IJsvrij op Ibiza

Eten

IJsvrij op Ibiza

Door -

Deel dit artikel

Voor wie het snode plan heeft zich in de parties op Ibiza te storten, hebben we hier de gouden tip om het hoofd koel te houden. Maar dan is het zaak dat je het volgende even in je kop stampt.

Italiaans ijs - dus niet je hoofd - wordt in het ijselijk precies gekoelde donker van een bedekselde pozzetti bewaard. Het ijs wordt pas op het moment suprême ontketend, om op een hoorntje of in een bakje te worden gedrapeerd. IJs dat in een open vitrine – hoe aanlokkelijk ook opgemaakt – op je ligt te wachten, kan lekker zijn. Maar het is hoogstzelden van absolute topkwaliteit. Dat komt door de invloed van licht en temperatuurwisselingen.

Ik leerde dit niet van de eerste de beste. Maestro Heladero Ursula Potters is net als ik gék op Italiaans ijs. Met één klein maar wezenlijk verschil… zij máákt het en ik éét het.

Nu hoor ik je al denken, Wat heb ik daaraan op Ibiza? Komt 'ie.

GLIJ (Goddelijk Lekker IJs)

IJskoningin Ursula Potters houdt audiëntie in een mooi ijssalonnetje aan de boulevard van Sta. Eulària. Op Ibiza!

Het zit namelijk zo. Ursula zat op zekere dag een tikje mistroostig achter haar Hollandse bureau. “Dit wil ik niet nog 25 jaar doen,’ dacht ze. Ze meldde zich aan bij een meester-patissier in de Amsterdamse Warmoestraat en draaide een jaar mee op de productieafdeling, waar ook ijs werd gemaakt. Vervolgens studeerde ze cum laude af op de befaamde Carpigiani Gelato University. Sinds 5 februari 2010 mag ze zich Maestro Heladero noemen. Capice?

Maar zelfs dat was nog niet goed genoeg. Ze verzamelde van over de hele wereld de allerbeste ingrediënten om Goddelijk Lekker IJs (GLIJ) te maken. IJs waar we op 'glijden', als die uitdrukking je iets zegt. De vanillestokjes van Madagascar waren niet goed genoeg, dus die komen uit Tahiti. De pistachenootjes komen van een speciale notenkoning op Sicilië. Et cetera… Het spreekt voor zich dat ze géén gebruik maakt van smaakpoeders. Meloenijs wordt dus gemaakt met verse meloen. Chocolade-ijs (levensgevaarlijk lekker!) van superieure cacaobonen…

Antartica

Pas toen de Maestro Heladero tevreden was over alle ingrediënten, kon ze aan de slag. Helaas voor ons koos ze voor Ibiza. En waar 3-sterren koks hun keukengeheimen doorgaans achter de klapdeuren bewaren, wordt er in Heladeria Antarctica in alle openheid gewerkt. Dus doe jezelf een lol en neem ijsvrij op Ibiza. Warm aanbevolen.

Gallery


Deel dit artikel