Ruggenspraak, ofwel een goed gesprek met mijn ruggengraat

Health

Ruggenspraak, ofwel een goed gesprek met mijn ruggengraat

Door -

Deel dit artikel

Na een stevige aarzeling doe ik het toch. Ik ga iets met je delen wat nogal privé is. Nu ben ik daar lang niet zo goed en zo openhartig in als Mick. Maar ik denk dat jij als lezer er je voordeel mee kunt doen. Ik zou bijna zeggen, MOET doen. Want Mannenzaken is bedoeld om méér uit het leven te halen.

Het begint met wat kleine ‘ongemakken’... een terugkomend zeurderig hoofdpijntje, een allergietje, een beetje te weinig energie, concentratieprobleempje, wat stijfjes in de gewrichten, vleugje stress, et cetera… Er circuleert ergens in het universum een ellenlange lijst met ongemakjes waaruit jouw lichaam een keuze kan maken om je ermee lastig te vallen. Maar OK, we leven nog en een beetje ongemak hoort er gewoon bij. We nemen af en toe een extra paracetamolletje, of een wijntje, et voilà! Herkenbaar, toch?

Gedonder in je donder

Een paar jaar geleden liep ik op Ibiza, tijdens een verjaardag, een knappe en innemende Australiër tegen het lijf. Hij had een welhaast jaloersmakende fitte en energieke uitstraling. En zoals dat ook op Ibiza gaat op een verjaardag, je vertelt wie je bent, wat je doet… Hij was chiropractor. En hij was samen met zijn vrouw nét een chiropractor praktijk begonnen op Ibiza. En hij stelde me deze vraag: 'De rookmelder in je huis begint te gillen. Wat doe je om het geluid te laten verstommen? De batterij eruit halen of het vuur blussen?'

En toen vertelde hij me dat het geheim van lichaamsbrandjes blussen 'm zit in de conditie van de wervelkolom. Want ALLES wat de hersenen doen om ons geliefde lichaam op koers te houden en te beschermen, gebeurt via de zenuwbanen die door de wervelkolom lopen. En zit daar ergens een belemmering of blokkade… dan gaat je lichaam gezellig shoppen in die ellenlange lijst van kleine ongemakjes. Niet om je te plagen, maar om je te waarschuwen dat er ‘iets’ niet helemaal goed zit. En dan kun je gezond eten en bewegen tot je een ons weegt, als die wervelkolom niet goed staat, krijg je gegarandeerd ergens gedonder in je donder.

Een hopeloos geval?

Ik werd uitgenodigd om een keer langs te komen voor een bodycheck. En de uitslag daarvan kwam harder aan dan de bodycheck van een professionele ijshockeyer. Zoals: mijn hoofd woog circa 6,6 kilo, maar stond 6,19 cm naar voren gekanteld en woog daardoor voor de dragende wervels 47,7 kg. Mijn heupen stonden 1,38 cm naar links gekanteld; ribbenkast hing 1,17 cm naar links; schouders stonden 1,86 cm naar achteren gekanteld; de heupen waren ook nog eens 2,11 cm naar voren gekanteld.

Na een zéér korte ruggenspraak met mijn ruggengraat besloot ik om de batterijen te laten zitten en het vuur te gaan blussen. Want het goede nieuws was dat ik absoluut geen hopeloos geval was. De eerste 6 weken ging ik 2 keer per week ter behandeltafel voor een ‘adjustment’. Een adjustment is het uiterst delicaat ‘richten’ van de wervelkolom. Na 6 weken werd het regiem 1 keer per week en na 3 maanden hoefde ik nog maar 1 keer in de maand langs te gaan. Ik besloot om er 9 maanden voor uit te trekken. Tenslotte is dat de tijd die er gemiddeld staat voor het creëren van een nieuw leven. En zo voelde het ook.

Back home

Ik ben u op de kop af een jaar terug in Nederland. En vorige week ben ik voor het eerst weer naar de chiropractor gegaan, omdat de oude ongemakjes de kop weer begonnen op te steken. En het opmerkelijke is, ik vond in Amsterdam, op de Overtoom, opnieuw een Australische jongeman met gouden handjes. Hij heet Daniel Pernet en zijn praktijk vind je onder de naam Chiropractie & Wellness Amsterdam. Het voelde als thuiskomen. Precies wat mijn lichaam nodig heeft. En wat het ook dubbel en dwars verdient! Laten we daar vooral niet te Calvinistisch in zijn.

Deel dit artikel