Pieken na je zestigste

Health

Pieken na je zestigste

Door -

Deel dit artikel

Ouder worden lijkt misschien een angstig concept, maar studies hebben uitgewezen dat we na ons zestigste levensjaar nog steeds hoge pieken kennen. Ook in bed.

Nog boeiender: mensen boven de 60 waren happier en tevredener dan mensen van 55 en 55plus.

Volgens Amerikaanse wetenschappers, die de koppen bij elkaar hebben gestoken om te onderzoeken op wat voor leeftijden we pieken qua levensgebeurtenissen, doen we als vijftig-, zestig- en zeventigplussers niet onder voor bijvoorbeeld achttienjarigen. 

Hier, van jong naar ouder, de momenten dat we op ons hoogtepunt zijn.

Een tweede taal leren is het gemakkelijkst als je 7 of 8 jaar bent.

Taalkundigen en psychologen liggen met elkaar overhoop hierover, maar algemeen wordt aangenomen dat je het snelst een taal leert een jaar of vijf voor je pubertijd.

Tevreden zijn met je leven piekt voor het eerst op je 23e.

Uit een onderzoek onder 23.000 mensen in Duitsland bleek dat 23-jarigen het meest tevreden waren met hun leven. Daarbij werden alle levensomstandigheden in aanmerking genomen. 

Je hebt de meeste kracht als je 25 bent.

Je spieren zijn het sterkst als je 25 bent, hoewel ze de komende 10 of 15 jaar bijna net zo krachtig blijven. Dit is overigens één van de eigenschappen die het gemakkelijkst te verbeteren zijn, dankzij de uitvinding van de gym. 

Wetenschappers toonden aan ongeveer 10.000 mensen foto's van personen en vroegen om te beschrijven wat voor emoties ze dachten dat die personen voelden.

De gemiddelde elite-marathonloper is 28.

Volgens een analyse van marathons, die de afgelopen 50 jaar zijn gehouden, was de gemiddelde leeftijd om de race in iets meer dan 2 uur te voltooien 28.

Je begrip van de emoties van andere mensen piekt op je 40e en 50e.

Wetenschappers toonden aan ongeveer 10.000 mensen foto's van personen en vroegen om te beschrijven wat voor emoties ze dachten dat die personen voelden. De 40-jarigen en 50-jarigen zaten er het dichtst bij. 

Rekenvaardigheid piekt op je 50e.

Natuurlijk, je hebt rekenen op de basisschool geleerd - maar het blijkt dat 50-jarigen het best in staat zijn om out of the blue rekenkundige vragen te beantwoorden.

De tevredenheid met het leven piekt (opnieuw) bij je 69e.

Weet je nog, die studie in Duitsland met als uitkomst dat 23-jarigen bijzonder tevreden zijn met hun leven? Na een dip op middelbare leeftijd bereik de tevredenheid over het leven opnieuw een piek op ongeveer 69 jaar oud.
Nog boeiender: mensen boven de 60 waren happier en tevreden dan mensen van 55 en 55plus.

Ze ontdekten dat de oudste groep die ze bestudeerden - mensen tussen de 60 en 90 - het op bijna alle vlakken beter deden dan jongere personen.

Woordenschat piekt aan het einde van je 60e of aan het begin van je 70e.

Het blijkt dat de scores van mensen op multiple-choice vocabulaire-testen blijven klimmen tot aan je 70e. En je hoeft niet de hele dag met een woordenboek op schoot te zitten. Hoewel dat geen kwaad kan.

Mannen en vrouwen voelen zich het beste over hun lichaam na 70 jaar.

In een Gallup-enquête zei tweederde van de Amerikanen boven de 65 dat ze altijd houden van hoe ze eruit zien en dat hun seksdrive in overdrive gaat. De zelfperceptie van mannen lijkt rond hun 80e een hoogtepunt te bereiken als ongeveer 75 procent het eens is met de stelling dat je je altijd goed voelt over je fysieke uiterlijk. De mate waarin vrouwen het eens zijn met die stelling is iets minder dan 70 procent bij een leeftijd van ongeveer 74.

Psychisch welbevinden piekt op ongeveer 82 jaar.

In een onderzoek dat is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Science, hebben wetenschappers aan mensen gevraagd om een 10-stappenladder te schetsen, met het best mogelijke leven op de bovenste trede en het slechtst mogelijke leven op de onderste sport. 
De oudste groep die ze bestudeerden (82- tot 85-jarigen) gaf het hoogste gemiddelde tredenummer, namelijk een 7.

Mensen worden echt wijzer naarmate ze ouder worden.

Het leven blijkt echt het beste klaslokaal te zijn. Een team van psychologen vroeg mensen om over een conflict te lezen en stelde hen vervolgens vragen hierover. De wetenschappers analyseerden de reacties op kenmerken, zoals kunnen zien vanuit het standpunt van iemand anders, anticiperen op veranderingen, onzekerheid erkennen en zoeken naar een compromis. Ze ontdekten dat de oudste groep die ze bestudeerden - mensen tussen de 60 en 90 - het op bijna alle vlakken beter deden dan jongere personen.

Waarom verbaast ons dat niet?

Deel dit artikel