The Irishman is een 10 plus, misschien wel een 11 min

Entertainment

The Irishman is een 10 plus, misschien wel een 11 min

Door -

Deel dit artikel

'Vanmorgen zat ik in de bioscoop. Met wel wat eten in mijn maag. Tenslotte duurt The Irishman 3 uur en 30 minuten.' Mick Boskamp trok het niet om te wachten tot de Netflix première.

Van elke film weet ik nog waar ik 'm gezien heb. Mean Streets en Alice Doesn't Live Here Anymore in het Leidseplein Theater, Taxi Driver in Tuschinski...

Het was pas 11 uur en ik had nog een ochtendhoofd toen het licht uit ging. Op het moment dat de eerste beelden verschenen, was ik er nog niet helemaal bij met mijn hoofd. Hoeveel films had ik gezien van Scorsese in mijn leven? Maar belangrijker: welke kon ik me als de dag van gisteren herinneren? Mean Streets, Alice Doesn't Live Here Anymore, Taxi-Driver, Raging Bull, King Of Comedy, Goodfellas, Casino half, Cape Fear, Gangs Of New York, The Departed, Shutter Island, The Wolf Of Wall Street. Dat zijn tien ½ e films. Eigenlijk helemaal niet zoveel voor een regisseur van 76. Maar die herinneringen staan wel in mijn geheugen gegrift. Van elke film weet ik nog waar ik 'm gezien heb. Mean Streets en Alice Doesn't Live Here Anymore in het Leidseplein Theater, Taxi Driver in Tuschinski, Raging Bull in Nöggerath (nu onderdeel van Tuschinski), Goodfellas bij Warner Brothers zelf, van alle titels weet ik waar en hoe en wat ze met me gedaan hebben. Veel.

Beter dan Raging Bull

Maar binnen een paar minuten sluit de Irishman me in zijn armen en vergeet ik de tijd. Als het licht weer aan gaat, lijkt het alsof ik een klein uur in de bioscoop heb gezeten. Zelfs nu ik me realiseer dat ik heel nodig naar het toilet om te plassen, blijf ik als genageld in mijn stoel zitten. Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb. Dat ik de trein naar Amsterdam heb genomen om met mijn idiote hoofd 's ochtends vroeg in de bioscoop te gaan zitten. Dit is het beste dat ik in decennia heb gezien. Dit is ongekend en ongeëvenaard. Dit is een tien plus, misschien wel een elf min. The Irishman is net zo goed zo niet beter dan de beste biopic ooit gemaakt en geregisseerd door dezelfde regisseur, mijn all time favoriete film Raging Bull. Stilletjes verlaat ik tenslotte de bioscoop en ik besluit om mijn uitvoerige bespreking te plaatsen op Mannenzaken op de dag dat The Irishman in premiere gaat op Netflix.

Je hoort dus nog van me op 27 november. 

Deel dit artikel