Lesje in dorst lessen

Eten

Lesje in dorst lessen

Door -

Deel dit artikel

Het zijn de tijden van de Grote Dorst. En die dorst moet adequaat worden gelest. Hoe doe je dat het beste? Liever niet met wijn, zegt één van de beste online wijnadviseurs van Nederland. Die en passant een warm pleidooi voor biologische limonade houdt.

Nooit je dorst lessen met wijn, zegt wijnadviseur Rutger Siersma van Siersma Wijnadvies. En we geloven ‘m blind, want we kennen Rutger al jaren als een vat (excusez le mot) van wijnkennis.

Wijnkenner zijn is een vorm van topsport

We hebben ‘m van beginnend Goois wijnwinkeltje in 12 jaar tijd zien uitgroeien tot één van de beste online wijnwinkels van Nederland. Rutger: ‘Ik voel me een beetje de Tom Dumoulin van de online wijnadviseurs. Ik ben al een aantal jaren op rij als tweede geëindigd.’ Voor de 50méér mannen onder ons, Rutger bedoelt natuurlijk dat hij de Joop Zoetemelk van de wijn is. Waarmee maar gezegd is, wijnkenner zijn is ook een vorm van topsport.

‘Het is zo simpel... Als je tóch wijn wilt drinken, drink dan gewoon éérst een glas water en geniet daarna met mooie kleine teugjes van een glas wijn.’

“Wijn is niet bedoeld om de dorst mee te lessen. Daar is het een veel te mooi product voor. Je moet ervan genieten. Kleine slokjes nemen. En als je dorst hebt, wil je grote slokken nemen. Klok-klok-klok, achter elkaar doordrinken. Dat is not done met wijn. Nee, zelfs niet met rosé! Die dit jaar trouwens weer helemaal terug is, mede dankzij het mooie weer. Maar rosé moet je benaderen als wijn, want het IS gewoon wijn. Er wordt vaak gezegd dat rosé een slecht aftreksel van wijn is. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Het is een ANDERE manier van wijn maken.

'De beste rode wijn om koud te drinken is een Duitse Spät Burgunder.'

Maar terug naar de dorst. Het is zo simpel... Als je tóch wijn wilt drinken, drink dan gewoon éérst een glas water en geniet daarna met mooie kleine teugjes van een glas wijn. En die wijn – rood, wit en rosé - mag best lekker koel zijn. Met dit weer is de kamertemperatuur veel te hoog, dus zet de fles gerust even een uurtje in de koelkast. De beste rode wijn om koud te drinken is een Duitse Spät Burgunder, die overal in Duitsland wordt gemaakt. Dat is eigenlijk een pinot noir. Die kun gerust op 10 tot 12 graden drinken, zodat je glas beslaat. Dan komt het fruit er heel mooi uit. Een IJSBLOKJE in de wijn, dat gaat mij persoonlijk te ver, omdat het de wijn wezenlijk van karakter en smaak verandert. Want je verdunt de wijn met water. Dan kun je véél beter een lekkere limonade drinken!”

‘Hoe voorkom je dat water gaat tegen staan? Door het om te toveren in een waanzinnig lekkere biologische limonade.’

Het L-woord is gevallen. Limonade. We drinken ons de laatste weken een versuffing aan limonade. Natuurlijk drinken we ook minimaal 2 liter water per dag. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een deel daarvan vermomd is als koffie. Ja, we weten het, koffie is geen dorstlesser. Maar ja, het is de brandstof waarop Mannenzaken voor een deel draait.

En puur water wordt op den duur, hoe gezond en verstandig ook, een tikje saai. Dus Rutger, hoe voorkom je nou dat het dorstlessen je gaat tegenstaan?

“Simpel. Door het water om te toveren in een waanzinnig lekkere biologische limonade. Ik verkoop in mijn winkel de biologische vruchtensiropen van De Limonaderij. Die worden zonder glucose-fructose en geur-, kleur- en smaakstoffen gemaakt van streekproducten. En ze maken originele combinaties, zoals mijn favoriet Citroen-Lavendel. Er komen trouwens steeds meer limonademakers in Nederland. De tijd dat er alleen Karvan Cevitam was, ligt gelukkig achter ons. En net als bij wijnboeren, er zijn goede en er zijn héél goede. De truc is dat je niet één of twee siropen in je koelkast hebt staan, maar wat mij betreft minstens 4 smaken. Door de afwisseling blijft het héérlijk doordrinken. En je kunt de limonades zowel met plat als met koolzuurhoudend water maken. Verstandig: probeer uit met welke hoeveelheid siroop jouw ideale mix ontstaat. Gebruik vooral niet teveel, want je wilt je dorst lessen en geen dorst creëren. Maar maak de limonade ook weer niet te schraal. Want ijsblokjes horen erbij en met dit weer smelten ze ijzingwekkend snel.”

De terugkeer van Indian Pale Ale

"De beste dorstlesser voor wanneer je toch zin hebt in ‘een alcoholische versnapering’ is in mijn beleving IPA, ofwel Indian Pale Ale. Even een stukje geschiedenis. Tijdens de koloniale hoogtijdagen van Groot-Brittannië duurde de overtocht van de troepen soms ruim 5 maanden. En dat overleefde het bier dat ze meenamen niet. Door het toevoegen van wat meer hop, steeg het alcoholpercentage een beetje en kreeg het bier een hogere graad van bitterheid. Daardoor kwam het wel drinkbaar aan. Die stijl van bier maken is de laatste jaren helemaal teruggekomen. Met name in Nederland zijn er behoorlijk wat kleine brouwerijtjes die heel fanatiek IPA bier maken. Door het extra bittertje is het écht de beste alcoholische dorstlesser. Brouwerij De Molen uit Bodegraven maakt verschillende IPA’s, waaronder Imperial Pale Ale, en die vind ik echt fantastisch.

Maar wat je ook drinkt, doe het op het juiste moment. Zelfs de beste wijn kan buitengewoon onaangenaam smaken als je het op het verkeerde moment drinkt. En omgekeerd, natuurlijk.”

Foto door Jeffrey Workman op Unsplash

Deel dit artikel