N.E.A.T. (is what we need...)

Health

N.E.A.T. (is what we need...)

Door -

Deel dit artikel

NEAT is het Engelse woord voor netjes. Maar als universele afkorting is het van levensbelang. Jammer dat we ons steeds minder realiseren hoe belangrijk NEAT in ons leven is, vindt organisatiecoach Edward Kalisvaart.

door: Edward Kalisvaart

Ons lijf hoeft niet meer te werken en verleert waarvoor het gebouwd is: onafgebroken alle kanten op bewegen.

In de loop van de jaren heb ik in het business jargon ontelbare acroniemen voorbij zien komen, soms aansprekend, vaak clichématig, dan weer lading dekkend en af & toe nietszeggend: SMART, ETA, LIFO, ROI, CRM, CFO, KPI, PDCA... Het voor mij belangrijkste (en voor vrijwel iedereen het meest onbekende) acroniem, is ‘NEAT’: Non-Exercise Activity Thermogenesis.

NEAT staat voor de energie die we nodig hebben en verbruiken voor alles wat we doen wat niet te maken heeft met slapen, eten of sporten. Het is de energie die we gebruiken om naar ons werk te lopen, in de tuin te werken, naar school te fietsen, op en neer te lopen in het kantoor, koud af te douchen of met de kinderen Twister te spelen. Als het goed is, gaat de NEAT-factor de hele dag door. Maar dat is helaas steeds meer een illusie in de meerderheid van onze sedentaire levens…

Zitten als het nieuwe roken

We worden wakker in een huis dat in de winter op 22 graden gestookt wordt of we werken in een kantoor dat ’s zomers keurig op 22 graden gehouden wordt. We stappen in een auto met klimaatzones en stappen weer uit in de kelder van ons bedrijfspand om met de lift naar boven te gaan. Wanneer de tweeling hockeytraining heeft op maandagavond, rijden we voor het gemak even op- en neer met de XC90 (of iets bescheideners). Als het kouder wordt, trekken we subiet onze North Face-fleece aan, zodat we niet hoeven te rillen door de inzettende frisse avondwind. En de weekendboodschappen laten we, druk als we zijn, door de AH-bezorgdienst tot in de keuken brengen. Ons lijf hoeft niet meer te werken en verleert waarvoor het gebouwd is: onafgebroken alle kanten op bewegen.

Driemaal per week intensief sporten of trainen weegt niet op tegen een gezonde mix van NEAT-activiteiten. Dat ‘zitten’ tot het ‘nieuwe roken’ gedoopt is, gaat over het fundamentele gebrek aan NEAT-factor in onze levens. Onze mensensoort is gebouwd op lopen, liefst dagelijks ferme afstanden. We zijn van origine trekkers; dat heeft ons doen overleven. Ons hele cardiovasculaire systeem, ons skelet en spierstelsel, alles is daar op ingericht.

Lager risico op overlijden

Er zijn natuurlijk beroepen, die de NEAT factor wel in zich hebben: bouwvakkers, hoveniers, fietskoeriers, magazijnmedewerkers (die niet op een vorkheftruck zitten), ‘blauw op straat’ (mits ze niet 40% van hun tijd met administratie bezig zijn) en turfstekers (maar die bestaan niet meer). Zelfs topsporters komen soms onvoldoende aan hun NEAT-drempel: het is bekend van een aantal topvoetballers dat ze ‘vette harten’ hebben, omdat ze na de training alleen maar gamen, zittend op de bank van hun penthouse, waar ze met de privélift keurig worden afgezet.

Het is niet voor niets dat uit de statistieken blijkt dat hondenbezitters een hogere levensverwachting hebben: ze komen beter aan de NEAT-drempel door het dagelijks wandelen met de hond, waardoor o.a. risico’s van hart- en vaatziekten kleiner worden. Uit recent Zweeds onderzoek bleek zelfs dat hondenbezitters een 11 tot 33% lager risico op overlijden hebben door hart- en vaatziekten dan niet-hondenbezitters in een controlegroep.

De 5 principes

Nu we dit allemaal weten: wat is dan het ‘handelingsperspectief’? Wanneer je deze 5 principes consequent integreert in je dagelijks bestaan, garandeer ik je drie extra kwalitatieve levensjaren:

1) Wandel 5x per week minimaal een half uur in lekker tempo. Bijvangst: ideale modus voor vetverbranding.

2) Neem nooit meer de lift wanneer je in hoogbouw bent. Mochten het iets te veel van het goede zijn, pak dan in ieder geval 5 verdiepingen. Sla af en toe een trede over voor extra resultaat (je gluteus maximus zal je dankbaar zijn).

3) Doe al je lokale verplaatsingen (in de wijk of buurt) zoveel mogelijk op de fiets of wandelend.

4) Wanneer je veel ‘zittend werk’ hebt, doe dan elk uur een office workout of drill van 5 minuten waarin je rekt, strekt, beweegt, buigt en squat. Op YouTube staan tientallen inspirerende filmpjes.

5) Neem een hond.

Edward Kalisvaart (1965) werkt sinds 1994 als coach van (management)teams en organisaties. Edward begeleidt in zeer diverse organisaties teams en werkt met professionals, die in hun context een prestatie moeten/willen neerzetten. Het ‘wat’ is meestal redelijk duidelijk; het ‘hoe’ kan soms lastig zijn.
Naast zijn praktijk als organisatiecoach is Edward martial artist, personal trainer en Vitaalcoach. 

Deel dit artikel