Een paar apart op brood

Eten

Een paar apart op brood

Door -

Deel dit artikel

Net als Cupido & Psyche, Trump & Mueller en Tan & Derksen lijkt de pindakaas & augurken sandwich een onwaarschijnlijke koppeling te zijn, die niet werkt. Maar niets is minder waar.

Gadverdamme! Dat was mijn eerste reactie toen ik een poosje geleden een stuk op de site van de New York Times las, met als kop Peanut Butter Takes On An Unlikely Best Friend, waarin een zekere Dwight Garner zijn liefde voor de PB & P bezong, oftewel de Peanut Butter & Pickle sandwich.

De Grote Depressie

Hij schreef dat deze sandwich zijn vader door de universiteit had gesleept en ook kwam er een stukje Amerikaanse geschiedenis voorbij. Het schijnt namelijk dat deze combinatie tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 op menig lunchmenu in de VS stond. Al gebruikte men toen voornamelijk augurken relish in plaats van plakjes augurk.

De liefde voor de PB & P beschreef Garner zo mooi dat ik er wel aan moest geloven. Toevallig had ik zowel pindakaas als brood als augurken in huis. Aarzelend nam ik mijn eerste hap. Boven een pedaalemmer. Just in case. En je gaat het niet geloven, maar ik vond de smaak helemaal geweldig! Die azijnachtige smaak van de augurk, als een scheutje ironie, tegenover de stoïcijnse smeuïgheid van de pindakaas deed het helemaal voor mij.

De lekkerste combinatie

En toen realiseerde ik me ook dat ik deze smaakcombi al een soort van kende. Denk maar aan een sateetje met wat Indonesisch zuur on the side. De afgelopen weken heb ik geëxperimenteerd met wat de lekkerste combinatie is. Uiteindelijk kwam ik tot de volgende conclusie:

Een licht geroosterde boeren boterham + creamy pindakaas van Calvé + 3 hamburger plakjes van Kesbeke = Gadverdamme, wat lekker!

Deel dit artikel