We krijgen niet genoeg van churros

Eten

We krijgen niet genoeg van churros

Door -

Deel dit artikel

Wat hadden we er zin in op Koningsdag. Maar wat bleek? Ze verkochten geen churros. Dachten we...

Op zich worden we niet warm of koud van braderieën, jaarmarkten of Koningsdagen. De reden dat we toch de straat op gaan, is omdat er op dit soort gelegenheden altijd wel een kraam is, waar ze churros verkopen. Daar zijn we namelijk helemaal gek op!

In een frietzak

Churros is een snack gemaakt van gefrituurd tarwedeeg, soms ook gemaakt van aardappeldeeg, die oorspronkelijk uit Spanje komt. Ze zijn ook populair in Latijns-Amerika, Frankrijk, Portugal, Marokko, de Verenigde Staten, Australië, en Spaans-sprekende Caribische eilanden. En dus sinds enige jaren in Nederland als er wat te vieren valt. Er zijn twee soorten churros. De ene is dun (en soms geknoopt) en de andere is lang en dik (porra). Churros worden meestal gedoopt in warme gesmolten chocolademelk, die vaak ingedikt wordt met maïzena tot de churros er recht in blijven staan. Wij houden van churros plain, in een frietzak en met kaneelsuiker. Jammie!

Afgelopen vrijdag, Koningsdag, was het zo ver. We konden weer de straat op voor churros. En wat bleek? Dat de vooral door Rotterdammers gebezigde uitdrukking 'hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt' opeens door ons hoofd spookte. Want in heel Dordrecht, was er geen churros te vinden. Van de weeromstuit zijn we het toen maar zelf gaan maken. We hadden nix in de fridge, maar de Aldi was gelukkig tot 6 uur open.

Sweet Bites indeed!

Op internet kun je niet alleen een veelheid aan churros-bereidingen vinden, maar ook een leidraad naar de beste recepten. En hoewel ook de AH niet thuis gaf in Dordt en dicht was op Koningsdag, was deze grootgrutter toch een soort van redder in nood, want volgens de online berichten had de Appie het beste recept.

De churros die we volgens dat recept maakten, waren dik in orde! Maar wat blijkt? Dat de uitdrukking toch echt 'hoe dichter bij Dordt, hoe fijner het wordt' is, want vandaag kwamen we er tot onze grote vreugde achter dat in de Dordrechtse Voorstraat op nummer 317 Sweet Bites is gevestigd, met als specialiteiten poffertjes, stroopwafels en... heerlijke churros, die je daar dus zo'n 365 dagen per jaar kunt eten. Dat gaan we natuurlijk niet doen, want we hebben net weer een extra gaatje in de broekriem laten aanbrengen, maar het is wel een fijn idee dat het kan. Wat is het leven toch vurrukkulluk*!

*Met dank aan Remco Campert

Deel dit artikel