Zo maak je de ratatouille uit de film

Eten

Zo maak je de ratatouille uit de film

Door -

Deel dit artikel

Toen ik jaren geleden de Disney-film Ratatouille zag, moest en zou ik de ratatouille proeven waar de strenge food critic Anton Ego lyrisch van werd. Ik weet het het. Het was een animatiefilm. Maar toch liep het water me in de mond, toen ik die allesbepalende slotscène zag. 

Haar versie barst uit z'n voegen van de smaak en je kunt het met alles eten. Het is altijd heerlijk.

In die scène neemt Ego een hap van het gerecht dat bereid is door Ratatouille, die weliswaar een rat, maar wel een meester in de keuken is, en krijgt hij een flashback naar zijn jeugd. Daarin zet zijn moeder ratatouille voor hem neer op tafel. Eerst kijkt de jonge Anton wat bedroefd, maar als hij een hap neemt, verschijnt er een twinkeling in zijn ogen en een glimlach op zijn gezicht. Troostvoedsel. Maar dan van het gezonde soort! 

In de rats zitten

Dat wilde ik ook maken. Zeker nu groente een steeds belangrijkere rol in mijn dagelijkse dieet begon te krijgen. Als je wat ouder wordt vliegen de pondjes eraan. Minder koolhydraten, minder suiker en meer groente is dan een handige remedie. Ratatouille dus. Een gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence en Zuid-Frankrijk wordt gegeten. Marimar Torres, schrijfster van een boek over de Catalaanse keuken beweert dat het gerecht afstamt van het Catalaanse gerecht samfaina. In Frankrijk wordt het gerecht ook wel kortweg rata genoemd. En het Nederlandse ratjetoe is rechtstreeks afkomstig van ratatouille. Net als de uitdrukking in de rats zitten. 

Een lange zoektocht naar de meest smakelijke ratatouille, zeg maar de ratatouille waardoor Anton Ego terugging naar zijn jeugd, begon en zoals zo vaak vond ik het recept daar waar ik niet had gezocht, namelijk dicht bij huis, in de oven van mijn cadeaumoeder Hannah de Leeuwe, de derde vrouw van wijlen mijn vader.

Op hoog niveau gekookt

Hannah heeft een periode op hoog niveau gekookt, namelijk op de negentiende etage van haar Rotterdamse flat. Met uitzicht op het Noordereiland en de Maas zette ze haar 12 gasten (van board of directors tot verliefde stelletjes) bij voorkeur een Italiaans 4-gangen menu voor. Ze noemde het FooD with A VieW. Door het luxe probleem dat ze avond na avond vol zat, besloot ze er na 3 jaar moe, maar voldaan in 2008 mee te stoppen.

Wat ik zo lekker vind aan Hannah's ratatouille is dat haar versie bijna uit z'n voegen barst van de smaak en dat je het met alles kunt eten: stokbrood, rijst, pasta, met of zonder vlees, whatever. Het is altijd heerlijk. Het geheim zit 'm in de zogenaamde piperade, de saus waar je de groenten in stooft.

Hannah's Ratatouille

ingrediënten voor de piperade:

• scheutje olijfolie


• 1 ui, gesnipperd


• 2 tenen knoflook, geplet en fijngesneden


• 2 rode paprika’s in stukjes


• 1 blik gepelde tomaten (stukjes of heel)


• 1 (afgestreken) eetlepel suiker


• een paar takjes verse tijm of een lepeltje ge(vries)droogde tijm
• paprikapoeder, zout, peper!

Bak op laag vuur de ui, knoflook en paprika in een beetje olie een minuut of 10 à 15, tot ze zacht zijn, maar beslist niet bruin.


Voeg dan de inhoud van het blik gepelde tomaten toe en roer de suiker er ook door. Plet de hele tomaten met een lepel tot ze uit elkaar vallen en het geheel een grove saus wordt. Breng op smaak met paprikapoeder, tijm, zout en peper en laat zachtjes pruttelen voor ongeveer 10 minuten, het moet uiteindelijk een dikke saus zijn – maar soms moet er toch nog een beetje water bij. Of een scheutje wijn!

Ik vries de piperade in porties in, precies genoeg voor een klein ovenschaaltje ratatouille voor 2 personen. Piperade kan ook gebruikt worden als basis voor een pastasaus. Of verwerkt in een omelet.

Ingrediënten voor de ratatouille (4 porties)

• Een flinke kop piperade
• 1 courgette


• 1 aubergine


• 2 à 3 vleestomaten


• 2 grote zoete uien


• (verse) tijmtakjes


• (zee)zout


• beetje olie / boter om de schaal in te vetten
• ovenschaal, bakpapier.

Verwarm de oven op 155 -160 graden (geen hete lucht ventilator gebruiken, dan waait het losse bakpapier weg!)

Snijd de courgette, de aubergine, de tomaten en de ui in dunne plakjes, zodat je van alles rondjes hebt, die ongeveer even groot zijn.


Vet de ovenschaal licht in. Bedek de bodem met de piperade (moet een laagje van ongeveer 1 centimeter minimaal zijn). Beleg om en om de schaal in een spiraal met de groente, zodat de hele schaal vol is. De plakjes overlappen elkaar voor ongeveer de helft. Bestrooi licht met zout en leg de takjes verse tijm er op. Knip een stuk bakpapier op maat van de schaal en leg het losjes op de groente (het bakpapier valt in de schaal als het goed is).


Zet in de oven en laat het rustig anderhalf uur tot zelfs twee uur bakken. Zet de oven uit en haal het bakpapier weg, maar laat de schaal nog een minuut of 10 rusten in de warme oven.

Serveer een stapeltje groente (met piperade) per persoon.

De ratatouille is koud, besprenkeld met een zachte vinaigrette ook erg lekker. Of als basis voor een pasta-saus. 

Hieronder het filmpje over hoe je het maakt. Omdat ik verkouden was, lijkt het alsof ik pipenade zeg in plaats van piperade (ja, echt HannaH!).

Deel dit artikel