The Alienist

Entertainment

The Alienist

Door -

Deel dit artikel

Het is één van de duurste Netflix-producties van het jaar, maar je weet dan ook niet wat je ziet. The Alienist speelt in het New York van 1896. En de stad en haar bevolking is zowel adembenemend mooi als ontluisterend vastgelegd door de Belgische regisseur Jakob Verbruggen.

The Alienist begon in 1994 als boek van de Amerikaanse schrijver/militair historicus Caleb Carr. In de Nederlandse vertaling heet het ‘De ontmaskering’. Ik heb de originele versie een keer of 4, 5 gelezen. Het is namelijk niet alleen een beestachtig spannend verhaal, tijdens het lezen waande ik me ook daadwerkelijk in het New York van 1896.

Regisseur Jakob Verbruggen verrichtte een huzarenstuk

Toen ik hoorde dat het boek zou worden Vernetflixt, wenste ik de regisseur van dienst in gedachten heel veel sterkte toe. Want de fantasie van de lezer is onbegrensd, terwijl de kijker ziet wat ‘ie ziet. En ga maar eens een wereldstad 126 jaar terug in de tijd zetten. Maar Jakob Verbruggen heeft een huzarenstuk verricht. Geloof me, je komt ogen te kort bij de talloze straatscènes, met een schitterende rol voor de Brooklyn Bridge in aanbouw!

‘Een seriemoordenaar heeft het voorzien op jongetjes die voor stout meisje spelen in dubieuze bordelen.’

Het verhaal is ‘simpel’. Een seriemoordenaar heeft het voorzien op jongetjes die voor stout meisje spelen in dubieuze bordelen, waarvan de Big Apple toentertijd blijkbaar vergeven was. En waar heren van stand zich lieten verwennen. De moorden zijn stuk voor stuk beestachtig en de moordenaar moet worden gepakt. Maar de heren van stand – ofwel leden van de 400 rijkste families in NY – dienen buiten schot te blijven. De politie is uiteraard corrupt tot op het bot. De Oostenrijkse Herr Doktor Kreizler gaat als een ‘profiler’ avant la lettre de strijd aan. En wij mogen bij hem en zijn teamleden over de schouder meekijken en van alles en nog wat leren over de tijd van toen. Waarbij we bijvoorbeeld en passant kennismaken met de eerste vrouwelijke werknemer van de NYPD, bankier J.P Morgan en toen nog commissaris Theodore Roosevelt. Je zit gegarandeerd 10 afleveringen lang met grote ogen op het puntje van je stoel. En ogen, maar dat is dan ook het enige wat ik nog verklap, spelen een cruciale rol in deze meesterlijke serie. Gaat dat zien!

Deel dit artikel