Sushi als pure kunstwerkjes

Eten

Sushi als pure kunstwerkjes

Door -

Deel dit artikel

Sukiyabashi Jiro het enige met 3 Michelin-sterren bekroonde restaurant zonder toilet. Maar de sushi’s zijn dan ook pure kunstwerkjes. Zien is geloven.

Op Mannenzaken bespreken we regelmatig de nieuwste en meest in het oog springende Netflix-films en -series. Jiro Dreams Of Sushi is een 'oudje'. Maar deze docu uit 2011 - toen Mannenzaken nog niet bestond - is zó onvoorstelbaar goed, dat ik 'm graag alsnog even met je deel.

De ongekende smaak tart elke beschrijving

Zo'n kleine tien jaar geleden besloot de Amerikaanse documentairemaker David Gelb een film te maken over de beste sushi-chefs ter wereld. Als eerbetoon aan de cinematografie van de fameuze BBC-reeks Planet Earth zou Gelb de documentaire Planet Sushi gaan noemen. Maar toen hij in Tokyo in het restaurant van Jiro Ono had gegeten, liet hij dat idee meteen los om zich volledig te focussen op de inmiddels 85-jarige sushi meester.

Gelb: 'Ik heb veel sushi in mijn leven gegeten, maar wat ik daar proefde, tartte elke beschrijving. Dit was van een ongekende smaak, kwaliteit en perfectie. Daarnaast vond ik Jiro een bijzondere persoonlijkheid en was ik gefascineerd door het verhaal van een vader en een zoon. Een zoon die vijftig is, maar nog steeds voor zijn vader werkt.'

‘De zaak, die slechts tien mensen kan herbergen, bevindt zich in het hart van een metrostation.’

Wie de docu bekijkt, ontdekt nog meer bijzonderheden. Zo is Sukiyabashi Jiro het enige met 3 Michelin-sterren bekroonde restaurant zonder toilet (dat is buiten, om de hoek van het kleine etablissement) en bevindt de zaak, die slechts tien mensen kan herbergen, zich in het hart van een metrostation. Je krijgt hier een menu van 20 sushi's. En mocht je haast hebben, geen punt. Dan kun je desgewenst binnen een kwartier weer buiten staan. 20 sushi’s rijker en 30.000 yen (circa 228 euro) armer.

Alles staat in het teken van perfectie, perfectie, perfectie

Maar je zou natuurlijk wel gek en respectloos - en tegelijkertijd ongeneeslijk blasé - zijn als je bij Sukiyabashi Jiro haast hebt. Jiro, die de sushi voor de ogen van de verrukte gast bereid - let vooral even op het blije gezicht van Barack Obama!  - heeft nog een tweede, jongere zoon die zijn eigen restaurant runt. Een exacte kopie van de zaak van zijn vader. Maar dan in spiegelbeeld, omdat zoon nummer twee linkshandig is! Alles in deze familie staat in het teken van perfectie, perfectie, perfectie. Zo wordt de octopus een uur met de hand gemasseerd om 'm zachter van textuur en smaak te maken. Zien is geloven. En dat geldt niet in de laatste plaats ook voor de verschillende sushi. Pure kunstwerkjes. Net als deze, door fraaie Philip Glass-muziek gedragen, droom van een documentaire.

Mocht je op korte termijn niet in de buurt van Tokyo komen, dan beveelt Mannenzaken je van harte harte Hokkai in IJmuiden aan. Fantastische sushi's van de voormalige chef-kok van het Okura, en ook zonder toilet in het restaurant. (Dat vind je achter het traditionele gordijntje, in de opslagloods achter het restaurant.)

 

Deel dit artikel