Mannenzaken beloont de Dry January volhouder!

Health

Mannenzaken beloont de Dry January volhouder!

Door -

Deel dit artikel

Hier 5 tips om de maand januari succesvol droog te blijven qua alcohol-gebruik. En voor de volhouder heeft Mannenzaken ook nog een verrassing in petto.

Angst, stress en een overdosis Ab Osterhaus op tv zijn redenen genoeg om in een whisky-fles te kruipen en er voorlopig niet uit te komen.

Elk jaar drinken in januari miljoenen mensen over de hele wereld geen alcohol. Een hele maand lang laten ze de wijn, het bier en de booze staan. Zo begint deze groep mensen het nieuwe jaar met een nuchtere, frisse start. Om tussen 1 februari en 31 december de schade weer riant in te halen. 

Dat was misschien een gemakkelijk inkoppertje. Maar er zit wel een kern van waarheid in wat ik schrijf. Je kunt het een beetje vergelijken met streng diëten. Dat houd een mens ook maar een bepaalde tijd vol. En als die periode van lijdzaam lijnen weer voorbij is, dan is het maar wat lastig om geen acute duik in de koelkast te maken. Met als gevolg dat de pondjes er zo weer aan knallen.

De voordelen van niet drinken

Wil je echt wat aan je figuur doen met blijvend resultaat, dan vraagt dat om een andere levensstijl. En dat geldt ook voor de alcohol consumptie. Met dit verschil dat je niet dood gaat als je de drank laat staan. En van stoppen met eten wel. Daarnaast moeten we niet vergeten wat tien maanden Corona-crisis. met een mens doen. Angst, stress en een overdosis Ab Osterhaus op tv zijn redenen genoeg om in een whisky-fles te kruipen en er voorlopig niet uit te komen. En de ironie is dat je uiteindelijk meer gestresst raakt en angstiger wordt van alcohol. Bovendien wordt het nuttigen van alcohol aardig gepromoot door de overheid. Lees dit stuk maar dat ik er onlangs over schreef.

Afijn, als  je een maand niet drinkt, kun je volgens het Trimbos Instituut de volgende voordelen ervaren:

Je bespaart geld

Je valt af

Je huid ziet er mooier uit

Het meedoen geeft je een sterk gevoel van succes

Je bewijst aan jezelf en je omgeving dat je geen alcohol nodig hebt en alcoholvrij kunt zijn 

Je kunt je beter concentreren

Je wordt gezonder

Je slaapt beter 

De 5 tips

Hier komen uit mijn koker als ervaringsdeskundige (met 8 jaar clean & sober zijn op de teller) 5 tips om nog steeds droog te staan aan het einde van Dry January. 

  1. Maak een plan. Schrijf op waarom je meedoet aan Dry January. Vind je het een leuke uitdaging? Of bekroop je het gevoel dat je teveel drinkt? Schrijf op een klein stukje papier in bullet points waarom je de drank laat staan. En stop dat papiertje in je achterzak. Om er zo nu en dan naar te kijken als geheugensteun. 

  2. Vertel je omgeving dat je een maand lang droog staat en dat je dat graag zo wilt houden. Zo voorkom je dat familie en vrienden een mooie fles wijn voor je ontkurken. 

  3. Als je stress ervaart kun je twee dingen doen. Een drankje inschenken. Of de buitenlucht in gaan voor een lange wandeling. Het eerste is gemakkelijker. Het tweede vele malen beter. Voor lichaam en geest.

  4. Heb je een uitglijder, dan is er niks aan de hand. Je leert er zelfs van. Daarbij is het wel de kunst om op te staan en niet te blijven liggen, als je begrijpt wat ik bedoel. 

  5. Beloon jezelf. Drank en drugs doen iets met je beloningssysteem. Als je overdag hard hebt gewerkt, beloon je jezelf bij thuiskomst met een koud biertje of meerdere koude biertjes. Nu die beloning wegvalt, moet je wel iets bedenken waar je bijvoorbeeld aan het einde van de week happy van wordt. Ik word altijd happy van een goed stuk muziek of een fijne Netflix-serie. Of lekker kroelen met mijn lief. Dat zijn toch wel feestjes, waarbij alcohol alleen maar een spelbreker is. 

Let op. Verrassing!

Voor wie de maand met succes afrondt (en ik kan dat niet controleren, maar ik geloof je op je woord) en tot de conclusie komt dat stoppen met drinken naar meer smaakt, heb ik een verrassing in petto. Met de eerste 5 mensen, die via info@mannenzaken.news onder vermelding van Dry January part 2 een mailtje sturen met hun contactgegevens, ga ik per persoon een lange wandeling maken in de Amsterdamse waterleidingduinen (in Zandvoort – zie zelfgemaakte foto!). Om mijn verhaal te vertellen over hoe ik uiteindelijk ben gestopt met alles (behalve met eten).  A one of a kind experience. En ik beloof je dat je daarna goed zult slapen. Want een beter slaapmiddel dan die verhalen van mij bestaat er niet!

Deel dit artikel