Vijf jaar geleden ging mijn filmpje viraal (en niet zo'n beetje ook)

Entertainment

Vijf jaar geleden ging mijn filmpje viraal (en niet zo'n beetje ook)

Door -

Deel dit artikel

Om het lustrum te vieren van het moment dat Mick Boskamp het inmiddels wereldberoemde filmpje van house opa Johan de Vries schoot, is hier het hele verhaal, een verhaal dat de auteur 5 jaar geleden schreef.

tekening: Anna-Marie Kroes

Ik had veel op mijn bucket list staan. Maar een viral video? Dat zou net zo onwaarschijnlijk zijn geweest als op mijn 58ste tegen Argentinië spelen in de halve finale van het WK.

Weet je wat het best bekeken tv-programma ooit is? De halve finale tussen Nederland en Argentinië van 9 juli 2014. Daar keken maar liefst 9,1 miljoen mensen naar.

Ik moest denken aan dat enorme aantal toen ik een paar dagen geleden het filmpje voorbij zag komen dat ik op 30 mei j.l. op het Edit Festival schoot van dansende tachtiger Johan . Daar keken tot nu toe 9.475.789 mensen naar, 375.789 meer dan het best bekeken Nederlandse tv-programma aller tijden.

Natuurlijk keken niet alleen Nederlanders naar mijn filmpje. En natuurlijk is youtube geen televisie en televisie geen youtube, maar toch.

Wat ook niet in verhouding stond, waren de kosten. Hoeveel publiek geld de NOS betaalde voor de uitzendrechten van het WK-voetbal mag van de FIFA niet openbaar worden gemaakt, maar ga er maar vanuit dat dit een gigantisch bedrag was. En wat kostte het filmpje? Niets. Zelfs het ticket voor het Edit-festival waar ik de dance-moves van de 83-jarige Haarlemmer Johan de Vries vastlegde, was gratis.

In een paar flitsen

Dit zijn moderne tijden. Vanmorgen zette ik de wekker uit door ‘Uit’ te roepen in mijn mobieltje. Toen ik vervolgens slaapdronken ‘Dankjewel’ tegen Siri zei, kreeg ik als antwoord: ‘Ik doe alleen maar mijn werk’.

Met een kopje koffie naast me, checkte ik daarna op mijn Macbook of ik post had. In een van de mailtjes las ik:

Met trots presenteert Match2Love in samenwerking met Miljonairsdatingclub het exclusieve singles-evenement 'Match Formidable'. Op zaterdag 21 november 2015 zal op het unieke partyschip 'Le Formidable' een bijzondere experience plaatsvinden voor hoger opgeleide singles. Wie weet loopt u deze avond uw special one tegen het lijf! Wij ontvangen u graag op de pier bij het Nautisch Kwartier in Huizen.

Ik liep naar het raam en keek uit over het centrum van Den Haag. Bij een stoplicht trok geruisloos een elektrische auto van het merk Tesla op. Een auto die er 3,2 seconden over doet om van 0 tot 100 te gaan.

Het was zo’n moment dat mijn leven in een paar flitsen aan me voorbij trok. Ik zag mezelf zitten in de postkamer van het VNU gebouw in Schalkwijk, Haarlem, beginjaren 80. Ik zat achter een soort van kerkorgel en sloeg met mijn vuisten op de toetsen. Daarna drukte ik op de knop ‘verzenden’ en ratelde & trilde het apparaat richting Playboy, Chicago. Dat kwam goed uit, want daar moest de telex die ik gemaakt had sowieso naartoe.

Ik zag mezelf staan in een postkantoor van een Zuidfranse badplaats, eindjaren 70. Voor een telegram moest je per woord betalen, dus hield ik de inhoud van het bericht aan de Hitkrant-redactie, een doorzichtige leugen, zo kort mogelijk. ‘kom later terug stop heftige bosbranden hier stop.’ Nog jarenlang zou ik Mick Bosbrand worden genoemd.

Dat was mijn leven. Mijn leven op een andere planeet.

Definitie van een viral video

En nu was ik hier in 2015 en als mensen me vroegen hoe het was geweest, vroeger, dan citeerde ik Rutger Hauer als Roy Batty, de stervende replica in Blade Runner: ‘I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion; I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate... All those moments will be lost, in time, like tears... in... rain.’

Maar het moet worden gezegd: als 58-jarige man met een verleden elders paste ik me wonderwel aan op deze planeet.

En zo kon het zelfs gebeuren dat ik in de zomer van 2015 opeens een viral video hit op mijn naam had staan. Een echte. En die scoor je niet zo snel. Volgens YouTube persoonlijkheid Kevin Nalty is de definitie van een viral video een video die in een tijdsbestek van 14 dagen 5 miljoen views krijgt.

En dat haalde ik met ’83 year old goes wild at electronic dance-party’ op m’n sloffen.

Meerdere malen werd ik aangesproken door mensen die me feliciteerden en zeiden dat ik deze viral video van mijn bucket list kon halen. En dan vertelde ik dat ik veel op mijn bucket list had staan. Een succesvol boek schrijven, een plaat maken als zanger, het Carnaval in Rio bijwonen, het liefst met z’n tweeën, allemaal zaken die nog in de lijn der mogelijkheden lagen. Maar een viral video? Dat zou net zo onwaarschijnlijk zijn geweest als op mijn 58ste tegen Argentinië spelen in de halve finale van het WK.

Met haar scootmobiel

Waarom het filmpje tot slot een wereldwijde hit werd? Waarschijnlijk vanwege Johan de Vries. En vanwege zijn vrouw Anny.

Een verhaal uit het Het Parool van 11 augustus van journalist Marloes De Moor eindigt met:

Laatst heeft hij tot zonsondergang gedanst bij strandpaviljoen Woodstock 69 in Bloemendaal. Bij thuiskomst moedigde hij Anny aan om ook eens mee te gaan: 'Woodstock 69 heet het. Móet je zien.'

Ze heeft het gedaan. Met haar scootmobiel kon ze over de betonplaten het strand oprijden. Knoertharde beat en een dansende meute. Ze zag hoe Johan zich ertussen begaf en zijn ledematen losjes de juiste maat vonden. In niets leek het op ballroomdansen. Wel op de Johan van vijftig jaar geleden. Heimelijk had ze naar hem gelachen. Al is hij al 7,5 miljoen keer gedeeld op internet, hij is toch het meeste van haar.

Nawoord:

Remko De Jong, voormalig reclame-strateeg, thans werkzaam als marketing-man van de Protocol Group, over het succes van mijn filmpje:

Als je de filmer zou kennen, zou je weten dat dit filmpje vele kijkers zou krijgen. Hij heeft immers een roemrijke geschiedenis en heeft nog steeds veel volgende ogen. Maar 10 mln? Dat soort getallen zijn tegenwoordig in de dancescene alleen bestemd voor releases of dj sets van EDM helden, zoals Nicky Romero, een van Neerlands trots, waar ik overigens voor werk. Wat is er dan bijzonder aan het filmpje dat het wereldwijd viraal ging? Andere camerahoek? Belichting? Muziek op de achtergrond? Eerlijk gezegd; ik heb geen idee. Het filmpje heeft alle ingrediënten om viraal te gaan, maar er is geen standaardformule tot succes .Als ik het als marketeer functioneel benader hou ik het er op dat het filmpje vrij snel opgepakt werd door - oh ironie - het soort beroemde DJ's waar de filmer, overigens onterecht naar mijn idee, niet zo snel warm voor loopt. Dat gaf een enorme tractie waardoor de groten der aarde websites als liveleak of unilad het wel tegen moesten komen, en tja met het bereik van die sites kom je er wel. Ik hoop dat de filmer een gecertificeerd YouTuber** is, want 10mln levert toch aardig wat centjes op.’

*De kijkcijfers op Facebook 5 jaar later: 21 miljoen (!) weergaven, 161.000 (!) likes, 30.000 (!) opmerkingen, 236.000 x (!) gedeeld.

**Helaas, Remko, ik ben een gecertificeerd Facebooker.

Deel dit artikel