Corona-regelgeving is dodelijk voor verslaafd Nederland

Health

Corona-regelgeving is dodelijk voor verslaafd Nederland

Door -

Deel dit artikel

Afgelopen dinsdag, tijdens de wekelijkse bijeenkomst in mijn hometown Zandvoort van de Herstelgroep Verslaving, die ik samen met een mede-ervaringsdeskundige leid, bracht ik een vraag in: hoeveel drugsverslaafden en alcoholisten zou Nederland daadwerkelijk tellen?

Dan heb ik het over de horeca die om tien uur dicht moet, waardoor er vervolgens grote rijen nachtbrakers voor de avondwinkels en supermarkten staan om drank te kopen voor thuis. 

Niet dat ik er vanuit ging dat een groepslid met een getal kwam aanzetten, want zelfs het Trimbos Instituut, verslavingszorg Jellinek en het GGZ weten het niet exact te geven, ook al rolt er uit een onderzoek over 2019 van laatstgenoemde instelling een precies getal van 1.117.156 verslaafden/misbruikers van alcohol en middelen.

Waarom ik het op de meeting ter sprake bracht, was omdat ik het idee heb dat er veel meer verslaafden zijn in Nederland dan die 1 miljoen plus. En dan tel ik de mensen die actief in verslaving zijn en de mensen die in herstel zijn gegaan gemakshalve bij elkaar op. Want hoe je het ook wendt of keert: of je nu gebruikt of bent gestopt met gebruiken, verslaafd ben je en blijf je.

Ook al ben ik ruim 7 jaar clean & sober, als ik vanavond nog een lijntje coke zou nemen, dan is de kans groot dat ik morgen weer een grammetje ga kopen, dus van mij zul je niet horen dat ik een ex-verslaafde ben.

Het heeft misschien wel dertig jaar geduurd voordat het echt tot me doordrong dat ik verslaafd was en niet als recreant gebruikte. Tijdens mijn verblijf in de Schotse verslavingskliniek Castle Craig begreep ik dat zelfkennis ten enenmale ontbreekt bij de verslaafde in gebruik. Met die wetenschap durft ik te stellen dat je de uitkomst van de GGD met 2 kunt vermenigvuldigen om tot een realistischer aantal verslaafden te komen in Nederland. En misschien zit ik dan nog aan de krappe kant. Maar laten we het aantal van ruim 2 miljoen mensen plus die verslaafd zijn aan alcohol en/of drugs* even als gemiddelde nemen.

Verslaving is een ziekte, een progressieve, ongeneselijke, dodelijke ziekte. Het enige dat helpt om clean te blijven is een ander en geestelijk & fysiek gezonder leven te gaan leiden, een leven zonder angsten, een leven ook waarin sociale contacten essentieel zijn om ervoor te zorgen dat je niet vereenzaamt en niet vervreemd raakt van mensen. Waardoor er nog maar één goede bekende overblijft, namelijk de fles, de snuif, de pil of de joint.

Kijken we vervolgens naar de maatregelen van de overheid, die straks hun beslag krijgen in de zogenaamd softere tweede versie van de spoedwet, dan is alles wat daarin staat in figuurlijke maar ook letterlijke zin dodelijk voor de twee miljoen plus verslaafden in Nederland. Nogmaals: dat getal is een aanname, maar wel een getal dat ieder mens met een beetje gezond verstand en met kennis van de materie kan bepalen. Angst, isolement, geen uitzicht hebben op betere tijden, het zijn afzonderlijk al recipes for disaster voor de verslaafde, laat staan tezamen. En dan tel ik de aanwas van mensen die obsessief naar middelen grijpen om hun angsten te verdoven en dientengevolge verslaafd raken nog niet eens mee.

Kijken we in dat geval naar de in aantallen grootste boosdoener, alcohol (volgens de GGZ-cijfers uit 2019 zijn 515.204 mensen alcoholist en/of misbruikers) en we kijken tegelijkertijd naar wat er op dit moment speelt in Nederland, dan is de ramp helemaal niet te overzien. En dan heb ik het over de horeca die om tien uur dicht moet, waardoor er vervolgens grote rijen nachtbrakers voor de avondwinkels en supermarkten staan om drank te kopen voor thuis. Thuis waar er geen sociale rem is, een fles goedkope wodka net zo duur is als twee glazen wodka in een kroeg en het isolement met elke slok dichterbij komt. 

Afgelopen zaterdag luisterde ik op de radio naar professor, hoogleraar en psycholoog Michaéla Schippers, verbonden aan de Rotterdam School of Management, en fel tegenstander van de huidige corona-maatregelen. In het programma van Jort Kelder op Radio 1 zei ze o.a.: "Je moet twee dingen bekijken bij maatregelen: werken ze, en zijn ze proportioneel? En die twee zaken zijn beide niet op orde, blijkt uit mijn onderzoek.'

Van wat ik van haar gehoord en gelezen heb, is geen speld tussen te krijgen.

Ik hoop ook dat er iemand opstaat, die met dezelfde empathie, passie en kennis, onderzoek doet naar wat de corona-regelgeving betekent voor de vaak vergeten en grote groep verslaafden. Een extra indicatie dat zo'n onderzoek zoden aan de Nederlandse dijk zou zetten: in de VS schieten sinds corona de sterfgevallen door opiatenmisbruik alweer omhoog.

*Andere verslavingen als nicotine-, seks-, game-, eet- en social media verslaving tel ik nog niet eens mee.

Deel dit artikel