Waarom Narcos Mexico 2 zo briljant is

Entertainment

Waarom Narcos Mexico 2 zo briljant is

Door -

Deel dit artikel

Sinds vorige week donderdag is Narcos Mexico deel 2 te zien op Netflix. Mick Boskamp probeert onder woorden te brengen waarom dit veruit het beste seizoen tot nu toe is.

Gaandeweg komt Felix er ook achter dat een verschil is tussen gevreesd en gerespecteerd worden. Het spook van verraad doemt overal op en dreigt elk moment zijn rijk te torpederen.

Er gebeurt heel veel in Narcos Mexico seizoen 2. En dat is al meteen het positieve verschil met het eerste deel van deze spin off, die prima te behappen was, maar waarin de makers ruim de tijd namen om de nieuwe personages te introduceren en de transformatie van nog redelijke gemoedelijke hasj-handelaren in niets ontziende coke-bandieten in beeld te brengen.

Macht en wraak

Dit keer zijn er twee centrale figuren uit het verhaal gelicht (drugslord Felix Gallardo en DEA-agent Walt Breslin), die de schrijvers high van hun eigen voorraad laten worden. En nee, ze snuiven geen bergen cocaïne à la Tony Montana. We hebben het hier over metaforische drugs, namelijk macht en wraak. En net als bij Montana zijn deze verslavingen levensbedreigend. Het resultaat is een fascinerende dans des doods. Narcos Mexico is in serie 2 nog steeds het ideale troostvoedsel voor liefhebbers van misdaaddrama, maar er zijn pittige kruiden aan toegevoegd voor een extra kick, waardoor binge-watching onvermijdelijk wordt.

Engel der wrake

Zoals de liefhebbers van Narcos weten, eindigde het laatste seizoen kort na de executie van Kiki Camarena (Michael Peña), de geobsedeerde DEA-agent die infiltreerde in hert drugskartel dat onder leiding staat van Miguel Angel Felix Gallardo, een waanzinnig goede rol van de Mexicaanse acteur Diego Luna. In de finale van deel 1 wordt een nieuwe DEA-agent geïntroduceerd, die de verteller van de afleveringen blijkt te zijn. Het wordt meteen duidelijk dat deze Walt Breslin zich in deel 2 zal ontpoppen tot Engel der wrake. Maar laten we eens wat specifieker naar de twee metaforische drugs kijken.

Honger naar macht

Felix Gallardo en de honger naar macht: deze echt bestaande pionier (zie onderstaande foto-serie) van de drugshandel in Mexico is de machtigste man in de serie, althans: dat wil hij ons doen geloven. Want in eerste instantie heeft hij veel meer bereikt door wat hij niet deed inplaats van wat hij wel deed. In het begin was hij zeer terughoudend en verfijnde hij zijn organisatie, ook door politici en politiecommandanten voor zich te winnen. Zijn afgemeten manieren stonden in schril contrast met de die van de impulsieve Pablo Escobar. Maar omdat Felix zich onaantastbaar voelde en zijn macht steeds groter werd, begon hij fouten te maken, waarvan de moord op de DEA-agent zijn allergrootste is. En hij wordt ook steeds eenzamer. Gaandeweg komt hij er ook achter dat een verschil is tussen gevreesd en gerespecteerd worden. Het spook van verraad doemt overal op en dreigt elk moment zijn rijk te torpederen.

Schreeuw om wraak

Walt Breslin en de schreeuw om wraak: De acteur Scoot McNairey is ronduit voortreffelijk als de immer gespannen DEA-agent, die ten tonele is verschenen met maar één doel: het zo perfect mogelijk laten uitvoeren van operatie Leyanda. Met andere woorden, Breslin is hier om wraak te nemen namens de VS (hoewel Amerikaanse inlichtingen de genomen maatregelen niet officieel hebben gesanctioneerd) voor wat er met collega Kiki Camarena is gebeurd. Nu is Walt een authentiek goede kerel, maar hij heeft wel een juk te dragen (waarom zeggen we niet).

Beschadigde man

De DEA-agent voelt alles heel diep, en hij is een beschadigde man, dus zijn zoektocht naar wraak neemt een deel van zijn perspectief weg. Terwijl Walt meer lagen van de rotte ui weg schilt, zowel aan de Mexico- als de VS-zijde, leidt hij met zijn team van half illegaal opererende agenten een aantal gevaarlijke, soms briljante, soms uiterst stomme acties, waarbij je elke keer denkt: als hij maar niet hetzelfde lot als Kiki te wachten staat. Ja, de schrijvers van deze serie zijn niet bepaald over één nacht ijs gegaan. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt en heeft meerdere lagen en dieptes.

Kleurrijke sleutelfiguren

De kleurrijke sleutelfiguren: als we veel vertellen over de verhalen van Pablo Acosta (Gerardo Taracena) en Joaquin "El Chapo" Guzman (Alejandro Edda) zou dat je kijkervaring bederven. Het enige dat we kunnen vertellen is dat beide heerschappen veel ruimte krijgen en dat geeft kleur en een groot stuk lucht aan seizoen 2. Vooral de jonge Chapo is geestig, met name als hij aan zijn tunnelavonturen begint. En zo krijgen ook de tragische momenten in Narcos een keerzijde die het geheel dragelijk maken. Wat een magnifiek seizoen.

Hieronder enkele belangrijke figuren uit de serie, gespeeld en in het echt:

Gallery

  • De echte El Chapo
  • Alejandro Edda als El Chapo Guzman
  • Gerardo Taracena als Pablo Acosta
  • De echte Pablo Acosta
  • Diego Luna als Felix Gallardo
  • De echte Felix Gallardo

Deel dit artikel