Wereld warming up voor Parijs-Roubaix - De rit van de onbevlekte ontvangenis

Entertainment

Wereld warming up voor Parijs-Roubaix - De rit van de onbevlekte ontvangenis

Door -

Deel dit artikel

Wielrennen is natuurlijk bij uitstek een katholieke sport. Binnen dat kader leek het een goed idee om samen met een vriend naar het stadje Chanthaburi te fietsen, waar de ‘Cathedral of Immaculate Conception’ zetelt.

Wat in goed gristelijk Nederlands neerkomt op ‘de kathedraal van de onbevlekte ontvangenis’. Het is weer eens wat anders dan de met goud behangen Boeddhistische tempels waar ik normaal gesproken langs rij hier in Thailand.

‘Als westerling op een racefiets ben je nog een echte bezienswaardigheid!’

Die kathedraal is nog een erfenisje van de Fransen. Thailand is nooit gekoloniseerd geweest zoals Vietnam, Cambodja of Laos, maar eind 19e eeuw zijn er wel wat schermutselingen tussen de Thais en de Fransen geweest; en de Fransen hebben zelfs nog even een stukje Thailand bezet gehouden. Chanthaburi zelf, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is een charmant slaperig stadje met leuke barretjes en koffiehuizen aan de, je raadt het al, Chanthaburi rivier. Een beetje zoals de veel bekendere stad Chiang Mai er pakweg dertig jaar geleden uit heeft moeten zien. Westerse toeristen zie je nauwelijks - als westerling op een racefiets ben je nog een echte bezienswaardigheid - maar het stadje is een leuk weekend uitje voor veel Thais. En het is een prachtige finishplaats voor ons!

De Nederlandse wielrenner Raymond Kreder zal trouwens ook leuke herinneringen hebben aan Chanthaburi. Op 1 april 2018 won hij daar de massasprint van de 1e etappe in de ronde van Thailand, in de regen en op een spekglad wegdek, waarbij het merendeel van het peloton achter hem hard en genadeloos onderuitging. Het leverde spectaculaire beelden op. (Zie het videoverslag onder dit artikel.)

100 km in een gemiddelde temperatuur van een dikke 30 graden

Afijn, nog even over dat verhaal van die onbevlekte ontvangenis. Het is een hardnekkig misverstand dat het over de geboorte van Jezus zou gaan, terwijl het de geboorte van Maria zelf betreft. In de bijbel wordt er overigens met geen woord over gerept, dus de gelovigen zijn het er dan ook niet helemaal met elkaar eens over wat ze precies moeten geloven. Zelf houd ik het er dus maar op dat we het gewoon niet weten en dat het hele verhaal überhaupt uiterst onwaarschijnlijk is. Maar in religie schijnt dat er weinig toe te doen. Hoe het ook zij, we hebben er in ieder geval een mooie kathedraal in Chanthaburi aan over gehouden.

We startten die zaterdag vanuit de naastgelegen provincie Rayong en hadden zo’n 100 km voor de boeg, met een gemiddelde temperatuur van zo’n dikke 30 graden en een stevige zuidenwind vanuit zee. De tocht voerde voor een groot deel langs de kust van de golf van Thailand en was voornamelijk vlak, met rond de 60 km een klein klimmetje van zo’n 8%.

‘Ergens denken ze dat we knettergek zijn om zo in de brandende zon te gaan fietsen.’

Na zo’n 75 km stoppen we even bij ‘Khuk Khi Kai’, vrij vertaald de ‘kippenstront gevangenis’. Het is een klein vierkant gebouw van zo’n 7 meter hoog, waar de Fransen de Thais vasthielden die tegen de Franse bezetting waren, zo rond 1893. De overlevering wil dat op het dak - met gaten - van die gevangenis kippen gehouden werden. Die hun behoefte deden op de hoofden van de gevangenen. Aangezien we ons daar nog geen kilometer van het mooie strand van Laem Sing bevonden, besloten we voor een lunch met uitzicht op zee te gaan: gebakken rijst met varkensvlees en omelet met chilisaus. Voor omgerekend een paar euro kan je er dan weer een paar uur tegenaan.

De laatste 25 km leidde ons noordwaarts en met een stevige wind in de rug reden we moeiteloos en vol vaart Chanthaburi binnen. Altijd lekker om een rit zo te eindigen. Uiteraard even poseren voor de kathedraal, even stoppen bij een koffieshop (met cake) aan de rivier en toen naar het hotel waar onze vriendinnen net gearriveerd waren… met de auto, welteverstaan. Ergens denken ze dat we knettergek zijn om zo in de brandende zon te gaan fietsen. Maar aangezien Chanthaburi een levendige straatmarkt kent, waren ze toch vrij gemakkelijk over te halen ons te ondersteunen deze trip.

Konijnen worden overigens niet onbevlekt ontvangen

Als je zo door Chanthaburi slentert, na een welverdiend koud biertje wat Buddha-allemachtig goed smaakt na zo’n rit, zie je een heleboel afbeeldingen van konijnen: op hotel logo’s, straatnaambordjes en zelfs in het logo van de stad. Chanthaburi betekent letterlijk ‘stad van de maan’ en in Thaise folklore is het konijn nauw gerelateerd aan de maan. Als je in Thailand naar de volle maan kijkt, kun je er namelijk met een beetje fantasie de omtrek van een konijn in ontwaren. Konijnen worden overigens niet onbevlekt ontvangen; als je ze zo bezig ziet, moeten ze er toch een hoop moeite voor doen!

Robert Jan Fernhout woont met zijn Thaise vriendin en een kat in Bangkok. De weekends brengt hij vaak door op een Italiaanse racefiets. Probeert het leven verder nog wat aangenamer te maken met lekker eten, een fles rode wijn (oude wereld graag), reizen, fotografie, muziek, lezen en humor. En hij schrijft met veel plezier af en toe een stukje of column voor Mannenzaken.

 

Deel dit artikel