Gaan mondkapjes het verschil maken?

Health

Gaan mondkapjes het verschil maken?

Door -

Deel dit artikel

Eén van de berichten van onze overheid die is blijven hangen, behelst het dragen van een mondkapje. Volkomen nutteloos, vinden ze. Of het moet het type zijn dat doktoren en verplegers op de intensive care dragen. Maar een land als Tsjechië denkt daar anders over. En met resultaat.

En als je weet dat mondkapjes dragen wordt gepromoot in dat land, dan zou ik zeggen: do the math.

De nieuwsberichten blijven somber. Zo lazen we vandaag op 30 maart 2020 dat we morgen horen dat de maatregelen ook na 6 april van kracht zullen blijven en dat het RIVM rekenfoutjes heeft gemaakt met een te positieve uitkomst. De vraag is: wat kunnen we naast het handen was, overwegend binnen blijven en anderhalve meter afstand bewaren, nog meer doen om het tij te keren?

Daarvoor 'schakelen' we over naar een Amerikaanse journalist. Bob Lefsetz uit Los Angeles schrijf op ongeëvenaarde wijze over de muziekbiz in zijn Lefsetz Letters, die hij via mail stuurt aan geabonneerden. Maar de laatste weken schrijft hij ook over Corona. Zoals dit stuk (dat we van hem mogen plaatsen):

Dit is belangrijk!

Om je de waarheid te vertellen, ik was niet van plan om nog meer Covid-19-missives te sturen, althans niet voor een tijdje, maar toen begonnen mensen te sterven en kreeg ik deze video opgestuurd (zie onderaan dit stuk – MZ).

Hoe kan het coronavirus aanzienlijk worden vertraagd? (Met de minister van Volksgezondheid van de Tsjechische Rep.) # Masks4All

Je zou het onmiddellijk moeten bekijken.

Simpele doe-het-zelf maskers

En als je eraan twijfelt, lees dan dit artikel in de Washington Post:

Simpele doe-het-zelfmaskers kunnen helpen om de curves af te buigen. We moeten ze allemaal in het openbaar dragen. Heb je een T-shirt? Je kunt thuis een masker maken.

Laat me even een alinea citeren:

Als historici de vele misstappen van beleidsmakers op een rijtje zetten als reactie op de coronaviruspandemie, moet de zinloze en onwetenschappelijke druk op het grote publiek om het dragen van maskers te vermijden, bovenaan staan.

Klink logisch, toch?

Bekijk – nogmaals – de video.

En sorry dat ik er zo op blijf hameren. Van de meeste lezers krijg ik reacties dat ik het weer over muziek moet hebben en niet over Corona. Maar...we moeten iets aan het concept doen dat de VS het beste land ter wereld is en dat niemand anders meer iets te bieden heeft. We moeten onszelf gaan onderzoeken en veranderen. Ik heb gehoord dat we Chinese beademingsapparaten hebben afgewezen. Klopt dat?

Overspoeld met berichten

Dat is het probleem, we worden de hele dag overspoeld met berichten. We sturen elkaar video's en smeken elkaar om ze te bekijken wanneer de meesten overbodig, onnauwkeurig of gewoon bevooroordeeld zijn. Tot het punt waarop ik dacht dat deze Tsjechische video nep moest zijn, totdat ik doorklikte, keek, vervolgens googelde en leerde dat het echt was.

Als je kijkt naar de verschrikkelijke wereldwijde corona sterfte-cijfers, dan heeft Tsjechië de wind behoorlijk mee. En als je weet dat mondkapjes dragen wordt gepromoot in dat land, dan zou ik zeggen: do the math. De video duurt +/- vier minuten. En wat is vier minuten op een mensenleven als je dat leven misschien dramatisch kunt rekken?

Hier de Tsjechische video:

Deel dit artikel