De 50méér man van het jaar

Eten

De 50méér man van het jaar

Door -

Deel dit artikel

Het is natuurlijk volledig subjectief, maar we hebben een 50méér man van het jaar gekozen.

In 2016 werd zijn Osteria Francescana in Modena, Italië uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Daar introduceerde de altijd vrolijke Massimo Bottura (55) humorvolle, maar waanzinnig smakelijke gerechten als Oops, I Dropped The Lemon Tart (dat er inderdaad uitziet als een op de grond gevallen citroentaartje) en The Crunchy Part Of The Lasagne, dat uit de smakelijke korst van een in de oven gebakken lasagne bestaat. Maar Bottura heeft ook een hele serieuze, mooie en empathische kant...

Levensmiddelen die over datum zijn

De Italiaanse topkok begint twee nieuwe restaurants in Parijs en Napels. Dit keer zijn dat geen eetgelegenheden voor de beter bedeelden die 250 euro per couvert kunnen uitgeven, maar voor mensen die amper kunnen rondkomen. Bottura wil gaan koken met levensmiddelen die over datum zijn: „Ik heb altijd al gedacht dat broodkruim, overrijpe tomaten en bruine bananen mogelijkheden voor ons zijn om onze creativiteit te tonen. Het is zeker geen afval.”

Het is niet voor het eerst dat Bottura zich voor minima inzet. In 2015 begon hij een tijdelijk project in Milaan, waarbij hij het eten dat over was gebleven in de eetkramen van de Expo, gebruikte om eten te bereiden voor daklozen. En tijdens de Olympische Spelen in Rio bereidde hij gratis voedsel voor mensen die in de slopenwijken, de favela's wonen. Dat was zo’n groot succes dat hij besloot om permanent te gaan koken voor mensen die het niet breed hebben. Zelf noemt hij het een culinaire revolutie.

Vol vuur zegt hij: 'We are the revolution!'

„Het is een echt restaurant, geen gaarkeuken”, benadrukt de drie sterren-chef. Het enige verschil met een ’normaal’ restaurant is, dat de gasten achteraf geen rekening krijgen voorgeschoteld. Het mooie is dat Bottura al heel wat van zijn minstens zo vermaarde collega's achter zich heeft gekregen voor dit project, zoals Juan Roca van El Cellar De Can Roca, Ferran Adrià van El Bulli en René Redzepi van Noma.

860 miljoen mensen ondervoed

In onderstaand filmpje vertelt Bottura dat in 860 miljoen mensen in 2014 ondervoed waren. De prognose voor 2050 is dat dit ruim de helft minder is: 400 miljoen mensen. Om daarop met twee vingers in de lucht vol vuur te declameren: 'We are the revolution!'

Ja, wat ons betreft is deze wilde weldoener onze 50méér man van het jaar...

Deel dit artikel