Wegens gezondheid verlengd

Entertainment

Wegens gezondheid verlengd

Door -

Deel dit artikel

John Cleese was twee dagen in ons land om geld op te halen voor de alimentatie van zijn exen. Daarom gaf hij vorige week een show in Breda en Haarlem. Beide zalen totaal uitverkocht tegen stevige tarieven.  Voor wie er niet bij kon zijn en toch een groot fan is van de Britse humorgrootmeester is, offerde gastredacteur Martin Anders met forse tegenzin zijn avond om je op de hoogte te houden… Iemand moest het doen. Toch? Maar zeg nou zelf, wat is er leuker dan om de week te beginnen met een verhaal over John Cleese?

‘The Last Time To See me before I die-tournee is wegens gezondheid verlengd’. Zo werd dit keer de eeuwigdurende alimentatietoer van John Cleese aangeprezen. Dankzij die gezondheid is de arme man dus nog steeds aan het werk. Omdat hij twee keer een dame trouwde die vooral gecharmeerd was van de grootte van zijn bankrekening.

Lachen om niet te huilen

‘Dames en heren, mogen wij u vragen om een buitensporig lange, en vooral sensationeel enthousiaste staande ovatie voor… JOHN CLEESE’. Daarmee was de toon van de avond gezet. Het beginapplaus wás buitensporig lang en enthousiast en iedereen stond inderdaad op. En voordat iedereen weer zat, was Cleese – 77 jaar oud, dikke buik en al – alweer de coulissen ingedoken. Om vervolgens op podium terug te keren met de woorden: ‘En als toegift…’ Wie hier niet om kan lachen, valt niet te benijden.

Zoals alle optredens tijdens zijn nu al 4 jaar durende wereldtournee, was de Haarlemse Stadsschouwburg – de plek waar ik dus mijn vrije avond met forse tegenzin zat op te offeren - stijf uitverkocht. Gezien de gepeperde toegangsprijzen durf ik te tellen dat alle aanwezigen enorme afficionados van Monty Python waren. En van Fawlty Towers natuurlijk, de legendarische sitcom die slechts 12 glorieuze afleveringen kende. It’s good to be the king, zou Mel Brooks zeggen.

‘Dit was een blije avond zoals een blije avond moet zijn. Ik heb letterlijk gehuild van het lachen.’

John Cleese staat twee keer een vol uur op het podium en vanaf de eerste minuut maakt hij duidelijk waarom. Op het projectiescherm achter hem zien we een dame bij een flappentapper en Cleese stelt daarmee zijn ex-vrouw voor. De close-up van de enorme stapel geld die ze uit de ATM trekt zegt genoeg… Lachen om niet te huilen, zal ik maar zeggen.

Cleese nam ons mee langs de belangrijkste punten uit zijn carrière, van het idiote begingesprek dat hij en de andere Pythons hadden met de BBC voor ze de show mochten gaan maken, tot aan zijn speech tijdens de door de BBC live uitgezonden memorial service voor zijn overleden vriend en co-schrijver Graham Chapman. We krijgen een lesje in Humor. John is duidelijk over wat leuk is en wat niet, en geeft daar met meerdere voorbeelden uitleg bij zoals alleen hij dat kan. We zagen scenes uit Fawlty Towers, Monty Python, A Fish Called Wanda… en Cleese had natuurlijk overal een anekdote bij. Dit was een blije avond zoals een blije avond moet zijn. Ik heb letterlijk gehuild van het lachen. En met mij de rest van het publiek. Dit is de man die je een uitgekauwde derdehands grap vertelt, en dat zó briljant doet, dat je toch keihard moet lachen.

‘John Cleese geeft je tijdens de avond een schitterend college in perfecte, precieze timing.’

Ter voorbereiding op mijn Cleese-avond heb ik een aantal kritieken op de show gelezen. Sommige critici stellen vast ‘dat er niets nieuws is verteld’. Duh! Your honour, I rest my case. Want Cleese geeft je tijdens de avond een schitterend college in perfecte, precieze timing. Dat deed hij bijvoorbeeld door inzichtelijk te maken hoe het publiek in de zaal zal doodgaan. Het hele balkon was één groot verkeersongeluk, andere delen van de zaal worden geveld door ziekte en (ook leuk) medische vergissingen. Ook zaten er, aldus Cleese, 43 zelfmoordgevallen in het publiek. Wat goed was voor – opnieuw -  een bulderend lachsalvo.

John Cleese zei als eerste een FUCK op de BBC die werd uitgezonden

En ik heb nóg iets geleerd op deze avond. Ik wist al veel van John Cleese (vermoedelijk meer dan de man zelf nog weet), maar dit wist ik nog niet. Toen Graham Chapman was overleden, heeft Cleese als eerste gespeecht op Chapman’s memorial. De memorial werd live uitgezonden door de BBC, zonder vertraging. John Cleese wist dit. En wat deed hij? Hij zei voor het eerst FUCK op de Britse TV. (Zie de video hieronder.) Wat ik niet wist, is dat ALLE 12 sprekers na John ook fuck hebben gezegd. Kijk, dát is info waar je als pythonnetje iets mee kan. Vooral als je weet dat het daarna standaard werd voor de BBC om liveregistraties met een vertraging van 5 seconden te gaan uitzenden om eventuele future fucks te kunnen wegpiepen.

Cleese toert – als zijn exen het willen - nog wel even door. Bijna alles is uitverkocht.  Maar… voor de 14e juni in Wenen zijn nog enkele kaarten te koop zijn. En voor de tweede avond in Zagreb (17 juni) zijn zelfs nog volop kaarten te koop. Mooi moment voor een last minute stedentripje… Of zoals de ware Pythonista het zegt: ‘Always look on the bright side of life.’

 

Muziek heeft altijd een hoofdrol gespeeld in het werkend leven van Martin Anders: drive-in show-DJ bij Vara, Veronica en Tros, journalist bij de Hitkrant, boeker van Dolly Dots, Centerfold, René Froger, Roberto Jacketti and the scooters en ga zo maar door. En zoals we nu weten, hij is ook een groot John Cleese-fan.

 

 

Deel dit artikel