kunt lichter gaan slapen. De zogenaamde diepe slaapfase wordt korter. En tussendoor ben je wat vaker even wakker. Waarbij er soms een plasje moet worden gedaan. Wij, de mannen van Mannenzaken, vinden dat eigenlijk helemaal niet erg. We koesteren onze uurtjes in bed. En zeker ook die momentjes van even wakker zijn. Dat komt natuurlijk doordat we het bed delen met de schoonste slaapsters van het land. Want zeg nou zelf, wat er is mooier om ’s nachts even wakker te worden, en dan te kijken en te luisteren naar dat onverklaarbaar mooie wezen dat naast je ligt? Dat is toch de droom van iedere 50plus man...

Foto door Nastasia op Unsplash.

Deel dit artikel