Mogen we wat vreugde en geluk?

Health

Mogen we wat vreugde en geluk?

Door -

Deel dit artikel

Nog anderhalve maand en het is weer herfst. En na een in alle opzichten mindere zomer willen we daar nog niet aan denken. Dus wat doen we in de komende zes weken? Vraag het aan onze nieuwe, jonge Mannenzaken scribent Yves van Veen. 

door: Yves van Veen

Als ik me verbonden voel en mijn vreugde kan delen, begint het voor mij aardig op geluk te lijken.

“On appelle ‘bonheur’ un concours de circonstances qui permette la joie. Mais an appelle joie cet état de l’être qui n’a besoin de rien pour se sentir heureux.” Aldus de Franse schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur (1947) André Gide.

Oftewel: “Men noemt ‘geluk’ een samenloop van omstandigheden die vreugde verschaft. Maar men noemt vreugde de toestand waarin men niets nodig heeft om zich gelukkig te voelen.”
Zou je dus kunnen stellen dat ‘geluk’ bestaat uit een samenloop van omstandigheden waarin men niets nodig heeft om zich gelukkig te voelen? Maar hoe lopen die 'nietsen' dan allemaal samen? Helemaal alleen in het midden van een enorm weiland, met niets. Om vervolgens niets te zien, mijn dorst met niets weg te drinken en niets te eten als ik trek krijg. En vervolgens niets. 

Externe factoren

Het klinkt geweldig, bijna utopisch. En hoe verschaf ik die ‘vreugde’ dan? Ik ben geen filosoof, toch kan ik aardig verdwalen in dit soort citaten. Zelf heb ik mijn geluk en vreugde altijd laten afhangen van externe factoren waardoor ik uiteindelijk (nog) geen daadwerkelijk geluk heb gevonden. Vreugde wel, vaak, denk ik. Als ik de definitie van ‘vreugde’ op zoek staat er ‘blijdschap’. Zoek ik de definitie van ‘blijdschap’ staat er ‘een gevoel van vreugde’. Ik ben blijkbaar niet de enige die moeite heeft om deze zaken van elkaar te scheiden en te definiëren.

Filmmarathons

We wringen ons in allerlei bochten om geluk of vreugde te vinden. Het liefst maken we van elke dag een spetterend feest. De zomer is inmiddels alweer bijna voorbij en laten we eerlijk zijn: het was geen toppertje en we konden misschien niet alles doen wat me normaal met onze zomer deden. Dus, we gingen wat vaker wandelen, kookten wat meer samen met onze partner of vrienden en hielden zomerse filmmarathons inclusief ventilator naast de televisie. En zeg nou zelf, dat was toch geluk? Of in ieder geval vreugde.

Schiermonnikoog

Op 22 september doet de herfst zijn intrede weer en we hebben dus nog ongeveer anderhalve maand "lekker weer". Pak die zomer nog eens flink bij de lurven. We kunnen dadelijk nog genoeg met onze mondkapjes op onder een dekentje liggen bingen. Neem je geliefde, je beste vriend, je broer of zus of beiden bij de hand en sleep ze mee naar buiten. Het beloven een paar gemoedelijke weken te worden. Qua temperatuur dan. Ideeën genoeg om je dag te vullen met prikkels: bezoek Schiermonnikoog of één van de andere "tv-tas-eilanden". 

Aai alpaca's

Organiseer een leuk buitendiner voor 2 (of 4) (of 6). Fiets door Zeeland en aai alpaca's. Allemaal vreugde. Ben je nog niet klaar voor het weiland vol niets? Wandel door één van de mooie bossen die je in de buurt hebt. Neem een kleedje mee, vind een mooie spot en doe eens een gezamenlijke meditatie. In stilte of begeleid door een fijne stem. Doe je dit samen met iemand, dan ga je voelen wat verbinding is. 

Nog zo'n pijler

Voor mij is verbinding één van de pijlers van geluk. Als ik me verbonden voel en mijn vreugde kan delen, begint het voor mij aardig op geluk te lijken. Ik kan inmiddels erg genieten van een weiland vol niets en daar mogen zitten in stilte met niets anders dan mijn eigen ademhaling. Dat is rust, nog zo'n pijler. De wereld naar mijn eigen hand zetten in plaats van de wereld mij naar zijn hand te laten zetten. Gewoon genieten van de kleine dingen. Terwijl de aarde door draait, laat ik me niet gek maken. 

Deel dit artikel