Olijfolie: lekker vet!

Eten

Olijfolie: lekker vet!

Door -

Deel dit artikel

Over olijfolie wordt veel gesproken, zowel zinnig als grote onzin. Over vrouwen ook. En dat is niet de enige overeenkomst inzake genieten en schoonheid.

Beginnen we met het schoonheidsideaal. Olijfolie werd in de oudheid gezien als een wondermiddel. Niet alleen voor je gezondheid, je lijf en leden... maar ook voor het uiterlijk. Olijfolie is goed voor je nagels, je huid en je haar. Sterker nog, het werd destijds zelfs gebruikt om in te baden. Dat klinkt anno nu misschien wat ‘te vettig’. Maar aan de andere kant, er komen wel steeds meer zeepjes, shampoos, creampjes en andere olierijke beautyproducten op de markt.

Wat is nou een goede olijfolie?

Over de gunstige invloed van olijfolie op je gezondheid valt nog meer te vertellen. Zo hebben wetenschappelijke studies bewezen dat regelmatig gebruik de kans op hart- en vaatziekten reduceert. Let wel, hierbij is het van essentieel belang om een goede olijfolie te gebruiken.

Extra vierge

En daar zit hem de crux. Wat is nou een goede olijfolie? En hoe vind je die in de winkel? Waar moet je op letten? Een goede olijfolie is de welbekende 'extra vierge' olijfolie. Dat is olijfolie van de hoogste kwaliteit. Er zijn in olijfolieland namelijk vier gradaties: extra vierge, vierge, gewone olijfolie en pomace olijfolie. Laat ik het even simpel uitleggen. (Het is tenslotte geen rocketscience, hoewel sommige ‘connaisseurs’ dat graag willen doen voorkomen.)

Is het proeven van olijfolie moeilijk? Welnee! Je moet het vooral veel doen. Net als met wijn

Extra vierge olijfolie moet voldoen aan 2 voorwaarden. 1. Het moet allereerst glorieus slagen voor de laboratoriumtesten en daarna goed gewaardeerd worden door een testpanel. Dit testpanel bestaat uit 8 tot 12 olijfolieproevers die gebruik maken van een proefformulier. Dit formulier is overigens vastgelegd in EU-wetgeving. Je zou zeggen dat een dergelijk proefpanel een subjectief dingetje is, maar dat is niet zo. Je kunt wel degelijk objectief bepalen of een olijfolie extra vierge is of niet. 2. De olie mag simpelweg geen afwijkingen hebben, zoals een vieze smaak of geur. Daarnaast is het van belang dat de extra vierge olie een bepaalde mate van fruitigheid, bitterheid en scherpte top de tong brengt. Is het proeven van olijfolie moeilijk? Welnee, je moet het vooral veel doen. Net zoals met wijn.

Vierge

Vierge olijfolie is simpelweg een mindere God dan de extra vierge. Overigens wel een rare benaming, extra vierge. Vierge betekent maagdelijk. Het zou dus extra maagdelijk zijn. Heel bijzonder. Dat is hetzelfde als niet gewoon dood zijn, maar dubbeldood zijn… Merkwaardig. Maar goed. Bij deze gradatie mag, kort door de bocht, een vuiligheidje kleven in geur en/of smaak. Niet lekker, dus niet kopen. Mooier kan ik het niet maken. Wel gemakkelijker.

Gewone of pomace olie

‘Gewone’ olijfolie en ‘pomace’ zijn geraffineerde olijfoliën. Ik heb wel eens een biologische variant gezien. Sterker nog, met een EKO keurmerk! Maar dat lijkt mij stug. Immers, raffinage is toch écht een chemisch proces. Dat zal wel niet meegenomen worden in de beoordeling. Merkwaardig.

Een culinair orgasme

Een mooie olijfolie is als een mooie vrouw. Je moet haar op een voetstuk zetten en met alle egards behandelen. Maar pas op, er is een hoop olijfoliemeuk verkrijgbaar in de winkels. En ook in restaurants is het nog te vaak kommer en kwel. Niet uit onwil, maar vooral door onwetendheid. Waardoor er geraffineerde olijfolie op tafel komt te staan; in een doorzichtig flesje, op een terras in de volle zon. Geloof me, dat wil je niet. Wat je wel wilt, is het summum van smaak. En écht goede olijfolie is een culinair orgasme, durf ik te zeggen. Want ja, ook deze liefde gaat door de maag.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gregor Christiaans is gecertificeerd olijfolie proever en schrijver van het nieuwe standaardwerk over olijfolie: “Lekker vet – alles over olijfolie”.  Hij is eigenaar van horecagroothandel ‘Olijfbedrijf’ en initiator van de horeca duurzaamheidsaward “Falco Eleanorae”. Hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland en geeft veel lezingen, masterclasses en workshops over ‘de wondere wereld van olijfolie’. Voor meer informatie en boekingen: gregor@olijfbedrijf.nl

 

 

 

 

 

Deel dit artikel