Pil tegen ouder worden

Health

Pil tegen ouder worden

Door -

Deel dit artikel

We zijn in 2018 aanbeland, een tijd waarin alles mogelijk is. Zoals een pil waardoor we langer en gezonder leven. 

Hoewel we het begrip anti-aging niet meer mogen hanteren van de beauty-industrie, weten we zeker dat binnen nu en afzienbare tijd het leven aanzienlijk wordt verlengd. En belangrijker: dat het langer duurt voor we de fysieke mankementen krijgen die ouder worden zo ondragelijk kunnen maken.

Het leven verlengen voor een schijntje

Laatst stuitten we op een opzienbarend verhaal op de site van het toonaangevende, serieuze en betrouwbare Amerikaanse tech-magazine Wire. Dat verhaal heette Forget the Blood of Teens. This Pill Promises to Extend Life for a Nickel. Deze pil tegen ouder worden belooft het leven te verlengen voor een schijntje. In de Nederlandse media hebben we geen letter gelezen over wat in het verhaal wordt verkondigd. En dat is op z’n zachtst gezegd schokkend. Want wat in er het artikel staat, is ronduit sensationeel.

In het stuk gaat het over de Israëlische Amerikaan Nir Barzilai en zijn zoektocht naar de heilige graal van anti-aging. Die term mogen we dus niet meer gebruiken, maar laten we het dan om scheve gezichten te voorkomen het rekken van het verouderingsproces noemen. Barzilai is de directeur van the Institute for Aging Research at the Albert Einstein College of Medicine in de Newyorkse Bronx. En in die hoedanigheid heeft hij een betrekkelijk goedkoop medicijn ontdekt dat een vooralsnog spectaculaire en positieve werking heeft op met name de gezondheid van ouderen.

De eigenschappen zijn mooi en waar

Dit is wat Metformine, een medicijn dat voorgeschreven wordt aan mensen met type 2 diabetes, na jarenlang en uitvoerig te zijn getest door Barzilai en zijn team doet: gebruikers leven langer, hebben verminderde kans op dementia en Alzheimer, minder kans op kanker, blijven langer viriel, voelen zich sterker, beter en fitter, vallen af als ze te zwaar zijn, kortom: de eigenschappen van Metformine, dat gemaakt wordt van de plant Galega officinalis oftewel geitenruit, zijn te mooi om waar te zijn.

Volgens Lewis Cantley, directeur van the Cancer Center aan Weill Cornell Medicine, is het zowel mooi als waar. En bestaat er geen ‘te’. Of zoals hij zegt: “Metformine heeft misschien al meer mensen van de dood door kanker gered dan welk ander medicijn dan ook in de geschiedenis.”

Hoewel Barzilia’s strijd om Metformine erkend te krijgen in de medische wereld een zware is, vooral vanwege het feit dat het verouderingsproces geen medische conditie is en dus geen medicatie behoeft, gaat hij onverdroten door om het gelijk aan zijn kant te krijgen.

We gaan hem volgen.

 

Deel dit artikel