Het perfecte stoute patatje

Eten

Het perfecte stoute patatje

Door -

Deel dit artikel

Ik leef gezond. Nee, laat ik het zo zeggen… ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Dat begint met gelukkig te zijn. Nou, dat ben ik. Omdat ik dagelijks kan doen wat ik leuk vind: Mannenzakenstukjes schrijven. En natuurlijk omdat Grote Liefde en Grote Kinderen in mijn leven zijn. En alle vrienden en vriendinnen die ik hier niet bij naam zal noemen.

Die Grote Kinderen wijzen heel soms – in alle liefde, hoor – eventjes naar hun voorhoofd. Bijvoorbeeld als ze zien hoeveel vitamine- en voedingssupplementen ik dagelijks inneem. Want dat is ook een belangrijk onderdeel van mijn zo gezond mogelijk leven. Ik schreef er eerder het artikel ‘Kort lontje op Ibiza’ over op Mannenzaken.

Af en toe mag het snackmonster los

Maar van een te rigide leefwijze wordt een mens ook niet gelukkiger, dus af en toe mag het snackmonster los. ‘Zullen we een stout patatje doen?’ stel ik dan aan Grote Liefde voor. Want mijn guilty snack-pleasure is een patatje mét. Dat lijkt simpel. Maar dat is het niet. Het luistert namelijk nogal nauw. Een tijdje geleden in Meppel stonk ik erin. Er was me een ‘ambachtelijke’ patat beloofd. Maar de vakman was blijkbaar even de deur uit. Gelukkig zijn er genoeg snackplekken waar wél met liefde en vakmanschap topfriet wordt gemaakt. Mijn huidige favoriet: Pont Neuf, na 50 meter links van de weg als je van het pontje Centraal Station-Buiksloterweg stapt in Amsterdam-Noord. Wereldpatat!

Het resultaat is een bord goddelijke patatjes

Thuis mag ik graag af en toe de patatkoning uithangen. Dat doe ik door zoete aardappelen in dunne schijfjes te snijden en 1 minuut de kook erover te doen in licht gezouten water. Dan de schijfjes laten uitlekken en een beetje afkoelen. Terwijl ze dat doen, stook ik in een grote gietijzeren Le Creuzet pan de kokosolie gematigd heet. Let nu even op… Als je de olie namelijk meteen kokendheet maakt, bruist het de pan uit zodra je de aardappelschijfjes te olie laat. Dus je dompelt de zoete aardappelschijfjes heel rustig in gematigd hete olie. Daarna geef je vol gas met gasvlam of inductieplaat. Regelmatig omscheppen. Zodra de schijfjes gaan drijven, moet je er bovenop blijven zitten, want aan het eind gaat het in enen heel snel. Ze moeten namelijk wél krokant zijn, maar niet te donker. (Te donkere schijfjes verliezen veel van hun smaak en dat zou kostelijke zonde zijn.) Het resultaat is een bord goddelijke patatjes die ik iedereen van harte gun. Helaas, ik kan jullie niet allemaal aan huis ontvangen.

Maar ik heb goed nieuws… Sinds deze week zijn ‘Sweet Potato Fries’ plotseling overal in Nederland verkrijgbaar! Op 243 plekken om precies te zijn.

Deze zoete aardappelfrietjes zijn de zonde méér dan waard

Na Texas, Australië en Noorwegen is het de beurt aan Nederland om de tanden te kunnen zetten in sweet potato fries van McDonald’s. Nee, Mannenzaken wordt niet door McDonald’s gesponsord om dit te melden. Grote Liefde heeft ze namelijk hoogstpersoonlijk zelf uitgeprobeerd. En ze was laaiend enthousiast. Haar conclusie: ‘Deze zoete aardappelfrietjes zijn de zonde méér dan waard. Ze zijn een tikje groter gesneden dan de standaard McD-friet, krokant van buiten en aangenaam zacht van binnen.’

Om er een écht stout patatje van te maken, moet je er echter wél mayo bij doen. Want deze sweet potato fries van McDonald’s zijn, aldus Grote Liefde, rijk aan gezonde voedingsstoffen en krijgen minder zout mee.

Deel dit artikel