Anderen helpen geeft zelfvertrouwen

Health

Anderen helpen geeft zelfvertrouwen

Door -

Deel dit artikel

Gisteren was ik acht jaar clean & sober. Dat is toch wel een mijlpaal. Als ik terug kijk naar wat mijn herstel me het afgelopen jaar heeft gebracht, dan is het toch wel het geluksgevoel dat je krijgt als je lotgenoten helpt.

Mijn ego was zo groot dat er geen ruimte ontstond voor nederigheid. Ik beschouwde het als een gevoel van onderdanigheid.

Twee weken geleden kreeg ik een telefoontje van een dame die tegen me zei: 'Ik moet u feliciteren.' Omdat ik om de haverklap gebeld word door bedrijven die iets willen verkopen onder het mom van dat ze er mij een groot plezier mee doen, wilde ik het gesprek terstond beëindigen. Namelijk door de botte bijl te hanteren met dat ik a) geen tijd had, b) niet geïnteresseerd was en c) moest overgeven. Gelukkig dat ik bijtijds hoorde dat het gesprek een andere wending nam, toen de vriendelijke dame me vertelde dat ik was genomineerd voor de titel vrijwilliger van het jaar in mijn woonplaats Zandvoort.

Als je me dertig jaar geleden, toen ik nog voor Playboy werkte en ook het hedonistische leven van een Playboy leidde, had verteld dat er een dag kwam dat er een kans bestond dat ik vrijwilliger van het jaar zou worden in mijn woonplaats, had ik gezegd: 'Voel eens aan je voorhoofd!' Maar het kan verkeren in een mensenleven. Zeker als je stopt met gebruiken en misschien wel nog belangrijker: als je je leven verandert. 

Herwonnen geluk

Anno nu is er geen gevoel dat me zo goed doet en compleet maakt als het helpen van andere verslaafden in herstel. Alle stappen van de twaalf stappen van herstel zijn belangrijk, maar de eerste en de laatste stap staan voor mij persoonlijk bovenaan. 1. Erkennen dat je machteloos bent met betrekking tot je verslaving en dat je leven onhanteerbaar is geworden. 12. Je herwonnen geluk doorgeven aan lotgenoten.

Wat dat laatste vooral met me doet, is me nederiger maken en krachtiger. Dat lijkt een paradox te zijn, tenminste: als je nederig zijn een negatieve lading geeft, zoals ik dat vroeger deed. Mijn ego was zo groot dat er geen ruimte ontstond voor nederigheid. Ik beschouwde het als een gevoel van onderdanigheid. Maar de ware betekenis van nederigheid is dat iemand een kalm accepterend zelfbeeld hebt dat niet overgevoelig is voor bedreigingen van het ego. Als ik hulp bied aan anderen, dan krimpt het ego en krijg ik juist meer inplaats van minder zelfvertrouwen.

Dat is wat het afgelopen jaar me geleerd heeft. En geen lockdown die dat van me af heeft kunnen nemen.

p.s. Ik hoop dat je begrijpt dat de afbeelding bij deze column ironie is en allesbehalve nederig. Ik zeg het er voor de zekerheid maar even bij. 

Deel dit artikel