De geest in de fles

Health

De geest in de fles

Door -

Deel dit artikel

Moeten ouderen minder gaan drinken? Of zelfs helemaal van de drank af, zoals de Telegraaf gisteren kopte?

Mijn moeder was, volgens de letter van de wet, in de nazomer van haar leven een alcoholiste. Ze werd, na bijna 40 jaar huwelijk, weduwe op haar 57ste. Een nieuwe levenspartner zag ze na het overlijden van mijn vader niet zitten. Ze begon wel een steeds innigere relatie met 'mijn wijntje', zoals ze het zelf noemde. En ik zei er als kind niets van. Omdat ik het zielig voor haar vond. Want ze keek tv en ze dronk haar wijntje. Dat waren de belangrijkste ingrediënten in haar leven. Ze is vorig jaar overleden, 87 jaar oud. Begrijp me goed, dat werd ze niet dankzij maar ondanks de wijn. De laatste 2 jaar zat ze in een verzorgingstehuis waar, na een paar nare valpartijen, de kurk streng gedoseerd uit de fles werd getrokken. Klinkt dit scenario je bekend in de oren? Lees ook dan gerust verder.

Senioren moeten van de drank af

De grootste seniorenorganisatie van Nederland, KBO-PCOB, liet onlangs onderzoek doen naar het drankgebruik onder hun minder jonge leden. En de uitslagen van dat onderzoek waren voor de Telegraaf reden om gisteren bovenstaande kop te plaatsen.

Natuurlijk ligt het wat genuanceerder dan de kop suggereert. KBO-PCBO-directeur van de Manon Vanderkaa omschreef het als volgt in de Telegraaf: 'De opinie over drinkende ouderen begint echt te veranderen. Eerst moesten we hen vooral niet betuttelen. Oudere mensen hadden immers wel een glaasje verdiend! Maar voor veel ouderen die van dat glaasje houden, is het altíjd weekend, hun wekker gaat niet… En inmiddels worden de negatieve effecten van die extra glaasjes steeds duidelijker en belanden veel ouderen, vanwege een dronken valpartij of een onfortuinlijke combinatie van alcohol en geneesmiddelen, in het ziekenhuis.'

De gelegenheidsdrinker drinkt bij iedere gelegenheid

Op 14 februari, het zal niet toevallig een dag na carnaval gepland zijn, ging de actie '40 dagen geen druppel' van start. Om minder jonge mensen te stimuleren om in de toekomst bewuster met alcohol om te gaan. Opvallend was dat 30% van de 900 ondervraagden meldt 'een kennis met een drankprobleem' te hebben. En 31% kan in de eigen familie personen aanwijzen, die er geregeld een paar te veel nemen. Ruim 40% van de 55-plussers zegt leeftijdsgenoten te kennen die meer drinken dan goed voor ze is. Maar men ziet zichzelf toch voornamelijk als ’gelegenheidsdrinker’. Ken je die mop over een gelegenheidsdrinker? Die dronk bij iedere gelegenheid...

Een fles wijn gaat nu 3 dagen mee. Met dank aan de Vacuvin pomp

Mijn moeder had haar lust tot drinken niet van een vreemde. Ik heb vele jaren bovenmatig gedronken. Ik zou als excuus kunnen aanvoeren dat Grote Liefde toen niet in mijn leven was. Maar ik dronk vooral omdat ik het lekker vond. En eenmaal samen met Grote Liefde werd het er niet minder lekker van. Maar als je op een gegeven moment dan opmerkingen begint te maken in de trant van, 'die flessen worden ook steeds kleiner'... dan weet je het wel. Dat gebeurde in de tijd (2011-2016) dat Grote Liefde en ik op Ibiza woonden. Na een uitermate dorstig eerste Ibiza-jaar keken we elkaar en besloten stante pede dat het genoeg was geweest qua drank. We hebben bijna 2 jaar helemaal geen alcohol gedronken. En toen zijn we voorzichtig - met een glaasje per dag - weer begonnen. En dat doen we nog steeds. Een fles wijn gaat nu 3 dagen mee. Met dank aan de Vacuvin pomp. Aan sterke drank als wodka en korenwijn doen we niet meer. Maar op sommige zon- en feestdagen mogen we wel van onszelf een gin-tonic. Het onderzoek van KBO-PCBO meldt dat de meeste senioren het liefst wijn drinken (72%); bier (15%) en sterke drank (8%) hebben beduidend minder volgers.

Volgens een eerder onderzoek van Trimbos drinkt een derde van de 55-plussers elke dag. Dat klopt, als ik het op mezelf betrek. En als er ooit iets wordt uitgevonden dat lekkerder is, dan blijf ik het erbij doen. Weet je waarom? Omdat ik het lekker vind, maar dat had ik al gezegd. Maar ook omdat ik het beest in de ogen wil kunnen kijken. Dat te kunnen doen vanuit mijn eigen kracht, geeft me een goed gevoel.

 

Deel dit artikel