Imperfectie, het perfecte begin van de week

Health

Imperfectie, het perfecte begin van de week

Door -

Deel dit artikel

Streven naar perfectie. Dat proberen we toch allemaal te doen? Mick en ik hebben er ook een handje van bij het werken aan Mannenzaken. Het is zogezegd een loffelijk streven. En je doet het zonder er verder bij stil te staan.

Maar afgelopen zaterdag kreeg ik een bijzondere e-mail van een bijzonder mens die tevens een goede vriend is. Het ging over het fenomeen 'Perfectionisme'. En de verwoestende invloed die het streven ernaar kan hebben. De inhoud van die e-mail was, zoals de Engelsen het zo fijn omschrijven, voor mij een 'Eyeopener'. Het is, kort samengevat, een pleidooi voor imperfectie. En dat mag ik je niet onthouden. Zodat je de week perfect kunt beginnen.

 

Hoi Willem,

Laatst, toen ik tegen je zei dat ik perfectionisme haat, schrok ik van mijzelf. Ik zeg eigenlijk nooit zoiets. Zelfs niet dat ik een hekel aan iets heb. Ik wil met meer empathie leven dan iets zo radicaal te labelen.  De vraag waarom ik dan toch zo sterk reageerde op perfectionisme, heeft mij sinds dat gesprek beziggehouden. Waarom roept iets wat okay lijkt toch zoveel weerstand op? Nu heb ik nét een boek gelezen van Brené Brown - De kracht van kwetsbaarheid - waarin zij interessante uitspraken doet over perfectionisme. Het heeft mij meer inzicht gegeven. Wellicht vind je het interessant om even mee te lezen...

Perfectionisme is niet hetzelfde als streven naar kwaliteit

"Ik ben in mijn onderzoek nog nooit iemand tegengekomen die zijn of haar geluk, succes of bezieling toeschreef aan perfectionisme. De waardevolste en belangrijkste dingen in mijn leven heb ik te danken aan de moed om me kwetsbaar op te stellen, door niet perfect te willen zijn en door zelfcompassie te tonen."

"Perfectionisme is niet hetzelfde als streven naar kwaliteit. Het is eerder een vorm van zelfbescherming. Het draait in wezen om het verkrijgen van goedkeuring. Gezond streven is op jezelf gericht: hoe kan ik beter worden? Perfectionisme is op de ander gericht: Wat zullen ze ervan vinden? Perfectionisme is uitsloverij en zeker niet de sleutel tot succes. Uit onderzoek blijkt juist dat het belemmerend werkt. Er is een verband aangetoond tussen perfectionisme en depressie, angst, verslaving, besluiteloosheid en gemiste kansen."

'Bij sommigen is perfectionisme een dwangmatige, chronische en verlammende manier van doen, die er uitziet en aanvoelt als een verslaving.'

"Perfectionisme is een schadelijk en verslavend systeem van overtuigingen dat uitgaat van de volgende basisgedachte: Als ik er perfect uitzie en alles perfect doe, kan ik de pijnlijke gevoelens die schaamte, afkeuring en verwijten veroorzaken, voorkomen of tot een minimum beperken. Die basisgedachte is schadelijk omdat perfectie gewoonweg niet bestaat. Er zullen namelijk altijd mensen zijn, bij wie we geen invloed hebben op hoe ze ons zien."

"Perfectionisme maakt ons bijzonder kwetsbaar voor schaamte, afkeuring en verwijten. En dat leidt tot nóg meer schaamte en zelfverwijt. We sloven ons allemaal in zekere mate uit om onze gebreken te verdoezelen, om de manier waarop anderen ons zien te beïnvloeden en om mensen voor ons te winnen. Bij sommige mensen steekt perfectionisme alleen op momenten dat ze zich extra kwetsbaar voelen de kop op. Bij anderen is perfectionisme een dwangmatige, chronische en verlammende manier van doen, die er uitziet en aanvoelt als een verslaving. Streven naar perfectie is uitputtend, omdat het nu eenmaal uitputtend is om je continue uit te sloven. Het is een toneelstuk waar geen eind aan komt."

"We moeten dus zien te voorkomen om te denken dat waardevol hetzelfde als perfect is, en die twee vooral niet door elkaar halen. Vrij vertaald naar Voltaire: voorkom dat het perfecte de vijand wordt van het goede." Vrij vertaald naar Mannenzaken: klein gebrek geen bezwaar...

Hieronder de veelgeprezen TED-Talk van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid:

Deel dit artikel