Eten

Perfecte Eenvoud - aflevering 1

Door -

Deel dit artikel

Het idee voor Perfecte Eenvoud ontstond in een restaurant waar de 'omgekeerde marketing-wet' werd gehanteerd. Dat moet ik even toelichten...

Marketing is een ongeschreven wet voor ondernemers. Het is een stukje gereedschap waarmee de kwaliteit van een product op kunstmatige wijze wordt opgepompt. Waarmee het gewone de uitstraling van ongewoon krijgt. De verpakking van cosmetica, de aankleding van een 'deftig' restaurant, het portierbeleid bij een club, een reclamefilmpje van een doodgewone auto... de lijst is eindeloos lang.

Maar er zijn ook ondernemers die ongeschreven marketingwetten aan hun laars lappen. Ze doen het omgekeerde en laten hun product het woord doen. Ze bieden ons - zonder duur te doen - de luxe van de Perfecte Eenvoud. En dat is in alle opzichten een verademing.

Hier wordt getoverd met vis

We aten onlangs sushi in de haven van IJmuiden. Het restaurant heet Hokkai Kitchen en het resideert aan een onooglijke industriestraat. Voordeel: je kunt er gratis en ruim parkeren. Maar als je voor de deur staat, zie je met een beetje mazzel de vissersschepen in de ramen weerspiegeld. En dat is de essentie van Hokkai Kitchen... hier wordt  getoverd met vis. Om met Grote Liefde te spreken, 'Ik heb er de lekkerste sushi van mijn leven gegeten.'

Het restaurant is van alle onnodige opsmuk ontdaan en fungeert ook meteen als take away. Het maakt de ambiance lekker levendig, zonder dat het stoort. Het mooie is dat er hier twee kapiteins aan het roer staan. De een is Marinus Noordenbos. Een grote vriendelijke reus van een man, die Japan (en zijn Japanse vrouw) in zijn hart heeft gesloten. Als je hem wilt leren kennen voordat je bij Hokkai Kitchen gaat eten - want dat moet je een keer in je leven hebben gedaan - kijk dan via Uitzending Gemist naar de aflevering van de Aardappeleters over sushi.

Je kunt de chef het best leren kennen door zijn omakase menu te bestellen

Heel fijn om te zien is dat ook de afhalers met alle egards worden ontvangen. Marinus vindt dat heel gewoon: 'Als de mensen even op hun bestelling moeten wachten, maken we een praatje en bieden we ze altijd wat lekkers aan.'

Kapitein nummer twee is chef Kuniyoshi Ohtawara. Misschien dat je hem kent als de chef van het Amsterdamse Okura. Kuniyoshi koos er ondanks het succes voor om zijn hart te volgen. En op een manier te gaan werken waarin hij zijn ziel en zaligheid kwijt kon. Je kunt hem het best leren kennen door zijn omakase menu te bestellen. Ofwel, het menu van de chef. Dat moet je wel tijdig vooraf reserveren.

Maar eigenlijk maakt het niet uit wat je bestelt. Alles wat op de kaart staat, voldoet aan de ongeschreven wetten van de Perfecte Eenvoud. En de prijzen zijn daarbij ook nog eens buitengewoon keurig.

foto: NRC

Gallery

  • Credits : NRC

Deel dit artikel