We gaan aan de granita

Eten

We gaan aan de granita

Door -

Deel dit artikel

In de geweldige nieuwe Chef's Table-serie op Netflix is er een aflevering met de Siciliaan, die het beste ijs en de beste granita's ter wereld maakt. Granita's? Wacht maar...

Hij heet Corrado Assenza en samen met zijn zoon bestiert hij het roemruchte Caffè Sicilia in het schitterende Siciliaanse plaatsje Noto, dat gebouwd is in barok-stijl. Corrado maakt volgens kenners het allerlekkerste ijs ter wereld. Maar misschien wel nog gewilder zijn de granita's van deze Meesterijsbereider, een specialiteit van Sicilië. Het is een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en verschillende natuurlijke smaakmakers. Het grote verschil met ijs of sorbet is dan ook dat het niet volledig bevroren is, en het prima gemaakt kan worden zonder ijsmachine.

In de aflevering over Assenza in Chef's Table seizoen 4 komt vooral de amandelgranita voorbij, die er zo Godvergeten heerlijk uit ziet, dat we 'm haast door de beeldbuis wilden pakken. Omdat deze granita (die textuur, die romige kleur) ons niet los liet, gingen we op zoek naar een recept. En die vonden we! Van de geweldige Janneke Vreugdenhil (haar boeken zijn zeer aan te bevelen).

Amandelgranita van Janneke

Een ivoorblanke, ijskoude sneeuw met de smaak van marsepein. Mijn eerste amandelgranita at ik op Sicilië. Er werd een zacht briochebroodje bij geserveerd. Broodje openscheuren, schep granita erop. Een sensatie om nooit te vergeten.

Voor 4 personen: 250 gram witte kwaliteitsamandelen, 125 gram suiker, 1 eetlepel oranjebloesemwater (Marokkaanse winkel).

Maal de amandelen en suiker fijn in een keukenmachine. Voeg 700 ml water toe en laat de machine enkele minuten draaien. Zet een paar uur in de koelkast. Zeef het mengsel en maak de amandelmelk op smaak met oranjebloesemwater. Schenk in een afsluitbare diepvriesdoos en zet in de vriezer. Haal de bak er elk uur uit; schraap de aanvriezende amandelmelk van de wanden en klop alles goed door. Blijf herhalen tot u een granita heeft met fijne ijskristallen.

Thanx, Janneke! Zullen we een wedstrijdje doen wie deze granita als eerste gemaakt heeft? Lachen...

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel