BBQ & OLIJFOLIE

Eten

BBQ & OLIJFOLIE

Door -

Deel dit artikel

Onze buitengewone gastredacteur en gecertificeerd olijfolieproever legt uit hoe je door het gebruik van een sublieme olijfolie je bbq omtovert tot een 3-sterren keuken.

Bierbrouwers hebben wel eens onderzoek gedaan naar de beste buitentemperatuur voor het drinken van dit gerstenat: 23 graden, als ik het mij goed herinner. Bij lagere temperaturen is de omzet van wijnen weer hoger. (Wel eens gezien hoeveel flessen rosé er bij een beetje redelijk weer al doorheen gaan bij een strandtent? My God…)

Bij olijfolie is dat gelukkig anders. Olijfolie is altijd lekker. Vrieskou of hoge barbecuetemperaturen… het maakt niet uit. En over dat laatste wil ik het even met je hebben.

Barbecue, real male barbecue!

Niets zo lekker als een heerlijk stuk Angus ribeye of gegrilde zalm op dat fijne grilletje. Het is echter nog een hele kunst om een ribeye sappig en ongeblakerd, en tóch met een heerlijk korstje van de barbie te krijgen. Alle hulde voor diegene die dat lukt. En omdat in ieder man wel een bbq-tijger huist, kun jij het straks ook. Let maar op.

‘Kom van die bank af en ga naar de ambachtelijke slager om de hoek.’

Maar waar te beginnen? Allereerst… kom van die bank af! De Champions League is voorbij, Real Madrid heeft weer gewonnen (dankzij enorme blunders van de Liverpool doelman, maar dat is voor een andere colum; Tom Dumoulin is tweede geworden in de Giro. (Blijft toch een luchtje aan Froome hangen. Maar goed… dat is voor een andere column.) En Trump speelt gevaarlijke spelletjes met Kim, blackjack waarbij de verliezer weer 2000 mensen naar een strafkamp moet sturen. (Da’s geen voer voor een column maar voor een boek en een 548-delige tv-serie.) Dus kom van die bank af en ga naar de ambachtelijke slager om de hoek. Zo’n slager die je nog recht aankijkt als je wat vraagt en die je met zijn expertise het beste stuk Angus ribeye verkoopt dat je ooit hebt gezien. De vakman die blijft lachen, ondanks het feit dat zijn opvolging er niet is en hij weet dat hij zijn zaak uiteindelijk zal moeten sluiten. Simpelweg omdat niemand meer kiest voor het ambachtelijke vak van slager. Maar vooral de man die blijft lachen omdat hij weet dat de stagiair op de goedkopere vleesafdeling van de Appie bij hem om de hoek waarschijnlijk het verschil niet weet tussen een ribeye en een riblap. En dat je zodoende toch bij die lachende, sympathieke, professionele, ambachtelijke slager moet uitkomen omdat je braaf naar mij luistert en op jacht gaat naar de ultieme Angus ribeye. Heerlijk, toch?

Dan rap naar huis en natuurlijk je ribeye NIET in de vriezer leggen! Bij voorkeur nog dezelfde dag oppeuzelen. Of de volgende. Toch eigenwijs in de vriezer stoppen? Zucht… dan graag vacuümverpakt. Doet die fijne slager óók nog voor je als je het hem even vriendelijk vraagt.

‘Geen standaard gevalletje, maar een excellente, stevige, ferme, mannelijke olijfolie! Volfruitig, met de juiste bitterheid op de tong en perfecte scherpte achter in de keel.’

Wat heb je nog meer nodig? Een barbecue met aan de zijkant 2 ‘wandjes’, zodat de briquetten (mijn voorkeur) keurig aan de kant blijven liggen; een SCHOON rooster; peper en zout. En dan komen we bij het grote bbq-geheim. Barbecueën doe je samen met een fantastisch lekkere extra vierge olijfolie! Geen standaard gevalletje, maar een excellente, stevige, ferme, mannelijke olijfolie. Volfruitig, met de juiste bitterheid op de tong en perfecte scherpte achter in de keel. Zo creëren we foodpairing op zijn best. Eenvoudig, raw, basic. De ribeye marineren we simpelweg in de olijfolie. Een half uurtje laten staan is meer dan voldoende. Doe peper en zout pas NA de bereiding op het grillrooster op de ribeye. Als je dit vlak voor het barbecueën doet, dan verbrandt het. Kostelijke zonde!

Het groene goud van Dominus Early Harvest extra vierge

En nu wil je natuurlijk weten welke olijfolie je moet hebben. Simpel. De Dominus Early Harvest extra vierge olijfolie van Monva Estate. Uit Jaén, España! Intens groene olijfolie met hints van artisjok, tomaat en vijg. Gemaakt van de stoere Picual olijf. Beter bekend als het ‘groene goud’. Vol fruitig. En omdat het een ‘early harvest’ is - in oktober al geoogst - heeft hij inderdaad dat prachtige bittertje op je tong en de perfecte scherpte in je keel. Je kunt hem eigenlijk zo drinken. Uit een glas. Naked! Damn hot! Met deze olijfolie maak je van een bbq een 3-sterren keuken.

Indirect verwarmen zijn hier de toverwoorden

Grill het stuk vlees in het midden van de barbie. Indirect verwarmen zijn hier de toverwoorden. Als je het vlees boven de kolen legt, kan het zijn dat de buitenkant al klaar is, terwijl er binnenin nog het nodige werk verzet moet worden. Nu ben ik een liefhebber van de ‘rare’ ribeye, maar bloody raw gaat ook mij te ver. Op het einde mag het vlees wellicht alsnog even boven de gloeiende gehouden worden, als je de buitenkant wat meer kleur wilt geven. Maar niet te lang!

A touch of perfection

Klaar? Doe dan nonchalant dat bruinleren schort af dat je volgens alle dames zo goed staat en serveer de ribeye uit aan de aanwezigen. Had ik dat nog niet gemeld? Pardon, maar barbecueën doe je in goed gezelschap. Zet de prachtig vormgegeven fles Dominus Early Harvest op tafel en laat de aanwezigen zelf nog een ‘a touch of perfection’ over hun stukje vlees schenken. Dán pas peper en zout toevoegen. En afhankelijk van de temperatuur, introduceer je terloops nog even een koude ‘Gerrit De Struikrover’. Mijn favoriete amberbier gebrouwen door stadsbrouwerij “Jongens van De Wit” uit Den Bosch. Wat een genot.

 

Gregor Christiaans is gecertificeerd olijfolieproever en schrijver van het nieuwe standaardwerk over olijfolie: “Lekker vet – alles over olijfolie”.  Hij is eigenaar van horecagroothandel ‘Olijfbedrijf’ en initiator van de horeca duurzaamheidsaward “Falco Eleanorae”. Hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland en geeft veel lezingen, masterclasses en workshops over ‘de wondere wereld van olijfolie’. Voor meer informatie en boekingen: gregor@olijfbedrijf.nl

Deel dit artikel