Top Dj Eelke Kleijn 'bedankt' de regering

Entertainment

Top Dj Eelke Kleijn 'bedankt' de regering

Door -

Deel dit artikel

'Ik heb het eerst allemaal even een nachtje laten bezinken, maar er moet mij toch iets van het hart...' De Nederlandse top-Dj Eelke Kleijn maakt van zijn hart geen moordkuil in dit vlammende betoog, dat MZ graag deelt. 

Door: Eelke Kleijn

Krap 10 dagen later blijkt dit een cruciaal foute beslissing te zijn; testen-voor-toegang is zo lek als een mandje en 'dansen met jansen' is de zoveelste misser van De Jonge.

Lang heb ik vertrouwen gehad in de beslissingen die gemaakt werden. Tuurlijk, ook ik ben kritisch (geweest) op bepaalde maatregelen, maar je gaat ervan uit dat men het beste voor heeft met het land en weloverwogen beslissingen maakt in een crisis situatie die ongekend is en van iedereen het uiterste vergt en uitermate creatieve oplossingen vereist. 

Maar wat er de afgelopen 2 weken heeft plaats gevonden heeft in de verste verte helemaal niets meer te maken met het nemen van weloverwogen beslissingen. Vele miljoenen zijn er in de Fieldlab events gestoken, om maar niet te spreken over hoeveel geld er gemoeid is geweest met het opzetten van de testen-voor-toegang infrastructuur. Maar nadat de regering begin deze maand alles open zet, blijkt testen-voor-toegang verre van waterdicht (goh), en blijken de Fieldlab resultaten grofweg genegeerd. Als men wél geluisterd had naar Fieldlab, waren buiten locaties open gegaan en binnen locaties zeer beperkt of niet open gegaan. 

Ook in de persconferentie gisteren wordt er niet of summier over ventilatie gesproken. Wéér zijn dat de plekken waar clusters zijn ontstaan. Maar nee, de schuld ligt zogenaamd bij de jongeren, die frauderen met QR codes. Dat zal ongetwijfeld hier en daar gebeurd zijn, maar je kunt je uiteraard afvragen wie daar verantwoordelijk voor is, de jongeren of wellicht de overheid, die een systeem oplevert wat in de praktijk niet blijkt te werken.

Ook kan ik de besluitvorming gewoonweg niet meer volgen. Als er 2 weken geleden enige vorm van twijfel was geweest over het wel of niet open gooien van het hele land, dan zou je verwachten dat het land gefaseerd geopend wordt. Aan het feit dat alles tegelijkertijd open gaat, mag je dus afleiden dat de overheid 100% vertrouwen heeft in het ingewonnen advies van OMT en RIVM en de modellen waarmee zij werken. Krap 10 dagen later blijkt dit een cruciaal foute beslissing te zijn; testen-voor-toegang is zo lek als een mandje en 'dansen met jansen' is de zoveelste misser van De Jonge. Als men er zo gigantisch naast zit, spreekt dat boekdelen over de modellen waarmee gewerkt wordt.

‘Flatten the curve’. Daar ging het allemaal om. De zorg ontlasten, zorgen dat er geen code zwart ontstaat. Dat is redelijk gelukt, er liggen min of meer 200 mensen met ernstige Covid klachten in het ziekenhuis. Iedereen die wil is onderhand ook minstens één keer gevaccineerd. Maar daar gaat het kennelijk nu niet meer om. Corona is verheven tot een politiek spelletje. Nederland mag niet op rood. Want dan hebben we gedoe met de EU, en dan kan de hardwerkende Nederlander niet op vakantie. Dat de evenementen sector tot een soort speelbal van deze politieke dans is gedegradeerd boeit ze kennelijk weinig tot niks. 

Want het gemak waarmee dit soort beslissingen even genomen worden, daar kan ik met mijn volle verstand niet bij, en het schept ook geen gevaarlijk precedent voor de toekomst. Ook was er trouwens geen enkele vorm van zelfreflectie of excuses trouwens gisteren. Een samenraapseltje van wat zwakke argumenten, om te verdoezelen dat de EU zich in een uitermate lastig pakket heeft gemanoeuvreerd, waarbij we met zijn allen door overmatig testen en kleur codes deze hele pandemie tot het uiterste uit weten te rekken.

Mijn vertrouwen in de overheid is werkelijk tot het nulpunt gedaald. Lang heb ik me enigszins kunnen vinden in het beleid, maar het begrip is weg. Een crisis als deze vereist een creatieve aanpak, van bedrijven, van organisaties en gemeenten, maar bovenal van de overheid. En die zitten gevangen in tunnelvisie, in een zelf gecreëerd schaakspel met de burger en Europa, aangewakkerd door de media. En wat hebben we dus na anderhalf jaar? Een bevolking die tot op het bot toe is verdeeld, waarbij de ene helft doodsbang thuis zit en buiten in de zon nog met een mondkapje oploopt, en de andere helft het werkelijk waar geen fuck meer interesseert en gewoon doet waar hij zin in heeft. 

Bedankt regering. Voor het fantastische crisis management! Chapeau!

Deel dit artikel