Herpak je goede voornemens

Health

Herpak je goede voornemens

Door -

Deel dit artikel

Eh, hoe gaat het met je goede voornemens voor 2018? Wellicht is het tijd voor een time out. Want we hebben een geweldig advies gevonden om je aan je nieuwjaar-resoluties te houden.

Oud & Nieuw is de perfecte tijd om doelen te stellen. Om beter te eten, om meer geld te besparen, om harder te werken of juist harder te relaxen, om minder te drinken en te stoppen met roken. Het is dag 1 op weg naar een 'nieuwe jij'. Maar deze weg is, zoals we allemaal weten, moeilijk te volgen.

Mensen zijn notoir slecht in het weerstaan van verleidingen, vooral (zoals onderzoek bevestigt) als we druk bezig zijn, moe of gestrest. Rond 8 januari zijn ongeveer 25 procent van de goede voornemens verdampt als sneeuw voor de zon. En tegen de tijd dat het jaar voorbij is, heeft minder dan 10 procent van de mensen die hun leven anders wilden woord aan zichzelf gehouden.

Vroegtijdige veroudering

Helaas is het probleem van goede voornemens het leven zelf. Onze neiging om bijziend te zijn - om de geneugten van het heden meer te waarderen dan de voldoening van de toekomst – heeft een prijs. Betekent dit dat we slappelingen zijn met een gebrek aan wilskracht? Niet volgens een geweldig stuk op de site van de New York Times (zie link hiernaast), waarin David DeSteno, professor in de psychologie aan de Northeastern University juist het tegendeel beweert.

In zijn korte essay schrijft hij: 'Het uitoefenen van wilskracht kan een psychologische en fysieke tol eisen. Zoals uit een recente studie van Northwestern University-psycholoog Greg Miller blijkt, hadden degenen die beter waren in het gebruik van zelfbeheersing meer succes in het weerstaan van verleidingen, maar dat ging wel ten koste van hun gezondheid. Hun lichamen leden niet alleen aan verhoogde stressreacties, maar ook aan vroegtijdige veroudering van hun immuuncellen.'

Trots, dankbaarheid en mededogen

Maar wat helpt dan wel om je goede voornemens te verzilveren gedurende het jaar? Het antwoord van David DeStena ligt niet bepaald voor de hand: 'Wat mijn bevindingen laten zien, is dat trots, dankbaarheid en mededogen, of we het bewust realiseren of niet, de neiging van de menselijke geest om de waarde van de toekomst onder de bank te schuiven, aanzienlijk verminderen. Door die eigenschappen te praktiseren, dwingen ze ons niet alleen om samen te werken met andere mensen, maar ook om onszelf in de toekomst te helpen. Gevoel van trots of mededogen heeft aangetoond dat het doorzettingsvermogen op moeilijke taken met meer dan 30 procent toeneemt. Evenzo zijn dankbaarheid en mededogen gekoppeld aan betere academische prestaties, een grotere bereidheid om gezond te sporten en te eten, en een lager niveau van consumentisme, impulsiviteit en tabaks- en alcoholgebruik.'

Doe er je voordeel mee. Het stuk op de New York Times is een eye-opener.

Deel dit artikel