Pasta-taart in een handomdraai

Eten

Pasta-taart in een handomdraai

Door -

Deel dit artikel

Wat doe je als het recept van de fameuze pasta-taart die je al jaren wilt maken, te ingewikkeld is? Dan ga je op zoek naar een eenvoudiger bereiding. Simpel.

Maar toen las ik het recept en had ik het gevoel alsof ik in de finale van Master Chef Australië was beland.

Een tijdje geleden zag ik voor de derde keer Big Night. In deze heerlijke film uit 1996 runnen twee broers in de jaren 50, de één gastheer en de ander chef, een Italiaans restaurant in New Jersey. De zaken gaan niet zo goed, omdat een concurrerend Italiaans restaurant beter aan de weg timmert. In een laatste krachtsinspanning halen de broers alles uit de kast om gedurende een avond de meest waanzinnige gerechten te serveren. Het pièce de resistance is een zogenaamde Timpano, oftewel pasta taart. In onderstaande scène uit de film zie je hoe de gasten in het restaurant reageren op dit Goddelijke gerecht.

Makkie om te maken

Ooit had ik me voorgenomen om een Timpano te maken. Maar toen las ik het recept en had ik het gevoel alsof ik in de finale van Master Chef Australië was beland. Ik kan goed vanaf recept werken, maar dan moet de techniek niet te ingewikkeld zijn. En in dit geval zonk de moed me bij voorbaat al in de schoenen. Als je het wilt proberen, be my guest. Hier vind je een duidelijk recept in het Nederlands. Om toch een pasta-taart voor te kunnen schotelen die aanmerkelijk eenvoudiger is om te bereiden, sloeg ik aan het experimenteren. En na paar pogingen vond ik het ideale recept. Dit is is een makkie om te maken en als je de foto ziet, die ik zelf geschoten heb van een stuk 'taart', dan kan het niet anders of het water loopt je in de mond. Terecht, sprak hij bescheiden.

Wat je nodig hebt:

1 pond varkensworst, waarvan je het vlees uit het vel knijpt (de varkensworst van de AH is lekker)

1 gesnipperde ui

1 paprika in kleine stukjes gesneden

3 eieren

1 bakje ricotta

100 gram parmezaanse kaas

1 theelepel knoflookpoeder

¼ theelepel zwarte peper

2 volle kopjes passata (en daar bedoel ik geen cups mee, want 1 cup is een eetlepel en dat is echt te weinig!)

1 pond spaghetti, gekookt zoals op de verpakking staat

1 bolletje mozzarella in plakjes gesneden

Eventueel vier gekookte eieren

Wat te doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden. En smeer een springform pan in met boter.

Bak in een braadpan het vlees, de ui en de paprika zo'n 6 tot 8 minuten totdat het vlees bruin is en de groente zacht. Verwijder het vocht.

Klop in een grote kom de eieren. Voeg de ricotta, parmezaanse kaas, knoflookpoeder, peper en 1 kop pasata toe. Goed mixen. Voeg dan de worst-mix en de spaghetti toe en roer alles goed door elkaar. Druk er eventueel vier hard gekookte eieren in, naast elkaar. Doe de substantie in de springform en bedek het met de overgebleven kop passata. Dan 50 minuten bakken in de oven. Vervolgens doe je de oven open en leg je de plakjes mozzarella bovenop. Daarna nog 5 tot 10 minuten bakken, totdat de kaas gesmolten is. De taart moet 10 minuten rusten voordat je 'm aansnijdt. Heerlijk met een rucola salade.

Deel dit artikel