De olijfolie van de markies

Eten

De olijfolie van de markies

Door -

Deel dit artikel

Onze olijfolie-expert ging deze maand op audiëntie bij de Marqués de Prado, één van de beste olijfoliemakers ter wereld, en was persoonlijk getuige van het koninklijke creatieproces van het vloeibare goud.

Eén van de vele geneugten van het olijfoliekenner zijn - en auteur zijn van een boek over olijfolie - is dat je nog wel eens uitgenodigd wordt voor een tripje.

Olijfolie! Het ultieme moment van extase ligt dan letterlijk aan je voeten

In dit geval ging het reisje naar Spanje. Andalusië om precies te zijn, het hart van de olijfolie-industrie. Waar meer dan 60% van de totale Spaanse productie vandaan komt. En aangezien Spanje met een gemiddelde van 1,3 miljoen ton olijfolie per jaar de grootste producent ter wereld is, was ik met recht in HET olijfoliegebied op aarde!

Een toevallig passerende toerist opperde om een yogamatje onder de olijfbomen neer te leggen en de geiten over me heen te laten lopen. Serieus, hè!

En wat een prachtige decemberweek was het. Om te beginnen het weer: een stralende zon en een hoogst aangename temperatuur. Boven in de heuvels werd het nog mooier. Geen enkel geluid van langsrijdende auto’s, gillende kinderen of hard pratende Spanjaarden bij een benzinepomp. Het ultieme moment van extase ligt dan letterlijk aan je voeten: midden in een olijfboomgaard op de grond gaan liggen, kijkend naar de bomen boven je en genieten van… ‘niets’. Helemaal niets! OK, er kwam een tractor langs en de boerderijhond likte mijn gezicht. Maar toch, wat een heerlijke ervaring. Een toevallig passerende toerist opperde om een yogamatje neer te leggen en de geiten over me heen te laten lopen. Serieus, hè, het was geen grap. Maar ik kon er wel om lachen. Als je zo op de grond tussen de prachtigste olijfbomen ligt, kun je namelijk alles aan.

De Porsche stond keurig geparkeerd naast het hondenhok

De ontmoeting met de Marqués de Prado maakte het plaatje compleet. Alles klopte. De oprijlaan naar zijn landhuis biedt een rit van een kleine 3 minuten door zijn boomgaard. Bij zijn manor house met bijbehorende open entree en halve boog, stond Manuel Heredia Halcón, markies van Prado, samen met zijn dochter ons op te wachten. De binnenplaats was keurig verzorgd en zoals het een man van adel betaamt: de Porsche stond keurig geparkeerd naast het hondenhok waar de zwartwit gevlekte Spaanse waterhond zijn roes lag uit te slapen. Bij binnenkomst zijn er de grote boekenkasten, de eeuwenoude eikentafels én natuurlijk de comfortabele fauteuils, waarnaast de glazen rode wijn al op ons stonden te wachten. Dat alles omlijst door de heerlijke houtgeur van de openhaard. Kort samengevat: een prachtige ervaring.

Net geplukte verse olijven werden gracieus via een lopende band de olijfolie-mill in geloodst.

Maar het werd nog mooier, na een rondleiding door de olijfolie ‘mill’ van de Markies. (Ik heb nog steeds geen goed Nederlands woord voor ‘mill’ gevonden. Molen slaat nergens op en fabriek klinkt veel te ‘hard’ voor olijfolie. Wie het weet, mag het zeggen.) Ik ben van nature gezegend met een figuurlijk grote mond (vinden mijn vrienden). En die mond viel wijd open van verbazing. De mooiste, net geplukte verse olijven werden gracieus via een lopende band de mill in geloodst. En daar vond vlak voor mijn neus het koninklijke proces van het maken van top-olijfolie plaats. Het hele proces is een volledig afgesloten keten van handelingen, dat plaatsvindt in een omgeving van roestvrijstaal. Dat is van essentieel belang voor de hygiëne en dus voor de kwaliteit van olijfolie.  

De nieuwe oogst van het lekkerste en gezondste product op de hele wereld – olijfolie - maakt voor mij de maand december bijzonder.

Tussen die plafondhoge rvs-silo’s met vloeibaar goud heb ik een paar van de mooiste biologische olijfoliën ooit geproefd. Wat een genot! Van de 262 verschillende olijfsoorten en 1740 ‘mills’ in Spanje is de olijfolie van de markies één van de mooiste van het land. Als je dat hoort, besef je pas hoeveel zorg de markies besteedt aan zijn olijfolie.

Je vraagt je misschien af waarom ik je dit verhaal vertel. Dat is hierom: niet Snieklaas (zoals Toon Hermans zei), kerstmis of mijn verjaardag op 17 december maakt de maand december zo bijzonder voor mij. Het is de nieuwe oogst van het lekkerste en gezondste product op de hele wereld... olijfolie, pure olijfolie, extra vierge olijfolie.

Gracias! En mede namens José Feliciano: Feliz Navidad! (Zie de video hieronder.)

 

Gregor Christiaans is gecertificeerd olijfolieproever en auteur van het boek: 

Lekker Vet – alles over olijfolie. Lees ook op Mannenzaken: Olijfolie, lekker vet! en BBQ EN OLIJFOLIE.

Deel dit artikel