Oscar docu is echt waanzinnig

Health

Oscar docu is echt waanzinnig

Door -

Deel dit artikel

Lang leve, Netflix! Een kleine week geleden kreeg Icarus de Oscar voor beste documentaire en nu is deze titel al te zien. En wat een dijk van een docu is het!

Van de week bedachten we ons opeens dat ons kijkgedrag over de afgelopen jaren volledig is veranderd. Waren we voorheen liefhebbers van speelfilms, tegenwoordig kijken we vooral thuis naar series en documentaires. En dat allemaal dankzij de opkomst van een Amerikaans bedrijf dat van streaming video on demand de nieuwe norm heeft gemaakt.

De werkelijkheid is gekker

Natuurlijk pakken we nog steeds speelfilms van formaat mee, zoals in de afgelopen weken Coco (terecht een Oscar voor beste animatiefilm) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (onterecht geen Oscar voor beste film), maar dat zijn wel uitzonderingen geworden.

Vinden we dat jammer? Nee. Want er is zoveel goeds en moois te zien op Netflix. Neem Icarus, dit jaar bekroond met de Oscar voor beste documentaire. De werkelijkheid is altijd gekker dan wat je kunt bedenken. Maar ook spannender. Tijdens het onderzoek naar de onduidelijke wereld van illegale doping in sport, verbindt amateurwielrenner en filmmaker Bryan Fogel zich met de afvallige Russische wetenschapper en Dr. Grigory Rodchenkov, een expert en uitvoerder van het 'anti-doping'-programma van zijn land.

Een waargebeurde thriller

Wat een interview moet worden voor een documentaire van Fogel wordt een bekentenis van de Rus, die zich aldus ontpopt tot klokkenluider. Hij vertelt dat de Russische regering jarenlang dopinggebruik bij de Olympische ploeg niet alleen heeft gedoogd, maar zelfs heeft geëntameerd. Op dat moment wordt de documentaire een soort waargebeurde thriller die je op het puntje van je stoel brengt.

In zijn Oscar-speech zei regisseur Fogel: "We dedicate this award to Dr. Grigory Rodchenkov, our fearless whistleblower who now lives in grave danger, We hope ‘Icarus’ is a wake-up call — yes, about Russia — but more than that, about the importance of telling the truth.”

Als je vandaag of morgen of wanneer dan ook even twee uurtjes hebt, vul die dan in met Icarus. Krijg je geen spijt van.

 

Deel dit artikel