Willy Wonka bestaat en hij heet Jordi Roca

Eten

Willy Wonka bestaat en hij heet Jordi Roca

Door -

Deel dit artikel

Op 13 april begint op Netflix een nieuwe serie van Chef's Table, die Pastry heet en over de beroemdste patissiers ter wereld gaat. Boskamp heeft al een favoriet.

In mijn ogen is Jordi Roca, meester patissier in het door drie broers geleide driesterren restaurant El Cellar de Can Roca in het Spaanse Girona, de beste toetjesmaker ter wereld. En ik heb nog nooit iets van hem geproefd. Waarom ik tot die straffe conclusie kom, heeft alles te maken met geuren.

Het doelpunt van Messi

Jordi Roca, met een neus die bijna groter is dan zijn hoofd, is op een prettige manier volslagen koekkoek. In de keuken van El Cellar de Can Rocca, steevast in de top 3 van beste restaurants ter wereld, staat een machine waarmee op de Kermis suikerspinnen worden gemaakt. Roca maakt alleen geen suikerspinnen voor kinderen die net in de botsautootjes zijn geweest, maar voor grote mensen die een jaar van tevoren hebben geboekt om van zijn wereldvermaarde desserts te proeven.

Laatst heeft hij een parfait gemaakt, dat ‘levend’ aan tafel kwam. Daartoe bouwde hij een elektrisch apparaat, waardoor het dessert op en neer bewoog. Of neem het nagerecht dat ‘het doelpunt van Messi’ heet, waarbij je een balletje ijs door een chocolade-goal moet ‘schieten’. Hij heeft een aantal jaren geleden ook een keten van Spaanse ijssalons geopend, Rocambolesc genaamd, waarvoor hij een machine heeft bedacht, die een brochet met ijs vult, waarbij de buitenkant warm is en de binnenkant koud blijft.

De geur los bestellen

Geweldig allemaal, maar dat maakt hem niet de beste voor mij. Waarom hij de nummer 1 is op het gebied van kunstig zoet, is omdat hij net als ik gek is van parfums. En uiteraard laat hij die gekte onderdeel van zijn bakkunsten zijn. Ter ere van het parfum DKNY maakte hij een nagerecht dat qua vorm, geur en smaak helemaal Donna Karan was. Een tijdje geleden draaide hij de rollen om en bootste hij geen bestaande parfums na voor zijn smakelijke creaties, maar besloot hij zelf een geur te lanceren, die onderdeel werd van het dessert. Bij het gerecht, dat bestond uit een wolk van citroen met sponscake, mint en cream, kwam een parfum dat je om je heen moest sprayen, waarna de neus en de smaakpapillen het op een akkoordje gooiden.

Om naar Girona af te reizen en vervolgens in El Cellar De Can Roca een tien gangen menu voor twee personen te bestellen met als afsluiter de combi van citroengeur en citroensmaak, past niet helemaal in onze begroting, vrees ik, maar het mooie is dat je de geur los kunt bestellen. Op de site van het restaurant. Vijftig euro per flesje van 50 ml. Omgerekend komt dat op 1 euro per ml. Een Snicker is net zo duur.

Kan niet wachten tot de fles arriveert. Ja, ik heb wat met die Jordi Roca. Niet alleen maakt hij de beste patisserie die ik nooit heb gegeten, maar hij is ook nog de leukste man die ik nimmer heb ontmoet.

 

Deel dit artikel