The Analogues maken het onmogelijke mogelijk

Entertainment

The Analogues maken het onmogelijke mogelijk

Door -

Deel dit artikel

Nederland kent een band die binnen een paar jaar de hele wereld heeft veroverd en betoverd. Een wens die de vader is van de gedachte? Mooi niet.

Door: Martin Anders

Augustus 2018, Liverpool. Internationale Beatles Week. Door de hele stad lopen viertallen. De meesten met jasjes zonder kraag en pruiken op. In alle zaaltjes en clubs zijn er optredens te zien van Beatles uit Japan, Noorwegen, Chili en Kroatië. En overal hoor je 'yeah, yeah yeah'. Overal? Nee, want er is een gezelschap uit Nederland aanwezig, dat het heel anders aanpakt. Zij staan in de zaal der zalen, The Liverpool Philharmonic Hall. En met een mannetje of 30 en twee vrachtwagens vol apparatuur pakken ze dusdanig uit dat de dag erna plaatselijke sites en kranten het over vrijwel geen ander gezelschap hebben dan over onze Nederlandse Analogues.

 The Analogues gave an exulted performance, one that shone like a beacon, burning bright, creating a memorial to which many would never have conceived as being possible.

Gitarist Jac Bico ( o.a. ex-Lois Lane) heeft er, samen met de 5 andere bandleden, enorm van genoten en noemt The Analogues ‘een uit de hand gelopen hobby’. ‘ Toen we vier jaar geleden begonnen, stonden we in zaaltjes met 50 man publiek. Tegenwoordig zijn er meer dan 5000 man publiek bij onze grootste shows. En ja optreden in Liverpool – het hol van de leeuw zal ik maar zeggen – was wel heel speciaal’.

Ze weten dat we bestaan

M: Ik heb jullie gezien en gehoord bij jullie show in de tuin van paleis Soestdijk. En dacht alleen maar: dit moeten Paul en Ringo zien. Dan willen ze vast meespelen.

Jac: ‘Dat zou leuk zijn natuurlijk, maar daar is het ons niet om begonnen. Ze weten overigens wel dat we bestaan, hoor! Als je alleen al bedenkt dat bijvoorbeeld Paul’s broer en Pattie Boyd, de ex van George, bij onze show in Liverpool waren, dan kan dat haast niet anders.’

Vier jaar geleden werden The Analogues opgericht door Fred Gehring. Deze zakenman verdiende als topman bij de Tommy Hilfiger Group een vermogen en besloot dat het tijd was voor een serieuze hobby. Fred, zelf drummer, omringde zich met andere gelouterde musici, die ieder voor zich een grote liefde voor the Fab Four hebben. Gehrings doel: een band samenstellen, die uitsluitend gebruik maakt van precies de instrumenten die in de jaren 60 werden gebruikt door John, Paul, George, Ringo en guests. Analoog dus. Naast Fred werden Jan van der Meij ( ex-Vitesse, ex-Powerplay), Jac Bico en toetsenman Diederik Nomden (ex-Daryll Ann en Ellen ten Damme) aangezocht. Bassist Bart van Poppel ( o.a. ex- Lois Lane) werd aangesteld als bandleider. Later werd de Britse zanger/gitarist Felix Maginn (de zanger van Moke) toegevoegd om tijdelijk Jan te vervangen, die last heeft van tinnitus oftewel oorsuizingen.

Twee volle vrachtwagens aan instrumenten

Bart kreeg de schone taak het instrumentarium voor de band bijeen te zoeken. Opdracht: kom alleen terug met apparatuur zoals die waar The Beatles op speelden. En dat lukte. Tot in de kleinste details. Als een ware muziekarcheoloog is Bart aan de gang gegaan. Met als resultaat twee volle vrachtwagens aan instrumenten. Op de website van de band kun je je vergapen aan alle gevonden instrumenten. Van de Höfner bas van Paul tot aan de mellotron. Van  Epiphone, Rickenbacker en Fender gitaren tot de beroemde Wurlitzer en andere keyboards. 

M: Dat moet een enorme zoektocht zijn geweest. Ik begreep dat er voor The White Album onder andere heel lang is gezocht naar een bel?

Jac. ‘ Ja. Klopt. We hadden voor het nummer Me And My Monkey een schoolbel nodig die een E als toonhoogte heeft. Overal, werkelijk overal is gezocht. Om 'm, je gelooft het niet, uiteindelijk te vinden in de Amsterdamse Bijlmer’.

We move through side three to Everybody’s Got Something To Hide Except For Me and My Monkey. A shout out has to go to the percussionist for playing the ‘school bell’ throughout the track. It wouldn’t have been the same without it! 

Begonnen ze in 2014 bescheiden, anno 2018 is het een groot en goed lopend bedrijf.Succesvol werden tours gedaan met vrijwel uitsluitend uitverkochte zalen in binnen- en buitenland waarbij latere Beatles-albums werden nagespeeld en uiteindelijk ook werden opgenomen, om ook op vinyl uit te komen. Zo zijn de live-albums van The Magical Mystery Tour en Sergeant Peppers al gerealiseerd. Op 19 oktober zal The White Album Live In Liverpool worden uitgebracht. Een vinyl-versie verschijnt op 22 november, precies 50 jaar nadat The Beatles werd uitgebracht (zoals The White Album in feite heette). Toeval? Die bestaat niet bij The Analogues.

To see Dutch band The Analogues perform the album in its entirety is to salute genius, it is to acknowledge the album as the significant piece of music history that it is.

Hier vind je het tourschema van de band. Wees er snel bij, want veel is al uitverkocht. 

Quotes uit Liverpool Sound And Vision en Get Into This 

Onderstaande trailer is uit de documentaire over The Analogues, die eind december wordt uitgezonden in het Uur Van De Wolf.

Deel dit artikel