Heel veel soeps!

Eten

Heel veel soeps!

Door -

Deel dit artikel

Ken je de uitdrukking, daar mag je me voor wakker maken? Naast datgene waaraan iedereen nu denkt, is er nog iets waar je me altijd voor wakker mag maken. Soep. Waarbij ik een milde voorkeur voor tomatensoep heb.

Als kind had ik er al last van. Soeptrek. Vooral in en rond het weekend waren wat dat betreft hoogtijdagen voor me. Eigengemaakte kippensoep met sliertjes op zaterdagmiddag bij tante Truus. Of op vrijdagavond, voordat ik naar voetbaltraining ging, even snel een blikje Unox tomatensoep met van die gekke, artificiële balletjes erin. En op zondag groentesoep van mijn moeder.

Hier hoef ik zelf niet meer voor in de keuken te gaan staan

Heel soms gingen we op zondag naar familie in Oss. Waarbij we op de terugweg bij het vermaarde wegrestaurant De Lucht opstaken. Alwaar de tomatensoep een traktatie was, al was het alleen maar om die bizarre roestvrije stalen soepkommen waar de schotel aan vastzat. Fascinerende dingen vond ik dat als jongetje. En dan natuurlijk, in een soort trance, zo langzaam mogelijk eten.

Ik heb later in mijn leven een keer de fout gemaakt om - op het verkeerde been gezet door mijn soepgeheugen - nog een keer bij De Lucht tomatensoep te gaan eten. Het was eenzelfde ervaring als het gaan naar een reünie van je middelbare school. Nogal teleurstellend, dus...

De Ieren zeggen, 'Never water a man's whiskey'. Nou, dat geldt dus ook voor haar soep.

Maar ik moet De Lucht wat krediet gunnen. Omdat ik toen al ernstig was verwend door de gruwelijk lekkere, niet te overtreffen tomatensoep van Grote Liefde. Een soep die, net als zijzelf, niet met zich laat sollen. Zo heb ik één keertje de grove blunder begaan om, helemaal in het begin van onze liefde, haar tomatensoep een beetje aan te lengen met water. De Ieren zeggen, 'Never water a man's whiskey'. Nou, dat geldt dus ook voor haar soep.

'We doen altijd met de snelheid van het licht boodschappen. Maar nu bleven we geïntrigeerd even staan en keken elkaar toen vorsend aan: Zullen we?...  Dat deden we.'

Maar er zat een keerzijde aan de medaille. Andere soepen kwamen er bij mij vrijwel niet meer in. Totdat dit gebeurde... Het zal in het jaar 2007 of daaromtrent zijn geweest. In een alternatieve levensmiddelenwinkel zagen we een rij intrigerende glazen potjes met soep op de plank staan. Op het etiket stond: Kleinste Soep Fabriek (meer dan soep! Sinds 2005). We doen altijd met de snelheid van het licht boodschappen. Maar nu bleven we geïntrigeerd even staan en keken elkaar toen vorsend aan: Zullen we?...  Dat deden we. En dit is wat Grote Liefde zei toen we thuis de tomatensoep van de Kleinste Soepfabriek voor het eerst proefden: 'Hier hoef ik zelf niet meer voor in de keuken te gaan staan.' En sindsdien doet ze dat ook niet meer, waar 't soep betreft.

Heel veel soeps, dus. En daar mag je me altijd voor wakker maken

Het bijzondere is, dat soepfabriekje uit het Groningse Leek is inmiddels een grote jongen geworden. De potjes staan bij Jumbo en AH, om maar een dwarswinkelstraat te noemen. Dat heeft me wel even zorgen gebaard, want we weten allemaal waar schaalvergroting toe kan leiden: grauwe middelmaat. Maar niets is minder waar. Het assortiment is uitgebreid en alle soepjes (plus bouillons) zijn de zonde stuk voor stuk méér dan waard. Heel veel soeps, dus. En daar mag je me altijd voor wakker maken.

Warm aanbevolen: zie hieronder de smakelijke aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over bouillon...

 

Deel dit artikel