Top 2000 in de Thaise huiskamer

Entertainment

Top 2000 in de Thaise huiskamer

Door -

Deel dit artikel

Stel je woont, zoals onze Azië-correspondent, in het verre Thailand, waar de waan van de Nederlandse dag voor een groot deel aan je voorbij gaat. En dan zomaar, rond Kerst en Oud & Nieuw, komt het fenomeen Top 2000 je ter ore. Wat zou dat met je doen?

Een station waar je binnen een uur Roxy Music, The Eurythmics en The Red Hot Chili Peppers langs hoort komen; daar kan niks mis mee zijn.

Opeens verscheen het steeds in mijn Facebook feed van vrienden in Nederland: ‘bekijk mijn lijst en stem ook voor de NPO Radio 2 Top 2000!’ Ik liet me niet onbetuigd en wilde ook eens weten waar alle commotie door veroorzaakt werd. Allereerst was ik al niet bekend met Radio 2 als popzender. Wel kan ik me Hilversum 2 nog herinneren, de zender van het gesproken woord voor met name de culturele elite. Later werd dat Radio 2 met lichte muziek waarbij Radio 3 de popzender bij uitstek was. Ik ben eens gaan kijken welke DJ’s tegenwoordig op Radio 2 te horen zijn.

Naast uiteraard – voor mij – een schrikbarend lange lijst met onbekende namen was er hier en daar ook een feest der herkenning! Dolf Jansen (was die niet ooit cabaretier?), Giel Beelen en Ruud de Wild, die ken ik nog wel van 20 jaar geleden of zo. Maar wat te denken van Felix Meurders, Rob Stenders, Jeroen van Inkel en als klap op de vuurpijl de destijds zeer begeerde Simone Walraven? Countdown! Dan zijn we echt weer terug bij de jaren 80 van de vorige eeuw. En dan dacht ik dat ìk oud was!

Slappe geouwehoer

Met de huidige moderne technologie is het mogelijk Radio 2 ook in de Thaise huiskamer door te laten komen, dus ik ben maar gaan luisteren. Een station waar je binnen een uur Roxy Music, The Eurythmics en The Red Hot Chili Peppers langs hoort komen; daar kan niks mis mee zijn. Gelukkig passeert ook wat recentere muziek de revue zodat vriendinlief ook tevreden is; ze neemt het Nederlandse slappe geouwehoer rondom de muziek dan maar voor lief. Ook al omdat de ‘tyfus’, ‘tering’, en ‘kut’ van sommige DJ’s je regelmatig om de oren vliegen, begin ik maar niet aan vertalen. Omdat het hier 6 uur later is pak ik met name de nachtshows mee waarmee ik dus wel mooi dat programma mis waarin ze iedere 5 minuten een vrachtwagenchauffeur vragen om op z’n toeter te duwen.

Afijn, ik heb dus ook maar een lijstje met 35 platen samengesteld - wat trouwens een Buddha’s karwei is omdat je zoveel mooie platen moet laten schieten – en heb het resultaat op mijn Facebook pagina gezet. Onmiddellijk werd duidelijk dat ook ik een ouwe lul ben. Mijn meest recente plaatje was van 2011 terwijl het overgrote merendeel van de muziek uit die jaren 80 kwam. Dit werd mij uiteraard onder de neus gewreven door sommige van mijn progressievere Facebook vrienden. maar het leuke van ouder worden is dat het je geen ruk meer interesseert wat anderen van je vinden.

Soort dinausarus

Nu is die hele Top 2000 uiteindelijk zelf ook een soort van dinosaurus. Ergens is het natuurlijk absurd dat we ons druk maken welke plaatjes we kiezen, die dan misschien op de radio afgespeeld worden, hoogstwaarschijnlijk op een tijdstip dat je toch ligt te slapen of aan het werk bent, terwijl je anno 2020 met YouTube, Spotify, etc. iedere willekeurige plaat op ieder willekeurig moment op ieder willekeurig apparaat af kunt spelen; van de dijenkletsers van Nana Mouskouri tot de laatste van die obscure Oekraïense post-punk avant-garde band waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Maar volgens de Radio 2 website zetten sommige luisteraars zelfs de wekker om hun favoriete nummers te horen’. Tja.

Maar uiteindelijk ben ik ook benieuwd wie er nu op nummer 1 staat. Ik ga kijken, blijkt dat éne Danny Vera met ‘Roller Coaster’ te zijn. Nog nooit van gehoord. Googelen dan maar. Ik kom uit bij een Ecuadoraanse voetballer, ik denk: dat is ‘m niet. Blijkt het een zingende Zeeuw te zijn, wat overigens een prachtige titel voor een Suske en Wiske album geweest zou zijn maar dat terzijde. Ik denk: het zal wel aan mij liggen omdat ik al tijden niet meer in Nederland woon.

De eerste 10 seconden

Zo zijn er wel meer artiesten aan mijn aandacht ontsnapt, inclusief het legioen Nederlandstalige rappers en daar ben ik trouwens absoluut niet rouwig om. Ik naar YouTube om Danny’s plaatje daar af te spelen, is het eerste commentaar dat ik daar lees ‘wie is er ook hier via de Top 2000?’ gevolgd door een heleboel mensen die die artiest en plaat blijkbaar ook helemaal niet kenden. Humor! Het liedje zelf blijkt een 13 in een dozijn Amerikaans country & western-achtige ballad te zijn. Over smaak valt niet te twisten, maar hoe dan ook geen topnotering in de lijst der lijsten waardig, lijkt me.

Ik wens iedereen in ieder geval heel veel luisterplezier op het einde van dit rare jaar! Ik sla zelf die nummer 1 maar over want die heb ik nu dus al op YouTube afgespeeld…de eerste 10 seconden dan toch in ieder geval.

De Top 2000 wordt uitgezonden tussen 25 december en 31 december en is te beluisteren via https://www.nporadio2.nl/top2000

 

 

Deel dit artikel