Stem op mij. Of niet. Ook goed.

Entertainment

Stem op mij. Of niet. Ook goed.

Door -

Deel dit artikel

Ik herinner mij nog goed hoe ik uitkeek naar de nieuwe DJ Mag, waarin bekend werd gemaakt wie tot ‘de beste DJ van de wereld’ was verkozen. 

Noem mij een ouwe zeur, maar vroeger was gewoon echt alles beter. 

Bij die verkiezing kon je stemmen door een papieren formulier in te vullen, dat in een envelop te doen en het te posten. Alleen de abonnees van het magazine hadden zo’n formulier. Die mensen mochten stemmen en speciaal daarvoor ben ik destijds lid geworden.

Naïef

Noem mij naïef, maar ik was er lang zeker van dat dit allemaal klopte. Dat die verkiezing er eerlijk aan toe ging. Democratisch en zo. Als DJ Mag ik daar nu aan twijfelen, maar toen deed ik dat niet. Nu weten we dat het beoordelen van vakantiebestemmingen via Zoover of restaurants via The Fork niet altijd zuivere koffie is. Hier is een leuke uitzending van RAMBAM over. #aanrader. #terugkijken.

Pollen

Je stem uitbrengen via internet, het is inmiddels eindeloos doorgevoerd. Op Facebook een poll, op Insta een poll, op Twitter een poll… je zou er bijna hooikoorts van krijgen. Of je even wilt stemmen op de liefste schooljuf van Ouderkerk aan den IJssel, want de buurvrouw van een collega haar oma doet hieraan mee. Stem op mijn foto. We zoeken de mooiste fietsbel. Of de beste stratenmaker op zee, weet ik veel. Ik ben van mening dat je niet kan stemmen, als je niet weet waar het over gaat. Daarom probeer ik mij altijd te verdiepen in de materie, wanneer om mijn stem wordt gevraagd. Maar na vier schooljuffen en zes fietsbellen had ik het wel gezien. En dan heb je ook nog eens te maken met trollen. Nee, daar kun je niet op stemmen, ze worden ingezet om verkiezingen, streams en zelfs aankopen te beïnvloeden. Ik heb er een broertje Dotan.

Marketeer

En toch, ja toch, doe ik er soms ook aan mee. Dan is er een poll waarvan het handig is, dat ik even laat weten dat er gestemd kan worden. Dat voelt dan meteen een soort van vies. En onnodig misschien. Want als je ertoe doet, dan val je vanzelf op. Dat is marketing. Ja, noem mij maar een marketeer. Iemand die zijn doelgroep laat zien wat hij in huis heeft. Liever zo, dan de halve wereld lastigvallen met stemverzoeken om de grootste halve zool te worden. Dat laatste win ik toch nooit van Sied van Riel.

Deel dit artikel