Grootvader, wat heeft u een grote…!

Health

Grootvader, wat heeft u een grote…!

Door -

Deel dit artikel

We hebben het al eerder gezegd, bij 50méér mannen wordt het niet minder. Een levensfilosofie die, als in een modern sprookje, ook door bepaalde lichaamsdelen wordt gehuldigd.

Twee dagen geleden, op 10 juli om precies te zijn, publiceerde Samuel Born op Parool.nl een artikel dat onafhankelijk van elkaar door onze geliefde dames werd opgemerkt. Het ging over lichaamsdelen die blijven dóórgroeien. Zoals bijvoorbeeld onze oren. Die kunnen jaarlijks 0,22 mm groeien. Dat komt omdat bij 50méér mensen het kraakbeen – dat zorgt voor de elasticiteit van onze oren – losser gaat zitten, waarna de zwaartekracht onverbiddelijk toeslaat.

Let op de maat van je prostaat

Maar ook onze achilleshiel op ruim een meter boven de grond, de prostaat, kan moeite hebben met het maat houden omdat we ons hele leven lang het hormoon testosteron produceren. Uroloog Herman Roelink van de ProstaatKliniek zegt op Parool.nl: ‘Op je twintigste heeft de prostaat gemiddeld een inhoud van 20 milliliter. Bij oudere mannen met plasklachten is hij vaak tussen 40 en 50 milliliter, maar extremen als 400 milliliter komen ook voor. De prostaat ligt ter grootte van een mandarijntje om de onderkant van de blaas gewikkeld, met de plasbuis in het midden. Hij kan naar binnen of naar buiten groeien. Als hij naar buiten groeit, merk je er weinig van. Als hij naar binnen groeit, geeft hij plasklachten.’

De rek is er niet snel uit

Het was ze niet opgevallen, die liefdes van ons. “Als je iets heel vaak ziet, vallen kleine veranderingen niet op’, was het excuus. Maar bij ons scrotum – roepnaam balzak – is de rek er niet snel uit. Het rekproces verloopt - dat hadden ze dus goed gezien - héél langzaam. Ook hier mogen we de schuld bij de zwaartekracht leggen. Het is je ongetwijfeld opgevallen dat de huid van de balzak nogal flexibel is. Het is het gewicht van je testikels dat ervoor zorgt dat het scrotum héél langzaam uitrekt. Niets om je zorgen over te maken, tenzij ze tegen je knieën beginnen te klotsen. Of wanneer jouw Roodkapje geschokt uitroept: Grootvader, wat heeft u een grote balzak…!

De krimpende vagina

Iets waar je wel rekening mee moet houden, is dat sommige lichaamsdelen ook kunnen krimpen. Ook dit was onze geliefdes nog niet opgevallen, maar bij veel vrouwen verandert na de menopauze de vagina. Nee, het hemelse uitzicht blijft hetzelfde. Het is een inwendig proces. De oorzaak is het produceren van minder oestrogeen. Uroloog Herman Roelink legt het zo uit: ‘Het slijmvlies wordt dunner, raakt minder doorbloed en produceert minder vocht. Het atrofieert of 'verlittekent' eigenlijk. Daardoor kan vrijen soms pijnlijker voelen. De plasbuisopening en zelfs de hele vagina kan vernauwen.’

50méér ladies vinden vrijen lekkerder. Ruim twee-derde van de vrouwen tussen 55 en 64 zeer te spreken over hun seksleven.

Het goede nieuws is dat behandelingen met hormonen heel goed kunnen helpen om pijnlijk vrijen te voorkomen. Dat is met recht goed nieuws, omdat uit een recent onderzoek van Public Health England is gebleken dat 50méér ladies seks zeer weten te waarderen. Terwijl maar amper de helft van vrouwen tussen de 25 en 34 jaar een soort van happy is met hun seksleven, is ruim twee-derde van de vrouwen tussen 55 en 64 zeer te spreken over hun seksleven. Het is een belangrijk onderdeel van hun leven geworden, omdat ze vrijen nu lekkerder vinden dan toen ze jong waren. Say no more!

Deel dit artikel