Waar is Dan Cooper?

Entertainment

Waar is Dan Cooper?

Door -

Deel dit artikel

Onze man in Azië, Robert Fernhout, heeft voor de laatste week van 2021 een spannend en krankzinnig verhaal. 

Het is woensdagmiddag, 24 November 1971. Een man met de naam ‘Dan Cooper’ koopt een ticket bij Northwest Orient Airlines voor vlucht 305, een enkele reis. Het is een korte vlucht van ongeveer een half uur van Portland, Oregon naar Seattle, Washington, uitgevoerd met een driemotorige Boeing 727. Dan Cooper vindt een stoel achterin het toestel en om pakweg tien voor drie in de middag stijgt het vliegtuig volgens schema op en zet koers richting Seattle.

Gekaapt

Niet lang na het opstijgen overhandigt de man een handgeschreven briefje aan de dichstbijzijnde stewardess. Op het briefje is te lezen dat het vliegtuig nu gekaapt is en dat hij een bom in zijn zakenkoffer heeft. De stewardess vraagt hem zijn koffertje open te maken en beschrijft later dat ze toen iets zag wat veel van een bom weg had. De man sluit zijn koffertje weer en geeft zijn eisen door aan de stewardess: 200.000 dollar in cash, vier parachutes en nieuwe brandstof na het landen in Seattle. Terwijl dit doorgegeven wordt aan de piloten drinkt de man rustig zijn bourbon-Seven Up en rookt wat sigaretten.

Parachutes

Boven Seattle blijft het vliegtuig twee uur lang rondjes draaien terwijl men op de grond aan het werk is de eisen in te willigen. Als het vliegtuig dan een kleine drie uur na vertrek uit Portland op Seattle landt dirigeert de man het vliegtuig naar een rustige afgelegen plek op het vliegveld. Daar wordt het geld, 10.000 briefjes van 20 dollar waarvan men de serienummers geregistreerd heeft, en de vier parachutes overgedragen. Hierop verlaten de passagiers en een deel van de bemanning het vliegtuig. Na het tanken stijgt het vliegtuig weer op met alleen de piloten, de boordwerktuigkundige, een stewardess en Dan Cooper aan boord. Gevolgd door 3 straaljagers van de luchtmacht, dat wel, maar ook die konden weinig uitrichten op wat volgde.

Mexico City

Cooper wil naar Mexico City vliegen, maar dat gaat niet lukken zonder een tussenstop om weer te tanken. Aldus wordt koers gezet naar Reno, Nevada. Cooper draagt de piloten op om op 10.000 voet hoogte te vliegen, veel lager dan de gebruikelijke kruishoogte, met de flaps en het landingsgestel uitgeklapt en zonder cabinedruk. Hij verzoekt de stewardess naar de cockpit te gaan, waar men even later een waarschuwing ziet dat de deur achter in de romp open is (de Boeing 727 heeft een deur met trap onderaan de romp). Naar alle waarschijnlijkheid is Cooper vervolgens met geld en parachute uit het vliegtuig gesprongen, want na de landing op Reno – met de deur nog open – is er geen spoor van hem of het geld te bekennen.

In een aflevering van de Disney/Marvel serie Loki speelt acteur Tom Hiddleston even Dan Cooper. Of althans: Dan Cooper op basis van compositietekeningen. 

Manhunt

De FBI zet onmiddellijk een enorme ‘manhunt’ op touw, waarbij men natuurlijk moeilijk kon bepalen waar de man precies het vliegtuig was uitgesprongen. Eén van de eerste verdachten was ene ‘D.B. Cooper’ die er achteraf niets mee te maken bleek te hebben, maar de naam is blijven hangen in de media waardoor de kaper nu als zodanig bekend staat. Was de kaper nog in leven? Was hij op de vlucht? Uiteindelijk leverde het onderzoek niets op. Ook onderzoek naar het losgeld via de serienummers, die op een gegeven moment zelfs in de media gepubliceerd zijn, had geen resultaat. Dan Cooper en het losgeld waren verdwenen zonder ook maar enig spoor achter te laten.

Meer dan 8 jaar later, op zondag 10 februari 1980, is de 8-jarige Brian Ingram met zijn familie op vakantie bij de Columbia rivier, niet ver van Portland. Terwijl hij bij de rivier in het zand graaft om wat hout te verzamelen voor een kampvuurtje vindt hij 3 bundels met geld; 2 bundels met 100 biljetten en 1 bundel met 90 biljetten van 20 dollar. Ook al is het geld half vergaan, men ziet al snel dat dit een deel van het losgeld is. Allerlei vragen steken de kop op. Hoe komt het geld hier terecht? Is het door de stroom meegenomen? Waarom zijn deze drie bundels bij elkaar gevonden en waar is de rest dan? Waarom ontbreken er 10 biljetten in één van de bundels? Allerlei experts die betrokken worden bij het diepgaand geologisch onderzoek dat volgt slagen er niet in een bevredigende theorie te formuleren.

Echte kaper

Ook deed men verwoede pogingen een profiel van de man te schetsen. Uiteraard had men de beschrijvingen van zijn uiterlijk al van de crew en andere passagiers. De valse naam ‘Dan Cooper’ zou van de gelijknamige Belgisch Franstalige stripheld geleend kunnen zijn, een strip over een Canadese piloot die ook regelmatig aan een parachute hing. Die strip was echter nooit in de VS uitgebracht. Het zou dus kunnen dat het hier een Canadees betrof, of iemand die voor bijvoorbeeld de luchtmacht in Europa was gestationeerd en zo met de strip in aanraking was gekomen. De kaper wist ook nog wel wat van dit type vliegtuig af; zijn gedetailleerde instructies aan de piloten hoe het vliegtuig op relatief lage hoogte en met lage snelheid te laten vliegen tonen dat aan. De FBI deed onderzoek naar meer dan duizend potentiële verdachten tussen 1971 en 2016, waarbij sommige mensen ook nog eens op hun doodsbed bekenden ‘D.B. Cooper’ te zijn, maar de echte kaper is nooit geïdentificeerd. In 2016 zette de FBI een punt achter hun actieve onderzoek, na bijna 45 jaar.

Wie was hij?

Het verhaal spreekt uiteraard tot de verbeelding. Heeft Cooper de sprong overleefd? Wie was hij? Een lokale brouwerij verkoopt ‘Flight 305 Red Ale’, ‘Skyjacker IPA’ en ‘Der Luftpirat Octoberfest’ bier. In een bar in Ariel, in de staat Washington waar Cooper verondersteld wordt uit het vliegtuig gesprongen te zijn, was er in ieder geval een jaarlijks feest waar mensen die geobsedeerd waren door het fenomeen naar toe trokken, al dan niet gekleed in het pak mét een aktenkoffertje en een parachute op de rug. De bar bestaat niet meer, en het feest is nu vervangen door een heuse conferentie waarbij hobbyisten en pseudo-experts hun ideeën uitwisselen. Mocht je toevallig weten wie Cooper écht was, neem dan even contact op met de FBI; ze zullen je erg dankbaar zijn. Of hou het lekker voor jezelf; als je na zo’n actie ook nog 50 jaar uit handen van de politie weet te blijven zijn die 200.000 dollar meer dan verdiend wat mij betreft.

Hieronder de eerder vermelde scène over DB Cooper in de serie Loki:

Deel dit artikel